Spring til indhold

Mit liv med Hverdagsaktivisme

Når vi vælger noget, vælger vi noget andet fra” det har min dejlige far sagt til mig hele livet. Det var nærmest hans motto. Alle valg har en konsekvens. Når min far sagde det, var det nu sjældent med tanke for hverdagsaktivisme med klima-, miljø-, energi- eller biodiversitetskrisen. Det tænkte man ikke så meget over i 90’ernes Danmark. Det var den tid, som jeg voksede op i. Min far brugte det bl.a. til at fortælle mig, at min kærlighed til at se TV, nok gik lidt ud over mine venskaber. Godt forældre kan give en et Wake-up-call.

Når man vælger noget – Vælger man noget andet fra

– Kent Elex Petersen
Jeg hjælper til med det lille grønsagsbed i den andelsforening jeg bor i – lurer lidt ud på vej hjem fra selskab. Selvforsyning – det er at dyrke mad selv, er en drøm for mig… meeen den vil aldrig kunne udleves i byen. En familie på fire skal bruge et areal på størrelse med Parken stadion. Det er med plads til heste, køer og geder og det hele. Men ønsker man blot at være selvforsynende med grønsager og frugt, kan det gøres på mindre. Det er der Jesper og jeg starter. MEN i byen kan man etablere bede, hvorfra man kan lære børn om vejen fra jord til bord – lære dem om vigtigheden i at passe på jorden, så den altid kan give os mad.

Ikke desto mindre – så er det blevet et motto, som jeg lever ud fra i dag – Min tilgang til hverdagsaktivisme. Vores forbrug, transport, ferier, madvaner osv. Det hele sætter et aftryk. Ikke nødvendigvis et vi kan lide, heller ikke et vi kan lide at blive mindet om. Verden ville være meget hyggeligere, hvis vi bare kunne forkæle os selv, give den maks på komfort og spise lige hvad vi ville – når vi ville det!

Vi skal stoppe vores overforbrug

Meeen… Verden har nu engang kun en vis mængde ressourcer og en hvis kapacitet. Hvis vi mennesker skal fortsætte med vores nuværende levevis (altså bruge den samme mængde ressourcer). Kan planeten holde til, at vi i alt er 2 milliarder mennesker… Vi er over 7… De mennesker med det største forbrug, er os i den vestlige verden. Hvis vi ønsker en planet med ressourcer nok til vores efterkommere, så må vi stoppe overforbruget – sætte hverdagsaktivisme i højt fokus – huske på mottoet “Nær vi vælger noget – vælger vi noget andet fra“.

Tøj! Vidunderlige påklædningsgenstande, der får en til at føle sig som en million. Danskernes tøjforbrug er blandt det højeste i verden pr. indbygger. Det er helt sindssygt og det har fået mig til at tænke meget over mit forbrug. Da jeg var studerende, købte jeg sjældent tøj, den vane har jeg behold. Jeg vil gerne have en flot garderobe, men den skal IKKE være stor og den skal være ansvarlig. Så NÅR jeg køber tøj, køber jeg stort set kun genbrug. Dette er et meget vigtigt punkt i hverdagsaktivismen for mig.

Hverdagsaktivisme er et fantastisk værktøj!

Hverdagsaktivisme er et fantastisk værktøj til at sætte sit eget liv i perspektiv. Jeg har lært utrolig meget om mig selv, ved at sætte spørgsmålstegn bag rutiner og de kulturer jeg omgås. Det at turde stoppe op og spørge “hvorfor?”, gøre op med normer og “hvad mon vennerne eller naboerne tænker!”, det er som en rigtig god dyb vejrtrækning – rensende og befriende. Her deler jeg af mine små og store hverdagsaktivisme tiltag, som ikke alene gør verden godt, men også i mange tilfælde, har været utroligt sundt for mig.

Tak fordi I læser med.

MAD

Se på bagsiden af dine dagligvare – mange indeholder palmeolie, som er udvundet ved at fælde regnskov.

Alle elsker laks! Eller ikke rigtig jeg – for fisken er i langt de fleste tilfælde meget forurenende for din krop og miljøet.

Andet

Her finder du mine ti bedste råd i tilgangen til hverdagsaktivisme.

Skip to content