Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) på Dunbirk (Betula pubescens), ved Farum Sortmose. Billedet er taget i maj 2018 af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Grøn busksommerfugl. Beskyttelse af dagsommerfugle. Ildfugl.com.

Grøn Busksommerfugl tur i Farum

Idag besluttede jeg mig for at tage på en sommerfugletur til Præstegårdsmosen og Sortmosen ved Farum for at lede efter en dagsommerfugl, som jeg aldrig har set før – Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Jeg har læst om den og set billeder, den skulle være utrolig smuk, virkelig lille og som navnet antyder – grøn. Jeg har fået at vide, at dette var nogle helt ok lokaliteter og de tætteste på København, så jeg glæde mig meget til at komme afsted.

På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Udsigt over Præstegårdsengen ved Farum. Turen går op og ned af bakke mod Præstemosen.
Udsigt over Præstegårdsengen ved Farum. Turen går op og ned af bakke mod Præstemosen.

 

Natur. Udflugt. På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Sti gennem Præstegårdsmosen ved Farum. Det var meget smukt.
Sti gennem Præstegårdsmosen ved Farum. Det var meget smukt.

Præstegårdsmosen

Allerede da jeg parkerede bilen ved Farum kirke, så jeg en Aurora (Anthocharis cardamines) komme mig i møde, og jeg fulgte den hen til den nyere kirkegård, hvorfra vores veje så skiltes da den ville ned mod Farum sø, og jeg skulle mod Præstegårdsmosen. Her fik jeg selskab af flere Auroraer, både hanner, hunner og Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae). Desuden også en masse fuglesang i ren maj stemning og en Stor Flagspættes (Dendrocopos major) hakken i det fjerne. Det var en skøn tur i solen ned mod mosen.

På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) ved fattigkæret ved siden af Præstegårdsengen.
Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) ved fattigkæret ved siden af Præstegårdsengen.

 

Natur. Udflugt. På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Skovrandøje (Pararge aegeria) på Løgkarse (Alliaria petiolata) ved Præstegårdsmosen.
Skovrandøje (Pararge aegeria) på Løgkarse (Alliaria petiolata) ved Præstegårdsmosen.

Da jeg kom derned blev jeg med det samme mødt at en Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni), der efter en del flyven omkring, endelig fandt hvile på et vissent bøgeblad, hvor jeg kunne fotografere den. Kort efter stødte jeg på en Skovrandøje (Pararge aegeria) han der var i fuld gang med at jage en anden Skovrandøje han ud af sit territorium, hvorefter den tog sig en velfortjent pause på en Løgkarse (Alliaria petiolata). Derefter gik jeg lidt rundt og blev mødt af rigtigt mange Auroraer, Citronsommerfugle, Stor Kålsommerfugle og en enkelt Dagpåfugleøje (Aglais io) som sollede sig på et væltet træ. Men jeg så ikke nogen Grøn Busksommerfugl, så jeg ledte videre. Jeg kom til et område fuld af blomstrende Tørst (Rhamnus frangula), hvor jeg var overbevist om at jeg ville møde den, siden tørst er en af de planter den lægger æg på. Men igen var der kun Citronsommerfugl og Skovrandøje. Dernæst gik jeg tilbage hen over Præstegårdsengen mod parkeringspladsen, for nu var det blevet tid til at tage videre til Sortmosen, hvor chancen for at finde min lille grønne ven, heldigvis skulle være større.

Natur. Udflugt. På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Sortmosen set fra spejderhytten. Mosen har meget opvækst af Birk (Betula sp.) som er lidt bekymrende.
Sortmosen set fra spejderhytten. Mosen har meget opvækst af Birk (Betula sp.) som er lidt bekymrende.

Sortmosen

Efter en kort køretur, ankom jeg til spejderhytten for enden af vejen Sortmosen. Her ligger Sortmosen (sjovt nok), og jeg gik straks ind i området. Efter en kort gåtur blev jeg to erfaringer rigere. 1. Kondisko er et meget dårligt valg af fodtøj i moser – en biolog bør altid have gummistøvler på. 2. Spørge nogen hvilken vej man skal gå. Jeg anede ikke hvor jeg skulle lede, og området er en smule stort. Men midt i min dårlige peptalk til mig selv, landede den smukkeste lille grønne sommerfugle med røde kanter foran mig. jeg havde fundet den! Jubii!!!

Natur. Udflugt. På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi).
Grøn busksommerfugl (Callophrys rubi) i Sortemosen. Den er simpelthen så sød.
Natur. Udflugt. På Sommerfugletur til Præstemose og Sortmosen ved Farum langs Farum sø. For at se på Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Dagpåfugleøje (Aglais io) ved spejderlejeren lige ved siden af Sortemosen ved Farum.
Dagpåfugleøje (Aglais io) ved spejderlejeren lige ved siden af Sortemosen ved Farum.

Jeg tog noget nær en million billeder af den, og den fløj ind i mellem, men satte sig hurtigt til at hvile igen tæt ved. Efter kort tid havde jeg set seks individer, nu var jeg tilfreds. Jeg besluttede at det var tid at tage hjem. På vejen tilbage til bilen så jeg flere Citronsommerfugle, Skovrandøjer, Auroraer og Dagpåfugleøjer. Derudover stødte jeg også på tre Skovfirben (Zootoca vivipara) og en Stor Flagspætte i løbet af min tur. En skøn dag, i dagsommerfuglenes selskab, og endnu en sommerfugl føjet til albummet.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment