Sti gennem Pinseskoven med Tagrør (Phragmites australis) og Sejle-Pil (Salix caprea).

Ilia og Iris tur i Pinseskoven

Igår tog jeg virkelig ja-hatten på, for jeg havde valgt at tage til Pinseskoven på Amager og lede efter Iris (Apatura iris )og Ilia (Apatura ilia). Det er ret tidligt på sæsonen, så det var ikke sikkert at den var kommet frem. Men min medekspert Lars Andersen skulle afsted, og han inviterede mig med. Pga. varmen starter sommerfuglene generelt tidligere med at flyve så hvorfor ikke også Iris og Ilia. Jeg inviterede også min gode veninde og med-biolog Kristine med. Hun er også interesseret i insekter, selvom det er de sociale insekter hun synes er sjovest. Hun var frisk, og vi tog afsted. Vi mødtes med Lars på Vestamager metrostation kl. 8.30 søndag morgen. Dernæst var der en skøn morgencykeltur hen over Kalvebodfællede i vente. Her er ingen billarm, for det må ikke køre biler eller andet med motor derude. Til gengæld var der noget seriøst fly støj, Kastrup lufthavn er nabo.

Naturoplevelser, Ilia og Iris tur på Amager. Ilias (Apatura ilia) yndlings lokalitet på Amager. Her er masser af Selje-pil (Salix caprea), Birk (Betula sp.), og Tagrør (Phragmites australis). Den elsker det!
Ilias (Apatura ilia) yndlings lokalitet på Amager. Her er masser af Selje-pil (Salix caprea), Birk (Betula sp.), og Tagrør (Phragmites australis). Den elsker det!

Det var spændende. Jeg har ikke set hverken Ilia eller Iris før. Vi kørte ind i Pinseskoven fra nord gennem en lysning, og lidt inde i skoven kom vi til et lille åbent område, hvor der tydeligt normalt var sumpet. Nu helt udtørret pga. den varme maj vi har haft. Her gav Lars sig til at smøre lokkemiddel på birketræer. For det var her den smukke Ilia (Apatura ilia) holdt mest til. Iris (Apatura iris) kan man også finde i store mængder her. Jeg var meget glad for at Lars viste os det, for jeg havde aldrig fundet det selv. Mens han gik rundt og vandede træer med rødvin og sirup, så Kristine og jeg på hvad der rørte sig. På stien i det dybeste hjulspor sad en stor Brun frø (Rana sp.) og nød det fugtige klima og rundt om os fløj en masse tvebånd-dagugle (Deltote bankiana), som er en meget lille stribet fætter, der er ret almindelig. Pludselig opdagede Kristine at der sad en larve på hendes sko. Det viste sig at det var en Ringspinder (Malacosoma neustria), som er en relativ sjælden art som man kan være heldig at se langs kysterne. Denne her var midt inde i skoven!

Jeg kan ikke se om det er en Butsnudet (<em>Rana temporaria</em>) eller Spidssnudet <em>(Rana arvalis),</em> men hvis jeg nu havde tænkt mig om havde jeg undersøgt benenes længde i felten. Undskyld kvaliteten i øvrigt. Naturoplevelser, Ilia og Iris tur på Kalvebodefælled.
Jeg kan ikke se om det er en Butsnudet (Rana temporaria) eller Spidssnudet (Rana arvalis), men hvis jeg nu havde tænkt mig om havde jeg undersøgt benenes længde i felten. Undskyld kvaliteten i øvrigt.

 

Tvebånd-dagugle (<em>Deltote bankiana</em>), på flitteraks. Naturoplevelser. Ilia og Iris tur på Kalvebodfælled.
Tvebånd-dagugle (Deltote bankiana), på flitteraks.

 

Ringspinder <em>(Malacosoma neustria)</em> på Kristines sko. Den er relativt sjælden, så det var da sjovt at hun fik fisket den op med sin sko. Naturoplevelser. Ilia og Iris tur til Kalvebodfælled.
Ringspinder (Malacosoma neustria) på Kristines sko. Den er relativt sjælden, så det var da sjovt at hun fik fisket den op med sin sko.

 

Efter at lokkemidlet var placeret var der en del ventetid. Lars havde heldigvis planlagt at bruge tiden på at vise Kristine og jeg rundt i skoven, så vi kunne se alle de gode sommerfugle steder. Det var en fantastisk venlig ide og det blev en  skøn cykeltur. Vi cyklede igennem de mange birketræer, der dannede de smukkeste rammer for naturens musikkere bl.a. hørte vi Gransanger (Phylloscopus collybita), Gøg (Cuculus canorus) og i det fjerne en Sanglærke (Alauda arvensis). Vi kom først forbi en stor lysning (moseområde) hvor en då (Dama dama) hoppede over vejen, da vi kom ind i skoven igen cyklede vi forbi en Stor Flagspættte (Dendrocopos major) der hakkede meget flittigt i en birk og ikke bed mærke i os. Kort efter stoppede Lars og viste os en ægte kastanje, hvor han fortalte at der boede Blåhale (Neozephyrus quercus) i sæsonen der starter om to uger, så der skal jeg derud igen. Der var også Eg (Quercus) rundt om den, og dem er der ikke mange af i denne skov, så det var et meget oplagt sted for arten. Vi kørte videre gennem de gode cykelstier. Vi kom over en gammel bro og ud i overgangen til engområderne mod sydøst. Her viste Lars os en strækning, hvor han havde set Svalehale (Papilio machaon) for nogle uger siden, bare surt den ikke var der nu. Så gik turen ind i skoven igen forbi et strækning med en masse Rynket Rose (Rosa rugosa), hvor en Kejserkåbe (Argynnis paphia) kom flyvende forbi min næse! Hvad! Den er ikke kendt for at have faste populationer herude, desværre kunne jeg ikke nå at tage et billede, før den var væk. Men den er set før herude. På vej videre gennem skoven og dens små og til tider noget ujævne stier, blev vi mødt at enormt mange stor Blåpil (Orthetrum cancellatum), der fløj om cyklerne på os.

Stor Flagspætte (Dendrocopos major) på birk (<em>Betula spp.</em>), igang med at finde mad. Naturoplevelser. Ilia og Iris tur på Kalvebod fælled.
Stor Flagspætte (Dendrocopos major) på birk (Betula spp.), igang med at finde mad.

 

Kærtidsel (<em>Cirsium palustre)</em> på strækning langs yderkanten af Pinseskoven på syd-østsiden. Her fortale Lars at der var ser svalehale (<em>Papilio machaon</em>) tidligere på året. Ærgeligt der ikke lige var en derude nu. Naturoplevelser. Ilia og Iris tur på Kalvebod fælled.
Kærtidsel (Cirsium palustre) på strækning langs yderkanten af Pinseskoven på syd-østsiden. Her fortale Lars at der var ser svalehale (Papilio machaon) tidligere på året. Ærgeligt der ikke lige var en derude nu. Dens ses ikke hver dag i Danmark.

 

Stor Blåpil (<em>Orthetrum cancellatum</em>) på cykelstien. Der var rigtig mange derude, de fløj om ørene på os. Naturoplevelser. Ilia og Iris tur på Kalvebod fælled.
Stor Blåpil (Orthetrum cancellatum) på cykelstien. Der var rigtig mange derude, de fløj om ørene på os.

Efter en pause på det lokale shelter, hvor jeg opdagede at mit kameras linse var dødt! Begav vi os tilbage til lokning ved Ilia og Iris stedet. Desværre var der ikke dukket noget op endnu. Men der var flere store blåpil der satte sig på de andre. Mig ville de ikke være på, men Lars sagde de blev tiltrukket af lugten af sved, så jeg skal vel egentlig bare tage det som et kompliment fra deres side – tak. Lars to kamerater John-fik-ikke-lige-efternavnet (undskyld John!) og Peter Møllmann var dukket op for at deltage i jagten på årets første Ilia og Iris i Pinseskoven, efter en halv time og en Grøn Frø (Pelophylax kl. esculentus), Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) og en Admiral (Vanessa atalanta), var der stadig ikke nogen Ilia eller Iris. Vi var for tidligt ude. Men det var alligevel en skøn tur og nu ved jeg hvor jeg skal lede, så jeg kan selv tage derud en anden dag. Tak for en dejlig tur, og I kan se flere billeder i mit portfolio. Lad mig slutte af med et billede af stor blåpil på Johns kasket –>

Stor Blåpil (<em>Orthetrum cancellatum</em>) på kasket. Den blev ved med at sætte sig på mine medeventyrer, ikke på mig. Lars sagde den blev tiltrukket af sved, og så kunne jeg jo kun smile lidt, på trods af at Guldsmedene undgik mig. Naturoplevelser. Ilia og Iris tur på Kalvebod fælled.
Stor Blåpil (Orthetrum cancellatum) på kasket. Den blev ved med at sætte sig på mine medeventyrer, ikke på mig. Lars sagde den blev tiltrukket af sved, og så kunne jeg jo kun smile lidt, på trods af at Guldsmedene undgik mig.

 About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment