Udsigt over den store landingsbane på Flyvestation Værløse. Det sidste fly er vist landet her, nu kører her cykler.

Bioblitz på Flyvestation Værløse

Tilbage i 2016 holdt Naturstyrelsen Østsjælland en bioblitz på Flyvestation Værløse. Flere natureksperter var inviteret. Deriblandt mig, da jeg skrev speciale om Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe). Her undersøgte jeg Flyvestation ved samme lejlighed, for den lever der. Hvis I ikke ved hvad en bioblitz er. Er det et møde, hvor man ser på hvordan naturen har det et bestemt sted i det øjeblik. Det bruger man fx til at lave plejeplaner ud fra. Sidste år og i år har Naturstyrelsen Østsjælland inviteret til besigtigelse derude, for at få en snak om: Biodiversiteten og udfordringer/ muligheder gennem plejetiltag. Det er derfor vigtigt med et fremmøde fra mange forskellige slags naturgrupper, og det var der heldigvis igen i år.

Bioblitz deltagerne i årets besigtigelse på Flyvestation Værløse. Helt yderst til venstre er det Steen Kryger, Charlotte Mølgaard, Anna Bodil Hald, Bjarne Skule (forrest i midten), Jan smidt og ham jeg ikke kan huske navnet på (undskyld igen). Yderst til højre sesStephan Springborg og snuden af hans hund Peber.
Bioblitz deltagerne i årets besigtigelse på Flyvestation Værløse. Helt yderst til venstre er det Steen Kryger, Charlotte Mølgaard, Anna Bodil Hald, Bjarne Skule (forrest i midten), Jan smidt og ham jeg ikke kan huske navnet på (undskyld). Yderst til højre sesStephan Springborg og snuden af hans hund Peber.

I år var bioblitz besigtigelsen den 11 – 06 -2018. Repræsentanterne fra Naturstyrelsen Østsjælland var Charlotte Mølgaard som er special konsulent for Flyvestation Værløse og Stephan Springborg som er Naturvejleder og Vildtkonsulent. Hans hund Peber var også med. Fra Dansk Ornitologisk forening kom Jan smidt, og en anden DOF’er som jeg ikke kan huske navnet på (undskyld), Bjarne Skule og jeg var med som er sommerfugle/insektrepræsentanter, Anna Bodil Hald som er botaniker og til sidst Steen Kryger og Carsten Juel fra DN-Furesø.

Charlotte og Stephan havde overordnet lavet et program, så vi nåede det vigtigste:
– Mødested ved bommen på Sandet kl. 16.30 – husk cykel.
– Brændestofdepot Nord: indretning af flagermuskældere og forvaltning af området.
– Drøftelse af fremtidens forvaltning af det indhegnede område mellem Hangar 46/nationalmuseet og Hangar 72.
– Etablering af Paddevandhul.
– Den genåbnede Tibberup Å.
– Tiltag for Violetrandet Ildfugl og insekter.
– Fremtidens forvaltning ved den tidligere bombefold.
 Vegetation på Flyvestation Værløse ved Violetrandet ildfugls habitat. Man kan se den blå Herkules Hangar i baggrunden. Bioblitz på Flyvestation Værløse 2018. Naturstyrelsen, DOF, Lepidopterologisk forening m.f. 
Vegetationen på Flyvestation Værløse ved Violetrandet ildfugls habitat. Man kan se den blå Herkules Hangar i baggrunden.

 

Jeg blev desværre meget forsinket, så de måtte starte uden mig. Jeg kunne ikke have en cykel i min bil, og derfor måtte jeg gå rundt derude. Derfor tog det ekstra lang tid, og siden området er stort, måtte jeg gå direkte til Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) området. Det er det område som jeg har mest erfaring med, og som jeg kender bedst. Her er jeg flere gang i løbet af juni, og jeg har været det siden 2016. Det var derfor vigtig at jeg var klar, når vi skulle snakke om forvaltning her. Men jeg ville gerne havde hørt om alt det andet som Digesvalerne (Riparia riparia) ved Tibberup å.

Violetandet Ildfugl <em>(Lycaena hippothoe)</em> på Almindelig Kællingetand (<em>Lotus corniculatus</em>). Den lille stakkel måtte søge ly i vegetationen for det blæste meget kraftigt den dag. Bioblitz på Flyvestation Værløse 2018. Naturstyrelsen, DOF, Lepidopterologisk forening m.f.
Violetandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) på Almindelig Kællingetand (Lotus corniculatus). Den lille stakkel måtte søge ly i vegetationen for det blæste meget kraftigt den dag.

Vi fik nogle gode snakke om biodiversitet og udfordringer i forhold til optimal pleje. Det er en kunst at gøre både fugle, insekter, pattedyr, planter osv. tilfreds, men vi fik faktisk vendt det godt, og sat nogle klare udfordringer på kortet som der skulle holdes øje med. Fx er der store mængder Almindelig Draphavre (Arrhenatherum elatius) derude, den kan virkelig ødelægge en lokalitet hvis den får for meget fred. Men Violetrandet Ildfugl har netop brug for urørte områder. Derfor skal forvaltningen finpudses i løbet af de næste år, så sommerfuglen trives og Draphavren ikke gør. Naturstyrelsen Østsjælland fik en masse gode ideer til plejeforslag, som de selv eller frivillige kan udføre, fx græsningslau. Jeg fik forklaret de plejetiltag, som jeg har været udvikler af, hvis mål er at sikre Violetrandet Ildfugl, og nu ser vi vist alle frem til at evaluere arbejdet med naturen igen til næste år.

Anna Bodil står og forklare om problemet med Almindelig Draphavre <em>(Arrhenatherum</em> <em>elatius) </em>til Bjarne Skule, Stephan Spring (og hans hund Pepper) og os andre der ikke lige er med på billedet. Bioblitz på Flyvestation Værløse 2018. Naturstyrelsen, DOF, Lepidopterologisk forening m.f.
Anna Bodil står og forklare om problemet med Almindelig Draphavre (Arrhenatherum elatius) til Bjarne Skule, Stephan Spring (og hans hund Pepper) og os andre der ikke lige er med på billedet.

Til sidst er der ikke andet at sige end – tak for sandwich og danskvand Naturstyrelsen! Det var en skøn aften.

I kan som altid se flere billeder i mit portefolio.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment