Hele tre æg fra Isblåfugl (Polyommatus amandus), på samme Muse-Vikke (Vicia cracca). De er fundet ved Småsøerne nær Buresø/Ganløse.

Isblåfugl ved Småsøerne

I går tog jeg mig enfredagstur til et Sjællands vigtigste botaniske lokaliteter – Småsøerne mellem Krogenlund og Ganløse Eged skovene. Det er intet mindre end et ekstemt rigkær, et af kun tre tilbage på sjælland. Her er en usædvanlig smuk og unik flora, som bare skal opleves, især hvis du alligevel bor i området. I mit portfolio kan I se billeder fra området (og mit arbejde) i henholdsvist “Mission red Isblåfuglen 2018 nr. 1” og “Mission red Isblåfuglen 2018 nr. 2”. Men det var nu ikke (kun) for botanikken jeg tog derud, det var faktisk for at gør en målrettet indsats for en truet art –  iIsblåfugl (polyommatus amandus).

Red den truede Isblåfugl ved Småsøerne. En så skøn udsigt over tunneldalen hvor Småsøerne ligger nede i.
En så skøn udsigt over tunneldalen hvor Småsøerne ligger nede i.

I min barndom for bare 28 år siden var Isblåfuglen almindelig, men grundet gødning og upassende forvaltningsmetoder er den nu næsten forsvundet fra Sjælland. Den har maksimalt 15 lokaliteter tilbage herover. Derfor gør jeg i samarbejde med Naturstyrelsen, en indsats for at sikre artens overlevelse her ved småsøerne. Min opgave er at finde æg fra dagsommerfuglen, så vi nogenlunde ved hvor larverne er. For Småsøerne høstes med le hvert år i august, hvor larverne helst ikke skal skades. Det meste af lokaliteten afgræsses, men den vigtigste del er hegnet fra så køerne ikke beskadiger den sjældne flora. Det er i denne lille del at Isblåfuglen lever på sin Muse-vikke (Vicia cracca) og Gul Fladbælg (Lathyrus pratensis). Naturstyrelsen, folk fra Egedal-, Allerød- og Furesø kommune og frivillige mødes hvert år i august og slår området med le. Ved samme lejlighed bliver der hygget igennem og kommer gang i de gode ideer til hvordan naturen rundt omkring fortsat kan forvaltes.

Red en truet art - Isblåfuglen. Markering af område hvor høslættet til august helst skal gå uden om. Men her melder jeg mig gerne til at gå med en havesaks og klippe pilen, for den skal ikke have lov til at vokse sig stor og skygge alle de vigtige planter, som Isblåfuglen lever af.
Markering af område hvor høslættet til august helst skal gå uden om. Men her melder jeg mig gerne til at gå med en havesaks og klippe pilen, for den skal ikke have lov til at vokse sig stor og skygge alle de vigtige planter, som Isblåfuglen lever af.

For at larverne af sommerfuglen ikke mister deres værtsplanter, som de skal spise af til midt oktober, er det vigtigt at æggene markeres her i juni. For det er nemlig djævelsk svært at finde larverne, men nemt at finde æggene. Når larven så er så nem, at den ikke flytter sig fra sin værtsplante, før den skal overvintre nede ved jordoverfladen en gang i slut oktober, er det nemmest at gå efter ægget. Idag fandt jeg nogen af dem, og forhåbentlig får jeg tid til en tur til i næste uge. Imens jeg var derude nød jeg selvfølgelig at høre sangere som Gulspurven (Emberiza citrinella) med sit “En-to-tre-fire-fem-seks-syyyv”, jeg beundrede de mangle blomster som hjertegræs (Briza media) min yndlingsgræs, og jeg fik en hyggelig snak med nogen forbigående vandrere, som jeg kunne berige med viden om lokaliteten.

Naturoplevelser ved Småsøerne. Æg fra Isblåfugl (Polyommatus amandus), på Muse-Vikke (Vicia cracca).
Æg fra Isblåfugl (Polyommatus amandus), på Muse-Vikke (Vicia cracca).

Efter dagens arbejde havde jeg fundet 15 æg. Jeg tog billeder af de første ni. Som altid kan I se flere billeder fra turen i mit portfolio. Jeg så desværre kun en Isblåfugl (sæsonen er ved at være slut), men den smuttede fra mig før min dumme telefon kunne tage et billede – savner mit kamera, som jeg ødelagde under Ilia og Iris turen. Men I skal ikke snydes for et billede, så det kommer her til slut en han og en hun fotograferet af Anja Lund –>About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment