Fire-trins-Guide til en Aurora-venlig have

I fredags var jeg i Herlev og besøge svigermor som bor i centrum Herlev. Mens vi sad i lejlighedens tilhørende gård, kom en lille Aurora han (Anthocharis cardamines) flyvende lig forbi snuden på mig. Der blev jeg overrasket. Ikke fordi den er sjælden. Aurora er meget almindelig, for den lægger æg på bl.a. Løgkarse (Alliaria petiolata). Jeg har bare ikke set den før, hvor jeg bor i Brønshøj. Derfor blev jeg ret glad for at opleve den så tæt på København. Det fik mig til at tænke over, hvad man kan gøre for at få arten til at trives i haven. Det er jo til stor glæde for naturen blevet ind med naturvenlige haver. Derfor kommer her en Fire-trins-guide til en Aurora-venlig have:

Kort over Aurora observationer i Herlev (fugleognatur.dk) De grønne markøre viser fund i nyere tid.

Det skal du bruge:

  1.  Det perfekte mikroklima. Aurora elsker at opholde sig i skovbryn eller fugtige enge. Har du en have med budskabs, træer eller hæk, har du rig mulighed for at den kan flytte ind. Marker et område af haven som kan blive til et Aurora habitat, der skal både være sol, skygge og lidt fugtigt.
  2. Værtplanter til larverne. Aurorahunnen lægger æg på særligt udvalgte plantearter. Det er korsblomster som Engkarse (Cardamine pratensis), Løgkarse (Alliaria petiolata), Gåsemad (Arabidopsis thaliana), Kalkkarse (Arabis), Tårnurt (Turritis glabra) m.f.. Find nogle kapsler med frø som er modne i juni i skoven (på fugleognatur.dk kan I se hvor der vokser nogle). Plant frøene i Auroraområdet på steder hvor græs og andet ikke kan kvæle dem eller udskygge dem. Du må ikke gøre skade på planterne, for så skader du næste års generation. Allerede efter en uge kommer larven frem som æder bælgene, og efter 3 uger yderligere forpupper larverne sig og er pupper på planten indtil næste forår (10 – 11 måneder).
  3. Nektarplanter til sommerfuglene. De voksne individer skal bruge nektar. Aurora foretrækker igen her de Korsblomster, som den lægger æg på. Den kan også sagtens bruge andre Korsblomster i Cruciferae-familien. De kan prøve at spørge din lokale planteskole om de har noget mere spændende, som du kan supplere med. Det er vigtigt at planterne er danske (så man ved sommerfuglen kan bruge den af evolutionære grunde) og at de har et godt nektarindhold. Mange blomster udvikles med fokus på udseende og ikke nektarindhold. Fx har Stedmorblomster tit nærmest ingen nektar, og derfor kan sommerfugle ikke leve af dem.
  4. Jo mere plads jo bedre. Sommerfugle elsker plads som os mennesker, og Aurora er ingen undtagelse. Så jo mere du lader blive Aurorahabitat jo flere sommerfugle. Sommerfuglen kan flyve ret langt, så du behøver ikke bruge meget plads, hvis du nu kan få nogle gode naboer med i projektet. Så kan I også have noget sammen.
Naturoplevelser. fire-trins-guide Aurora i haven. Gårdhave i Herlev midten. Aurora fløj lige forbi, der må være Korsblomster i nærheden.
Gårdhave i Herlev midten. Aurora fløj lige forbi, der må være Korsblomster i nærheden.

Aurora er sjov at observere, især hannen for den flyver meget rundt. Den sidder sjældent stille, og denne her fløj også lige igennem gårdhaven. Nu havde gårdhaven ikke meget Løgkarse, så det er forståeligt nok. Dette var en han, så den ledte nok efter hunner. Som man kan se på kortet overover, er der registret mindst tre fund i nyere tid af Aurora i Herlev. Det er fedt at denne meget smukke sommerfugl klare sig fint i Storkøbenhavn. Jeg tror nu ikke den kommer længere ind mod centrum, selvom vi har meget Løgkarse i Brønshøj og Vanløse også. Men hvad ved jeg. Den skulle være set inde ved botanisk have. Hvis en masse mennesker nu begynder at slappe lidt af i skuldrene og udvikle naturhaver, er det helt sikkert en mulighed. Forresten er hunnen kun hvid – intet orange overhoved – så den kan godt ligne Kålsommerfuglene. Men som man kan se på billedet herunder, har den mere runde vingespidser og en grønbroget underside, som den kun deler med den sjældne Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia daplidice). Sidstenævnte sommerfugl er meget truet og lever kun ved Gedser. Jeg har herunder også lagt et billede op af Stor kålsommerfugl (Pieris brassicae), så man kan se forskellen på de to.

Naturoplevelser. Fire-trins-Guide til Aurora-venlig have. Aurora (<em>Anthocharis cardamines</em>) hun. Læg mærke til den Grønbrogede underside, som er kendetegnet for arten, sammen med de runde vingespidser.
Aurora (Anthocharis cardamines) hun. Læg mærke til den Grønbrogede underside, som er kendetegnet for arten, sammen med de runde vingespidser.

 

Naturoplevelser. Fire-trins-Guide til Aurora-venlig have. den fra Aurora.
Stor kålsommerfugl (Pieris brassicae). Denne art har ikke de grønbrogede vinger, som virkelig adskiller den fra Aurora, sammen med de mere spidse vinger.

 

Jeg håber I har fået lyst til at prøve at gøre jeres have mere Aurora-venlig. Hvis jeg har, ønsker jeg jer en rigtigt god fornøjelse og en masse gode sommerfugleoplevelser.



About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

Leave a Comment