Insektvenlige tiltag på flyvestation Værløse del 2

Igår var det tid til endnu en tur til flyvestationen – Jubii! Men dagen igår var lidt anderledes end i fredags, for denne gang skulle jeg ikke kun mødes med Naturstyrelsen Østsjælland for at eftertjekke pæle. Jeg skulle også mødes med Danmarks Naturfredningsforenings frivillige i Furesø afdelingen. De fremmødte medlemmer ville gerne lære om Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) som er en fokusart i projektet, og få mere af vide om hvad vi planlagde at gøre for den og de andre insekter flyvestationen. Siden den bedste måde at lære noget at kende, er ved at studere det, gik vi på observations tur. Jeg fortale om tiltagene, sommerfuglen og arealerne. Starten af juni er tidligt for arten. Den flyver normalt først den 8 juni, men siden det har været MEGET varmt i maj, var der stor sandsynlighed for at sommerfuglen var begyndt at flyve nogle dage tidligere.

Naturoplevelser, Flyvestation Værløse. Violetrandet Ildfugl, DN-Furesø med på tur. Det er formanden Carsten Juel der peger og fortæller til medlemmerne (fra højre) Inger Marie Dam, Sofie Lundbæk og Poul Korsholm.
DN-Furesø med på tur. Det er formanden Carsten Juel der peger og fortæller til medlemmerne (fra højre) Inger Marie Dam, Sofie Lundbæk og Poul Korsholm.

Tiltagene i denne del af flyvestationen går ud på; at der skal være fire store områder der skal stå urørt i år. Fra næste år skal der årligt høstes på et af dem, så de tre andre står urørt til insekterne. Høslættet roteres så hvert år. På den måde slås områderne med fire års mellemrum. Valg af plejemetode er bygget på egne studier, og Klaus Hermansens, som skrev speciale om Violetrandet Ildfugl tilbage i 1990’erne. Violetrandet Ildfugl er følsom overfor høslæt, som normalt foregår i løbet af juni, da næringen i græsset er højest her. Men det er også på det tidspunkt sommerfuglen lægger sine æg, som sidder øverst på værtsplanten Almindelig Syre (Rumex acetosa). Derfor høster maskinerne størstedelen af den kommende generation med vegetationen. Det er kun de æg der har været i yderkanterne nær hegn eller krat der står tilbage ved denne metode. Nu sikre Naturstyrelsen sommerfuglens overlevelse, ved at høste midt i dens flyvesæson, og ved at lade en stor del vegetation med værtsplanter og nektarplanter stå tilbage til den. Vil I lære lidt mere om Violetrandet Ildfugl så kan I læse om den under mit indlæg sidens maskot – Violetrandet Ildfugl.

Naturoplevelser. Flyvestation Værløse. Violetrandet ildfugl. Udsigt over den sydøstlige del af Flyvestation Værløse hvor Violetrandet Ildfugl har sit habitat. Det er normalt mere grønt, men det er også længe siden det har regnet.
Udsigt over den sydøstlige del af Flyvestation Værløse hvor Violetrandet Ildfugl har sit habitat. Det er normalt mere grønt, men det er også længe siden det har regnet.

Mens vi gik, talte vi om tiltagene og ledte efter Violetrandet Ildfugl. Undervejs så vi en del sommerfugle arter, fugle og en enkelt han af et rådyr med kun et horn (aka. enhjørning). Trods varmen kom der en let blæst som kølede os ned. Det var også let at lære DN-Furesø medlemmerne at genkende den. På de fire (snart urørte) områder så vi i alt 14 hanner og 4 hunner! Det lyder måske ikke af meget, men det er ret godt gået fordi det er årets første individer. Der kommer flere i løbet af den næste uge. Især lover det godt, fordi det var så dårlig en sommer sidste år i forhold til optimale vejrforhold for sommerfugle. Jeg var bekymret for dens overlevelse i 2017, men Violetrandet Ildfugl individerne havde det heldigvis fint. Vi så i øvrigt mest Violetrandet Ildfugl på Almindelig Kællingetand (Lotus corniculatus). Det skyldes nok mest, at alt andet enten var tørt eller ikke blomstrede endnu. De kan nu godt lide Kællingetand, så det er ikke mærkeligt.

Naturoplevelser. Flyvestation Værløse. Violetrandet Ildfugl. Violetrandet Ildfugl han på Almindelig Kællingetand. Han er let at kende på den stærke orange farve, og de metaliske lilla partier på vingernes overside. Dette er en af de hanner vi så igår.
Violetrandet Ildfugl han på Almindelig Kællingetand. Han er let at kende på den stærke orange farve, og de metaliske lilla partier på vingernes overside. Dette er en af de hanner vi så igår.

DN-Furesø udtrykte bekymring over Almindelig Draphavre (Arrhenatherum elatius var. elatius). En græs art der virkelig kan ødelægge en lokalitet, hvis den får lov at passe sig selv. Men det er derfor de skal have indsigt i projektet – man har ikke altid det hele med. Nu er det vigtigt at følge udviklingen af områderne, se om sommerfuglens population får det bedre og om Draphavren eller Kæmpe Bjørneklo (Heracleum mantegazzianum) bliver et problem. Ak ja den er også derude. Der skal sikkert justeres et par ting i løbet af de næste par år. Men sådan er det med en plan omhandlende levende væsner. Skal det gøres ordentligt, må man hele tiden videreudvikle det. Men det er også det sjove, for så skal man ud og se på naturen hele tiden. Personligt er jeg opmærksom på Viberne (Vanellus vanellus) derude. Dem skal vi også tænke på, for den har det heller ikke nemt. Her skal DOF (Dansk Onitologisk forening) nok med på råd. Jeg har allerede et par små ideer, til at forbedre planerne endnu mere. Dem glæder jeg mig til at snakke med Naturstyrelsen Østsjælland om.

Naturoplevelser. Flyvestation Værløse. Violetrandet Ildfugl. Violetrandet Ildfugl hun på Almindelig Kællingetand ved siden af Trenervet Snerre (<em>Galium triflorum</em>). Hun er meget mere brun end hannen, men let at genkende på sine to brune midtepletter på forvingerne. Dette er et andet af de individer vi så igår på turen.
Violetrandet Ildfugl hun på Almindelig Kællingetand ved siden af Trenervet Snerre (Galium triflorum). Hun er meget mere brun end hannen, men let at genkende på sine to brune midtepletter på forvingerne. Dette er et andet af de individer vi så igår på turen.

Det var en fed dag med godt selskab. Denne juvel af en sommerfugl får nu en kæmpe stor hånd på Flyvestation Værløse. Jeg kan ikke vente til at se, hvordan status er til næste år. Til sidst vil jeg lige nævne at der er flere billeder fra turen i mit portfolie.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment