Den rene sø er egentlig privatejet, men de har lejet den østlige del ud til Egedal kommune, så der er offentlig adgang her, og etableret en badebro og grillforanstaltninger. Der er her mulighed for en skøn udflugt.

Bastrupkæret til Buresø

Jeg vil gerne prøve at give beskrivelser af gode ture, som man kan tage i naturen. Her er den første forslået – den ultimative oplevelse lige uden for Storkøbenhavn. Der er ikke så mange super gode naturoplevelser klods op af vores hovedstad mod vest. Men dette område er en undtagelse – Øvre Mølle ådal – her er fantastisk smuk natur! Jeg er opvokset i området, og jeg kender derfor naturen her ud og ind, men turen er også sjov for dem der ikke kender det så godt.

Om turen:

God cykel og gåtur, for alle aldre, ikke kørestolsvenlig.

Varighed: ca. en – tre timer alt efter antallet af pauser og længden af dem (hold endelig en masse, man skal nyde udflugter).

Medbringes: Badetøj, håndklæder, drikkedunk (sodavand), snacks og madpakke.

Rute fra Bastrup sø til Buresø. Denne tur tager en time og går gennem smuk natur. Den røde afbrudte linje viser turen fra øst til vest. De gule stjerner er de beskrevne steder i teksten.
Rute fra Bastrup sø til Buresø (højre mod venstre). Denne tur tager en time og går gennem smuk natur. Den røde afbrudte linje viser turen fra øst til vest. De gule stjerner er de beskrevne steder i teksten.

Turen starter ved en lille parkeringsplads nede ved det vestligste hjørne af Bastrup sø. Man finder det ved at køre af Lyngevej/Ganløsevej. Der er ikke noget parkerings skilt, men man kan gerne holde der. Herfra går turen henover vejen mod Bastrupkæret, et lille men meget smukt kær. For at komme derud skal man ind over en privat grund. Men bare rolig, man må godt færdes her, og der går køer og græsser. Der er en klaplåge som man skal igennem, husk at binde snoren så køerne ikke går ud på vejen! Når man er kommet igennem indhegningen, kommer man igen gennem en klaplåge, og på den anden side ligger det lille kær. Her er en smuk flora med planter som maj-gøgeurt, kødfarvet gøgeurt og sumphullæbe. De er meget sjældne. Man må ikke plukke dem eller grave dem op, de dør med det samme. Det er også ulovligt så man kan få en kæmpe bøde. Her er også den reintroducerede sommerfugl mørk-pletvinge, men vil man se den, skal man tage turen i start juni, så sæt kryds i kalenderen til næste år.

Der hvor Lyngevej bliver til Ganløsevej, ligger Bastrupkæret til højre ned mod Bastrup sø. Man kan parkere ved det blå vejskilt, hvorfra man kan se vejen ind til venste mod Buresø.
Der hvor Lyngevej bliver til Ganløsevej, ligger Bastrupkæret til højre ned mod Bastrup sø. Man kan parkere ved det blå “Småsøerne” vejskilt, hvorfra man kan se vejen ind til venste mod Buresø.

 

Øvre Mølle ådal. Udsigt fra lågen mod Bastrupkæret, i det fjerne ses Bastrup sø (det grønne bagerst i billedet). Man skal over engen hvor der græsses, som i år er ret tør.
Udsigt fra lågen mod Bastrupkæret, i det fjerne ses Bastrup sø (det grønne bagerst i billedet). Man skal over engen hvor der græsses, som i år er ret tør.

 

Naturen i Øvre Mølle ådal. Maj-gøgeurten er med sin smukke lilla farve en af vores kønneste Gøgeurter. Den vokser også i Bastrupkæret. Husk at man ikke må plukke orkideer! De er fredet, og hvis man plukker dem kommer de ikke igen året efter. De kræver også helt bestemte jordforhold, der er en grund til at de er sjældne, så tag dem ikke med hjem og plant dem - de dør!
Maj-gøgeurten er med sin smukke lilla farve en af vores kønneste Gøgeurter. Den vokser også i Bastrupkæret. Husk at man ikke må plukke orkideer! De er fredet, og hvis man plukker dem kommer de ikke igen året efter. De kræver også helt bestemte jordforhold, der er en grund til at de er sjældne, så tag dem ikke med hjem og plant dem – de dør!

Ved Bastrupkæret er der en hemmelig badebro ud til Bastrup sø, jeg ville ikke bade her, man må vist ikke, men sæt jer herude og nyd udsigt med en tår sodavand og en småkage eller fem. I kan se en ruin i det fjerne – Bastruptårnet – bygget i første halvdel af 1100-tallet af intet mindre en farbroren til selveste Absalon! Han hed Ebbe Skjalmsen, og var en rig mand på egen, der opretholdt lov og orden i området fra den ultimative forsvarsposition. Faktisk har den vej man krydser for at komme ned til Kæret været den gamle hovedvej mellem Roskilde og Hillerød. Mange blev overfaldet af landevejs røvere her på strækningen, indtil Ebbe byggede tårnet. Han må have været noget af en helt. Men mere om tårnet i en anden turbeskrivelse.

Øvre Mølle ådal. Udsigt over Bastrup sø. En skøn Naturoplevelse.
Her kan man rigtig se den tilgroede badebro. Bare rolig man kan sagtens færdes på den. Desuden er det en smuk udsigt over Bastrup sø!

 

Øvre Mølle ådal. Udsigt over Bastrup sø med Bastruptårnet i baggrunden.
Fra den hemmelige badebro kan man se denne udsigt over Bastrup sø. Her kan man se Ruinen Bastruptårnet, som også er et besøg værd.

 

Øvre Mølle ådal. Skøn naturoplevelse ved Bastrupkæret, se lige den flotte vegetation med orkideer.
Så bliver det ikke meget smukkere – se lige den flotte vegetation ved Bastrupkæret.

Når man er færdig med at nyde udsigten, går man tilbage ud til vejen. Husk bare at gå uden om flokken af køer, så gør de ikke en noget. Når man står ude ved vejen, skal man kigge sig godt for, og så gå over på den anden side ned til vejen der hedder småsøerne, herfra går man ind i tunneldalen. En tunneldal er et levn for istidens slutning, hvor vandet fra en kæmpe gletcher har fosset gennem landskabet og lavet en tunnel, som i starten har været fyldt med vand, men som nu er blevet til en dal. Her kan man rigtig nyde udsigten. ca. 100 meter inde af stien skal man lægge mærke til en sten til venstre med to blå pile på. Den er sat for at markere kildespringet! Det er nemlig her at selveste Mølleåen som ender i Østersøen har sit udspring. Men det er også her at en anden kilde starter der løber den anden vej og bliver til Buresø og Græse å som så ender i Roskilde fjord. Hva’be’har mine damer og herrer, det er da sjovt at tænke på.

Småsøerne. Her kan man se skiltet der markere vejen mod småsøerne og tunneldalen hvor man skal gå ned. Det er på grusvejen til venstre at man kan parkere sin bil.
Her kan man se skiltet der markere vejen mod småsøerne og tunneldalen hvor man skal gå ned. Det er på grusvejen til venstre at man kan parkere sin bil.

 

Øvre Mølle ådals smukke natur, tur fra Bastrup sø til Buresø. Her går turen gennem småsøerne.
Turen langs stendiget og ind i tunneldalen.

 

Øvre Mølle ådals smukke natur. Denne sten viser stedet hvor der er kildespring, som henholdsvist løber mod øst og bliver til Mølleåen og mod vest og bliver til Græse å der løber til Roskilde fjord.
Denne sten viser stedet hvor der er kildespring, som henholdsvist løber mod øst og bliver til Mølleåen og mod vest og bliver til Græse å der løber til Roskilde fjord.

Man følger herefter vejen videre langs det idylliske stendige, der følger hele nord grænsen af Ganløse Eged som skoven hedder. Den marker tydeligt at det åbne område har været afgræsset i århundreder. I dette område, har der været mennesker altid. Efter man har passeret stammen af et smukt dødt træ, som tydeligt viser hvad ville få, lod vi være med at hugge træer så lavt, kommer vi til et natura 2000 område. Dette er et af kun tre ekstrem rigkær tilbage på Sjælland, det hedder Småsøerne (her har været søer tilbage i tiden) og her er en vandvittig smuk flora! Området er markeret ved, at der inde i indhegningen er en ekstra indhegning, for her må køerne ikke græsse før august, når alt er afblomstret. Man passer godt på rigdommen. Her lever også en lille isblåfugl population, som jeg har beskrevet i et tidligere indslag.

Øvre Mølle ådals smukke natur. Fra stien gennem tunnedalen kan man se den afgræssede eng med Krogenlund skoven i baggrunden.
Fra stien kan man se den afgræssede eng med Krogenlund skoven i baggrunden.

 

Øvre Mølle ådals natur, her langs stien fra Bastrup sø, gennem Småsøerne til Buresø. Køer græsser i tunneldalen, hvor der også er adgang for mennesker, men bare gå uden om køerne så gør de ikke noget.
Køer græsser i tunneldalen, hvor der også er adgang for mennesker, men bare gå uden om køerne så gør de ikke noget.

Man må gerne gå ind i indhegningen, bare gå uden om køerne og lad nu være med at plukke blomster – de fleste af dem er truet, for der finde ikke mange af de økologiske forhold de kræver. Men tag billeder, og nyd dem i deres pragt, især er det her værd at gå en turen i maj, for her blomstre en rigtig sjældenhed – Melet Kodriver (Primula farinosa) – der trods det mærkelige navn er utrolig smuk, min yndlings blomst! Har man ikke lyst til at gå derind – kan man tage turen videre langs stien, og lytte til Gulspurv (Emberiza citrinella), Nattergal (Luscinia luscinia) eller min all-time-favorit Gransangeren (Phylloscopus collybita).

 

Øvre Mølle ådals smukke natur. Tur fra Bastrup sø til Buresø. Her er et godt sted til at holde et hvil. Her sidder mange og nyder en snack. Dette er udsigten over tunneldalen fra sandbakken/Ganløse åsens nordlige del.
Her er et godt sted til at holde et hvil. Her sidder mange og nyder en snack. Dette er udsigten over tunneldalen fra sandbakken/Ganløse åsens nordlige del.

 

Øvre Mølle ådals smukke natur. Tur fra Bastrup sø til Buresø. På Sandbakken kan finde en smuk men for tiden noget tør vegetation, med Rød Kløver (Trifolium pratense) og Gul Snerre (Galium verum).
På Sandbakken kan finde en smuk men for tiden noget tør vegetation, med Rød Kløver (Trifolium pratense) og Gul Snerre (Galium verum).

Efter godt 20 minutter langs tunneldalen, kommer man til en sandbanke, også kaldet den nordligste ende af Ganløse Åsen, som er en lang bakke gennem området, der også er dannet i slutningen af sidst istid. Fra den kan man se ud over tunneldalen, et dejligt sted igen at holde en pause hvis man vil, og nyde lidt mere sodavand og småkager. Efter man har siddet i sjældenhederne Bakke-Jordbær (Fragaria viridis), Almindelig Merian (Origanum vulgare), Hjertegræs (Briza media) m.m. i et stykke tid, kan man gå videre af stien, hvor man passer et sted, hvor Naturstyrelsen lige har åbnet til skoven, for at skabe en anden sjælden naturtype – åben skov – som især mange insekter mangler. Nu bliver det rigtig spændende – især for dem der elsker at bade, for nu vil man kunne se Buresøen.

Øvre Mølle ådals smukke natur. Naturoplevelser. Naturstyrelsen har åbnet skovkanten af Krogenlundskoven, så der bliver mere lyst. Den åbne skov vil og få år myldre af planter og insekter.
Naturstyrelsen har åbnet skovkanten af Krogenlundskoven, så der bliver mere lyst. Den åbne skov vil og få år myldre af planter og insekter.

Denne skønne, meget rene sø er faktisk privatejet, men ejerne har lejet den østlige ende ud til Egedal kommune, og området er stillet offentligt til rådighed til grillning og badning. Her vil jeg forslå at man hviler sig lidt, spiser sin medbragte frokost, får badet lidt i søen. Den er skøn at bade i. Man kan også bare sætte sig ud på mollen og stikke fødderne i vandet. Er man der på en hverdag, har man området for sig selv og kan nyde stilheden. Her er ingen store veje tæt ved.

Øvre Mølle ådals smukke natur. Naturoplevelser. Her ved Buresøen er anlagt badebro, udlagt sand og sat grill og borde op. Så der er rig mulighed for en god udflugt, og et godt hvil efter turen går tilbage igen mod Bastrupkæret.
Her ved Buresøen er anlagt badebro, udlagt sand og sat grill og borde op. Så der er rig mulighed for en god udflugt, og et godt hvil efter turen går tilbage igen mod Bastrupkæret.

 

Øvre Mølle ådals smukke natur. Naturoplevelser. Når man er nået til Buresøen må man ikke snyde sig selv for en dejlig dukkert. Søen er knokkel ren, og området er smukt. På en hverdag i juni er her ingen mennesker. Så smid skoene, nyd solen, det varme vand og vinden i træerne.
Når man er nået til Buresøen må man ikke snyde sig selv for en dejlig dukkert. Søen er knokkel ren, og området er smukt. På en hverdag i juni er her ingen mennesker. Så smid skoene, nyd solen, det varme vand og vinden i træerne.

Efter et velfortjent hvil, går turen tilbage igen, gennem de smukke omgivelser, en dejlig tur i eget tempo. Go’ fornøjelse <3  I kan som altid se flere billeder i portfoliet.

Om turen:

God cykel og gåtur, for alle aldre.

Varighed: ca. en – tre timer alt efter antallet af pauser og længden af dem (hold endelig en masse, man skal nyde udflugter).

Medbringes: Badetøj, håndklæder, drikkedunk (sodavand), snacks og madpakke.

 

 

Tak fordi du læste med, du kan også følge mig på:


About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er en 29-årig biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om mine passioner: Beskyttelse af sommerfugle, snack opskrifter, udflugter, m.m. Jeg håber I kan blive inspireret, lære noget nyt og selv få gode oplevelser. - Zelina

Related Posts

Leave a Comment