Indgangsparti fra haven. Det er blevet meget bedre! Nu mangler kun de grønne klatreplanter op af espalierne. Makeover af min byhave sommeren 2020, Haveblog, ildfugl.com

Haveblog – Makeover af min byhave sommeren 2020

Det er den sidste dag i sommeren – 31. august 2020 – solen skinner, himlen er helt blå – september himlen – den er kommet en hel dag for tidlig! Smuk er den, mod det røde tegltag og de grønne blade på træerne. Det er skønt at lægge i hængekøjen og svaje frem og tilbage, mens vinden den rusker i træerne. Her kan man rigtig lægge og tænke tilbage, i haven der er sket en del.

En regnbue over gården i slut juli 2020.

To nye bede!

Juli startede med byger og haven trængte til lidt kærlighed. I midt juli blev det nok! Nu ville jeg nå mit mål for min lille byhave. Min overbo endte med at blive startskuddet. Jeg fortalte ham, at jeg ville have to bede på hver side af trappen. De skulle ikke var særligt store, og de skulle være i træ, da jeg ikke er særlig begejstret for plastik. Så skulle det helst være genbrug. Dagen efter havde han været på genbrugsstationerne på Østerbro og Nørrebro og fundet små pallerammer og halvpaller til mig! Han havde også hent jord til mig fra genbrugspladsen. Jeg blev så glad – tænk at have sådan en rar overbo! Nu var det med at komme igang, vi skulle i bygemarkedet og hente det sidste vi skulle bruge.

Hvad skal bruges og hvem er med?

I byggemarkedet fik vi fat på maling til trappen. Jeg ville gerne have trappen blå eller gul. Men Andelsforeningen lader os ikke male i andet en jordfarver. Jesper ønskede den brun, men det blev for kedeligt for mig. Vi endte på rød. Jeg besluttede at holde planterne i røde, hvide og lyserødefarver. En rigtigt dansk farvet have! Det er da lidt sjovt og kolonihave-agtigt. Skruer, pinde, presenninger… ja alt muligt skulle jeg bruge! Så var det hjem og igang! Min bedre halvdel skulle stresse af efter et meget anstrengende skoleår. Jesper har heller ikke rigtig prøvet at holde sommerferie før, mens han har læst på DTU. Så det var vigtigt, at han fik lov at lave ingenting – i ordet bogstavligste forstand. Men jeg var frisk – og klar til at gå i sving!

Trappen og bedene males

Det var nogle dejlige solskinsdage, da jeg malede. Nu må man helst ikke male i direkte sol, så jeg valgte dage, hvor der også kom lidt skyer. Det var skønt med 21 grader og en frisk vind i nakken, mens man malede. Trappen blev rød som det første – sikke fin den blev. Men hverken Jesper eller jeg ville kalde den jordfarvet rød! Men vi kan nu virkelig godt lide den, så bare vi ikke får vrøvl med bestyrelsen, så er det helt ok med os. Så kom turen til palle-rammerne, de blev også smukt røde. Da de var tørre, blev de stillet på deres halvpaller på hver side af trappen. Allerede på det tidspunkt – så det hele meget mere hyggeligt ud!

Bedene males en palle-ramme af gangen. Palle-rammer der alligevel var kasseret, og nu kan blive genbrugt, det er så fedt!

Espalier og klatreplanter

Dagen efter var det tid til Espalierne. Jeg ville gerne have en klatreplante i hvert bed, som kunne vokse sig til en beskyttende grøn væg om den hvide dør, og den røde trappe. Jeg har haft en Stikkelsbærkiwi (Actinidia arguta) stående i en stor potte i fem – seks år. Stakkelen har længe klaget sin nød. Den trivedes ikke med så lidt plads, og med de mange myrer, som har lavet en kæmpe koloni i dens rødder. Nu skulle den forkæles – masser af plads til rødder, myrebekæmpelse og et espalier. Stikkelsbærkiwi skulle være en sand klatreplante. Jeg fik et espalier foræret af min overbo – igen – verdens sødeste overbo! Han havde fundet det i vores storskraldsrum engang. Det var lavet af rundpinde fra Silvan. Det mente jeg sagtens, at jeg kunne gøre kunsten efter! Så jeg gav det et skud, og det blev faktisk ret godt – hvis man i Jantelovs Danmark må give sig selv en lille bitte smule ros. Begge blev malet røde, og forsvarligt sat op på muren med ravpluks, skruer og siliconelim – uden at ramme mursten!

Bedene sikres mod vand og myrer

Nu lagde jeg presenning ned i bedene. Selvom palle-rammer er robuste, ville jeg gerne beskytte træet en smule ekstra. Herefter kom jeg jorden op i og klippede presenningen til. Nu passede den i kanterne til bedene. Herefter kom tiden endelig! Nu kunne Stikkelsbærkiwien flytte fra potten. Det tog lidt arbejde at få den ud. Bagefter fik den en omgang vand med haveslangen i gården. Alt jorden (og myrerne skulle væk! Jeg måtte dog stoppe efter lidt tid. Jeg tænkte at planten ikke havde godt af det. Den blev puttet i sit nye bed, med en masse kanal omkring rødderne. Det skulle myre ikke kunne fordrage! Nu manglede jeg bare indholdet til det andet bed!

Min stakkels Stikkelsbærkiwi hænger lidt og er visnet en smule oven på flytningen. Forhåbentlig kommer den stærkt igen i 2021. Makeover af min byhave sommeren 2020, Haveblog, ildfugl.com.
Min stakkels Stikkelsbærkiwi (Actinidia arguta) hænger lidt og er visnet en smule oven på flytningen. Forhåbentlig kommer den stærkt igen i 2021.

Hvid klatrerose… eller Hindbær!?

Det skulle vise sig, at jeg ikke havde en god nok plan for det. Jeg havde tænkt, at jeg ville have en hvid klatrerose. En gammel dansk sort, fra de tider, hvor landmænd gerne ville have insekter til deres gårde. Fordi de skulle bestøve afgrøderne. Det er godt for den urbane natur. Godt for gårdens små dyr og fugle. Så kom min overbo igen forbi – vi fik en god snak om mulighederne. Han foreslog en Hindbær, fordi det ville være smukt med blomsterne, og lækkert med bærerne. Det fik mig i tvivl! Jeg elsker hindbær, det er mit yndlingsbær. Også her er der mange gamle sorter, som ville være fantasiske for biodiversiteten. Men jeg ville også så gerne have den hvide klatrerose. Det var ikke en beslutning jeg bare lige kunne tage.

Det færdige resultat - indtil videre. Jeg er godt tilfreds med det røde, nu mangler jeg bare at stikkelsbærkiwien klatrer op og en tilsvarende Hindbær eller Rose i det andet bed, i stedet for krydderierne. Haveblog - Min have sommeren 2020, Haveblog, Ildfugl.com
Det færdige resultat – indtil videre. Jeg er godt tilfreds med det røde, nu mangler jeg bare at stikkelsbærkiwien klatrer op og en tilsvarende Hindbær eller Rose i det andet bed, i stedet for krydderierne.

Rabarberen, hængekøjen og krydderurterne

Dagene efter gik i tænketang, og med løsning af de sidste detaljer. Den store tomme potte blev nu til hjem for min Rabarber, som jeg fik skraldet fra LIFE instituttet på KU, til en botanik time på tredje år af studiet. Den minder mig altid om det fag. Jeg satte vores hængekøje op. Det var en smadder god ide. Den er i den grad blevet brugt. Som midlertidig løsning samlede jeg mine hjemløse krydderurter i det ekstra bed. Siden er der også kommet en solsikke, som jeg fik i gave af mine forældre. Det er hyggeligt, men jeg står fast i det er midlertidigt! Jeg skal have en rose- eller hindbærvæg der! Lige nu bliver det også en opgave, at finde noget, som kan bruges som bed til krydderurterne. Så jeg ikke skal flytte på det hver 2 måned.

Min Haverabarber (Rheum rhabarbarum) er kommet i ny potte. Den er begyndt at vokse frem. Nu skal jeg finde den en masse næring til den, så den kan blive kæmpe til næste år. Haveblog - Min have sommeren 2020, Ildfugl.com.
Min Haverabarber (Rheum rhabarbarum) er kommet i ny potte. Den er begyndt at vokse frem. Nu skal jeg finde den en masse næring til den, så den kan blive kæmpe til næste år.
Min byhave sommeren 2020, her med udsigten fra havedøren ud mod gården. Min have sommeren 2020, Haveblog, ildfugl.com.
Min byhave august 2020, her med udsigten fra havedøren ud mod gården.
Mine krydderurter er blevet samlet for en stund. Jeg drømmer om et større og mere diversitets præget krydderurtebed. Den Persille, Basilikum, Timian og Purløg jeg har skal ikke være i denne kasse permanenet. De får deres eget bed i et andet hjørne, og så flytter der en klatreplante ind her. Haveblog - Min have sommeren 2020, Haveblog, Ildfugl.com
Mine krydderurter er blevet samlet for en stund. Jeg drømmer om et større og mere diversitets præget krydderurtebed. Den Persille, Basilikum, Timian og Purløg jeg har skal ikke være i denne kasse permanenet. De får deres eget bed i et andet hjørne, og så flytter der en klatreplante ind her.

Glæden i august er tomater!

Her i august er haven blevet nydt. passet og nusset om. Det er skønt, når man føler et godt stykke arbejde er udført. Terrassen er blevet meget mere venlig og imødekommende. Her i august, har hyggen fået ydereligere hjælp fra drivhusets indhold. Tomaterne er modne – og sikke mange der er! Vi har spist hjemmedyrkede tomater hver eneste dag. Det er så skønt. Jesper laver en fantastik tomatsalat, og sammen med noget lækkert brød, har det været det kulminariske højdepunkt i august. Nøj hvor er det lækkert. Og drivhuset bliver ved med at give! 6 tomater om dagen i gennemsnit. Imponerende for et drivhus i den størrelse. Dem der siger at tomater ikke kan vokse tæt tager frygteligt fejl. Dette er min største tomat succes! Næste år bliver nok også tomater, selvom jeg plejer at skrifte mellem chilier og tomater. Men tomaterne nyder vi meget mere.

Mit lille drivhus, der bar giver og giver med de lækreste Tigerella tomater og Bøftomater.

Jeg glæder mig til at se hvad efterået byder på. Tænk hvis jeg alligevel får styr på de sidste ting på terassen i år!

Som altid – Tak fordi du læser med.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

1 Comments

Leave a Comment