Udsigt over til Gershøj fra Bognæs med en smuk eng fyldt med Mælkebøtter (Taraxacum sp.). Her fløj en del Aurora (Anthocharis cardamines) i april 2019. Billedet er taget af Zelina Elex Petersen. Forvaltning af Aurora, Forvaltning af Dagsommerfugle. Ildfugl.com.

Naturlogbog

Jeg elsker den danske natur, at være på udflugt i den er føde til sjælen! Mine interesser spreder sig bredt! Mit speciale omhandler godt nok de danske sommerfugle, men min interesse for DK-natur spreder sig meget bredere end blot disse smukke skabninger. Jeg studerer mange andre dyr, planter, svampe og alger! Jeg ELSKER at lede efter fossiler og rav – så meget – at min svigermor nu har foræret min mand og jeg en ravlygte hver! Naturen er fuld af oplevelser – som beriger sjælen – jo mere man ved om den <3 Kom ud og oplev, her er min naturlogbog af oplevelser.

Den 04-05-2022 – Et hotspot for Grønåret kålsommerfugl og Aurora

Jeg var simpelthen så heldig! Ved et sandt tilfælde – faldt lille mig over en perle af en lokalitet! Jeg var på tilsyn for Allerød kommune, hvor jeg skulle se til en bestand af Japansk pileurt (Reynoutria japonica). Jeg ved det – øv!. Men hvilken positiv overraskelse jeg også fik. Her vrimlede med Grønåret Kålsommerfugl (Pieris napi) og Aurora (Anthocharis cardamines). Det var så smukt. De fløj om ørerne på hinanden. Hannerne passede territorier, og hunnerne afviste hanner i stor stil, mens de sugede nektar på Mælkebøtter (Taraxacum sp.) og Løgkarse (Alliaria petiolata). Sidst nævnte er formentlig grunden til, at der var så mange af dem. Det vrimlede med saftigt løgkarse. Begge dagsommerfugle har denne som værtsplante. Det var et rigtigt smukt sted.

Den 30-04-2022 – Spøjse glassværmere (sesiider)

I dag var jeg på tur med Lepidopterologisk forening rundt i Nordsjælland. Formålet med turen, var at lære om de finurlige og smukke glassværmere af nok Danmarks største ekspert indenfor gruppen – Kasper Nyberg. Galssværmere er en gruppe af natsommerfugle, der ligner hvepse mere end de ligner sommerfugle. Larverne er “endofage”, hvilket betyder at de lever inde i stammer, grene, planterødder eller stængler. De ligner maddiker med brune hoveder. Vi var både i Saltpetermosen ved Hillerød og på Melby overdrev. Det var en vildt god tur! Vi startede i Saltpetermosen, hvor vi ledte efter Stor Glassværmer (Aegeria apiformis). Det var meget interessant at se, hvordan den havde gnavet huller i Sejlepil. Derfor kørte vi videre til Melby overdrev, hvor vi så efter flere forskellige af de i alt ca. 13 arter vi har i Danmark! Det var en virkelig lærerig tur – Tak for en god stund alle sammen (især til vores guide Kasper Nyberg).

Den 23-04-2022 – Store Dyrehave

I dag var jeg i Store Dyrehave med min Geocacher-ven Mads. Vi gik en lang tur rundt omkring i skoven og fandt Geocatches (jeg spillede også Pokemon Go). Allerede fra parkeringspladsen af så vi en masse spændende dyr! Vi startede med at se flere hanner og hunner af Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni), dem endte vi med at se en del af. Af andre sommerfugle så vi Skovrandøje (Pararge aegeria), Dagpåfugleøje (Aglais io), Nældens Takvinge (Aglais urticae), Lille kålsommerfugl (Pieris rapae) og Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)! Sidste blev jeg helt paf over. Desværre nåede jeg ikke at få et billede, før den forsvandt mellem træerne. Til gengæld fik jeg en trøstepræmie i at se både Skovfirben (Zootoca vivipara) og Grøn Frø (Pelophylax esculentus). Det var en virkelig dejlig dag i høj sol!

Den 17-04-2022 – Påsketur i Hareskoven

I dag var jeg på tur i Hareskoven sammen med min kusine. Vi ville bare ud og nyde det dejlige Påskevejr og gå en skøn tur. Det fik vi også gjort. En dejlig tur med masser af dejlige dyr omkring os. Vi startede med at se en han af Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) flyve lige forbi bilen. Det startede godt. På turen fik vi også set masser af Nældens Takvinge (Cynthia cardui), Dagpåfugleøje (Aglais io) og et enkelt eksemplar af Det Hvide C (Polygonia c-album). Vi gik en dejlig tur rundt om Djævlemosen og Store Brænteljung, og alle varme steder vrimlede det med Skovfirben (Zootoca vivipara). Der var også et hav af fuglestemmer, det er jo parringstid. De fedeste dyr var efter min mening Stor Humleflue (Bombylius major) og Rødhals (Erithacus rubecula). Der var et hav af Stor Humleflue – det er så sød og ufarlig en flue. Den ligner en lille kolibri og lever også af at suge nektar. Den er kun voksen fra slut marts til start maj. Så tag ud og oplev den nu. Rødhals er alminelig hele året rundet, men den gør mig bare altid glad.

Den 09-04-2022 – Svampetur i Sortmosen

Jesper og jeg gik på jagt efter den super fede Blå frø! Ja vi har sådan en i Danmark – men kun i få uger. Det er Spidssnuet frø (Rana arvalis), hvor hannen bliver blå. Men mere om det i det andet indlæg, for vi så den ikke. Naturen er nu så fint indret, at den aldrig skuffer! Vi gik i en gammel mose med hængesæk, og der var mange gamle og væltede træer. Derfor var der også mange svampe. Vi så Broget Læderporesvamp (Trametes versicolor), som er en almindelig svamp i Danmark og resten af verden. Den en rådsvamp, men nogen gange (som i dette tilfælde) kan den opleves på træstubbe. Vi så også Randbæltet hovporesvamp (Fomitopsis pinicola) som lever af næletræer og andre hårdføre træer, samt Tøndersvamp (Fomes fomentarius). Svampe-frugtlegmer er altid så firnurlige i deres udtryk.

Den 06-04-2022 – Ænderne er landet i gården

Vi får hvert forår nogle særlige beboer i gården – nemlig Madame og Monsieur – vore Gråandepar (Ana platyrhynchos). Herinde har de dejlig og fred, mere end de ville få nede i andedammen. Her er også buske, hvor Madame kan have en lille rede i ro og fred. Hver aften går de rundt og tikker mad. De får rigeligt, og de fleste prøver at give andet end bare brød. Jeg har prøvet med glutenfri havregryn (ænder kan ikke tåle gluten) og glutenfri brød. Det vil de gerne have. Men ellers ved jeg egentlig ikke, hvad jeg skal give dem. De er nogle dejlige gæster, som altid vil være velkommen her.

Den 24-03-2022 – Solslikken i godt selskab

Kære Naturlogbog. Idag havde jeg fornøjelse af at nyde solen på terrassen i selskab med det fineste eksemplar af Grøn Bredtæge (Palomena prasina). Tænk at man kan finde sådan en fin tæge inde i Brønshøj. Arten er nu netop kendt for at klare sig udmærket i kulturlandskabet – haver ingen undtagelse. Det skal bare være usprøjtet, som det er hos mig. Den suger på forskellige løvtræer, buske og urter – den er ret glad for skærmplanter, nælde, hindbær og brombær. Jeg nød at få et så tidligt billede af den, da den senere på året bliver mere grøn. Jeg elsker den brun-grønne farve den har lige efter vinteren. Jeg skal også huske i juni og juli at gå ud og lede efter nymfer. De er flotte grønne, og lige før udvikling til vokse får de vilde grønne aftegninger.

Grøn Bredtæge (Palomena prasina). En almindelig dansk tæge, som sammenlever god med mennesker i de danske haver og parker. De suger saft på løvtræer, buske og urter. Efter vinterdvale er de mest brunlige idet. Som foråret går, bliver de mere og mere grønlige.

Den 27-02-2022 – Morgentur med Stor Flagspætte (Dendrocopos major) overraskelse

Kære Naturlogbog. I dag gik jeg en tidlig morgentur. Jeg gik i Degnemosen (en park i Brønshøj), og her hørte jeg den umiskendelige lyd af en spætte der hakkede. Da jeg så op, sad der tre individer af Stor Flagspætte (Dendrocopos major) oppe i en stor Park-Lind (Tilia x europaea). Jeg studerede dem lidt, det lignede de testede træet, for at se om de kunne udhule det. De fløj dog videre efter en times tid. Før stormen Bodil, boede der et par i en gammel bøg i Degnemosen. Det væltede under stormen. Der bor vist ingen spætter i parken mere, men jeg har set nogle bo rundt omkring i Brønshøj. Jeg håber nu, at vi snart får en højre biodiversitet i byen og flere gamle træer, så vi får flere spætter.

Den 20-02-2022 – Twitching efter Rødhoved And (Netta rufina)

Kære naturlogbog. Idag twitchede jeg en aktivitet i fuglekiggeri hvot man søger en tidligere fundet sjælden fugl. Jeg fandt i dag den sjældne Rødhovedet and (Netta rufina), som er en fugl i familien egentlige andefugle. Den har kun en håndfuld ynglepar i Danmark. Den beregnes kritisk truet på den danske rødliste, men den regnes dog ikke som truet ifølge den internationale rødliste. Igår blev der set en i Sortedam sø i København. Jeg cykler ind efter den, og jeg fandt den i Sankt Jørgens sø. Jeg finder det sjovt, da den normalt lever i vegetationsrige søer og brakvandsområder med klart vand. Her dykker den efter bundplanter og smådyr eller søger føde i overfladen. Så klart er vandet ikke i søerne, men jeg nød at se en sjælden fugl!

Den 19-02-2022 – Ravtur til Bøgeskov havn

Kære Naturlogbog. I nat var stormen Nora over os, og den førte mange ting med ind til de danske kyster. I lyset af stormen, så min Mand Jesper og jeg vores snit til at stikke ud til kysten og lede efter rav. Vi havde fået ravlygter i julegave af Jespers mor, og de skulle jo prøves. Efter storme er der bedst chance for at finde nogle stykker. Vi forsøgte os ved noget der hedder Bøgeskov havn. Det ligger lidt i forlængelse af Stevns klint. Selve havnen ligger klintfri, men på den anden side hejser en skrænt sig igen langs skoven. Vi tog først afsted om aftenen, og vi var nok for sent ude. Der havde nok allerede været andre om morgenen. Vi fandt to mikro stykker, men til gengæld fandt vi en masse stykker vættelys og små forstenede stykker musling. Jeg elsker fossiler! Meget begejstret kom de små stykker med hjem.