Høring om reducering af beskyttet natur – Mit syn på sagen som biolog

Vi har fået en ny Miljøminister, old news, jeg ved det godt. Jeg var glad da han stod frem og sagde, at han var miljøets minister. Dog er jeg lidt forvirret, for hans seneste udspil er ikke særlig lovende for naturen:

Miljøminister Jakob Ellemann har sat et forslag til høring om at skære 25.800 hektar beskyttet natur væk. Forslagt er da også blevet modtaget af hård kritik fra mange grønne organisationer som Danmarks Naturfredningsforening, Verdens skove og Dansk Onithologisk Forening. I har sikkert allerede læst om det, så jeg skal nok lade være med at gentage det hele igen. Men kort opsummeret har Danmark i forvejen en bundplacering i EU i mængden af beskyttet natur med 8,34 % af vores lands areal. Sammenlignet har det førende land Slovenien 37, 85 %. Det er mærkeligt at Venstre tror, at Danmark er et grønt land. Kornmarker og græsplæner er da grønne, men der er ikke noget der kan leve i det, og det optager over 60 % af vores lands areal. Vi risikerer med høringen at bundplaceringen gøres værre. Det er et skridt i den forkerte retning om et bæredygtigt og rigtig grønt Danmark.

Rapsmark i Danmark. Vores land er 60 % dækket af landbrug, vi kunne give lidt af pladsen til enge eller overdrev i stedet, så dyr, planter og svampe har nogle flere steder at bo.
Rapsmark i Danmark. Vores land er 60 % dækket af landbrug, vi kunne give lidt af pladsen til enge eller overdrev i stedet, så dyr, planter og svampe har nogle flere steder at bo.

Det er vores Natura 2000-områder som Ministeren overvejer at beskære i. Det er en EU-betegnelse for at områderne nyder særlig beskyttelse, fordi de er særligt vigtige for dyr, planter og/eller svampe, og er meget sårbare. Regeringen sælger beskærings ideen på, at de områder der skal pilles ud hovedsageligt er landbrugsområder, byområder og veje, om mange er kommet med ved en fejl. Men hvorfor skal det være en undskyldning? Ja Venstre, nogle områder er sikkert kommet med ved en fejl, men de lægger i forlængelse af naturområder der trænger til udvidelse, så udvikl dem til god natur i stedet. Andre områder skal piles ud fordi der ikke længere er bevaringsværdig natur. Og ja, de er sikkert i en værre forfatning end de var da Natura 2000-områderne blev oprettet, men det er fordi I har ikke gjort noget for at sikre naturen der. Lovgivningen sikre lodsejerens rettigheder i stedet for naturens i områderne. Så ejerne kan jo bare behandle naturen som de vil. Det er svigt overfor vores truede arter. Hvordan I al helvede kan vi bede regnskovslande som Brasilien om at passe på deres natur, når vi ikke engang kan sikre søle 8, 34 % af vores landareal? For jer læsere der gerne vil sætte jer mere ind i sagen, kan I se hvilke områder der er tale om her: http://miljoegis.mim.dk/cbkort?&profile=natura2000-afgraensning2016_fase3_1.

Kort over Lolland-Falster og Møn fra miljøGIS. De røde områder viser fuglebeskyttelsesområder, de grønne viser habitat områder, og de blå klatter er områder der foreslås reduceret.
Kort over Lolland-Falster og Møn fra miljøGIS. De røde områder viser fuglebeskyttelsesområder, de grønne viser habitat områder, og de blå klatter er områder der foreslås reduceret.

Jeg håber at Regeringen sætter sig mere ind i sagen, ved at lytte til eksperternes bekymringer. At de redder livets mangfoldighed i Danmark. Tænk hvis de lavede en lovgivning der sikrede vores fritlevende dyr, planter og svampe. At reducere i mængden af beskyttet natur, er det samme som at sige at noget liv er vigtigere end andet. Men det har vi ikke ret til at bestemme. Vi bør være ydmyg overfor dem vi lever sammen med. Give dem plads, for naturen mangler plads og sikkerhed. Hører Regeringen ikke på eksperterne, må de lytte til EU-kommissionen. Der er ikke andre lande i Europa, der har fået lov til at nedgradere naturbeskyttelsen i samme mængde. Venstre, jeg håber I vil opgrader jeres naturpolitik, og indvister i os som kan skabe god natur i Danmark. Det er ikke for at være irreterende at vi naturmennesker brokker os, det er fordi det er et alvorligt problem. Beskyttelsen af liv altid bør være laveste fællesnævner.

 

Skulle I der sidder derude få lyst til at læse mere om sagen så er der her et par links:

dr.dk: https://www.dr.dk/nyheder/politik/groenne-organisationer-jakob-ellemann-er-ude-i-et-angreb-paa-naturen

dn.dk: http://www.dn.dk/nyheder/beskyttet-natur-danmark-oger-bundplacering/?utm_source=DN+Nyhedsbreve&utm_campaign=7ceb509c77-EMAIL_CAMPAIGN_2018_06_04_07_30&utm_medium=email&utm_term=0_16ebc33b07-7ceb509c77-43307865&mc_cid=7ceb509c77&mc_eid=19e91ded78

dof.dk: https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=1655

 About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

Leave a Comment