Jeg elsker den danske natur, at være på udflugt i den er føde til sjælen! Mine interesser spreder sig bredt! Mit speciale omhandler godt nok de danske sommerfugle, men min interesse for DK-natur spreder sig meget bredere end blot disse smukke skabninger. Jeg studerer mange andre dyr, planter, svampe og alger! Jeg ELSKER at lede efter fossiler og rav – så meget – at min svigermor nu har foræret min mand og jeg en ravlygte hver! Naturen er fuld af oplevelser – som beriger sjælen – jo mere man ved om den <3 Kom ud og oplev, her er min naturlogbog af oplevelser.
Inspireret til en tur? Kunne du/I bruge en guide? Så kan du tjekke “Book en guidet tur i naturen” ud.
Den 08-07-2022 – Tur til Børstingerød mose efter Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino)
Kære Naturlogbog. Idag tog jeg på en tur ud og så efter en af Danmarks truede sommerfugle. Jeg har ikke set en Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino) i ualmindelig lang tid. Tænk at man kan få en trang efter at se en sommerfugl så meget. Det var skønt at gense arten. Det var en skyet dag, og egentlig ikke særlig godt sommerfuglevejr. Det så ud til regn hele dagen. Men jeg fik set den! To eksemplarer. Jeg blev på stien. Dens levested er lille, og det skal beskyttes efter bedste evne. Så jeg nød de to jeg kunne få øje på. Jeg så også flere Engrandøjer (Aphantopus hyperantus), Lille kålsommerfugl (Pieris rapae) og som altid Stor Bredpande (Ochlodes sylvanus).


Den 06-07-2022 – Rundvisning i hestefolden ved Høje Gladsaxe
Kære Naturlogbog. I dag spurgte min tidligere kollega Trine fra Miljøpunkt indre by og Christianshavn, om jeg ville med på på en rundvisning i hestefolden ved Høje Gladsaxe. Jeg har faktisk aldrig været der. Så tænkte, at det var en oplagt mulighed for at lære området bedre at kende. Det blev en af de rigtig hyggelige oplevelser. Det var Biolog Anders Adams og dyrepasser Katja Yamakawa, som viste rundt i området. De var smadder søde og dygtige fortællere. Vi lærte om hestenes trivsel, deres kvaliteter som naturplejere og om naturværdierne. Jeg endte med at blive der til overtid. Vi så flere spændende dyr som fx Almindelig Rovedderkop (Pisaura mirabilis).

Den 27-06-2022 – Tur til Flyvestation Værløse
Kære Naturlogbog. Jeg mødte med Mikael fra DN Rudersdal igen i dag til en tur i naturen (læs tur til Nørrevangsletten ved Birkerød). I dag var det min tur til at vise ham noget natur. Han vil som nævnt i det tidligere opslag gerne hjælpe Violetrandet ildfugl (Lyceana hippothoe), og bad om min assistance. Han ville gerne vises rundt på en af de gode levesteder – Flyvestation Værløse. Så der tog vi ud. Jeg fik vist ham både et enkelt eksemplar (det var en varm dag, så ikke så mange på vingerne), og hvordan vegetation ser ud, hvor den trives. Han var meget taknemlig. Vi så også flere andre arter, som sidst. Fx Dværgblåfugl (Cupido Minimus) og Grøn Køllesværmer (Adscita statices). – Tak for turen Mikael
Den 25-06-2022 – Tur til Nørrevangsletten ved Birkerød
Kære Naturlogbog. Jeg mødtes med Mikael fra DN Rudersdal for at tage på tilsyn af Nørrevangsletten. En af de der fede nye oplevelser. Mikael står for plejen af sletten, og han ville gerne vide, om der gav mening at forsøge at gøre en indsats for især en art – Violetrandet ildfugl (Lyceana hippothoe). Han kontaktede mig, da han vidste, at jeg var særligt kendt for netop mit kendskab til denne art. Han viste mig godt rundt, og jeg gav ham en masse gode råd med på vejen. Jeg fandt endda æg undervejs på turen. Trods det var på farten. Det gjorde os begge meget glade. Den voksne så vi ikke. Men vi fik set en masse andre spændende arter. Bagefter inviterede han mig og Jesper (som skulle hente mig) hjem til hans egen biodiversitetshave. Sikke en fin have! Tak fordi vi måtte komme forbi Mikael.
Den 29-05-2022 – Skøn tur til Røsnæs
Kære Naturlogbog. I dag tog Jesper og jeg på en dejlig (lang) tur til Røsnæs. Jeg ville gerne se naturen derovre, som er nævnt i Danmarks Naturfredningsforenings bog “Danmark Dejligst”. Jeg har et mål om at have besøgt alle stederne i bogen. Jesper ville bare gerne lidt væk fra det hele og nyde ro. Det er et fantastisk landskab, og klart køreturen værd. Fuld af liv. Vi hørte så mange fuglestemmer, så Tårnfalken få tæsk at småfugle i et krat, og så et væld af insekter. Særligt var jeg begejstret for at se Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus), Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis) og Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia). Vi havde god frokost med, og vi kunne nyde en god udsigt og koldt at drikke, før turen gik hjem igen. En dejlig dag.
Den 21-05-22 – En NY Dagsommerfugl fundet i Danmark!
Kære Naturlogbog. En kæmpe nyhed og sensation er hent denne sommer i naturen. Det er jeg selvfølgelig også nødt til at dele her. Den brunligt marmorerede bredhovedet sommerfugl – også kendt som Marmorbredpande (Carcharodus alceae), har for første gang nogensinde fundet vej til vores lille land! Den er fundet på det Falsterske dige på Falster (Bøtø) af John Faldborg. Den er højst sandsynligt kommet med varmen fra syd. Der er kun set 1. Men med klimaændringerne, er der gode chancer for at der kan komme flere. Den lægger æg på Almindelig Katost (Malva sylvestris), og den er der masser af i Bøtø området. Det er her, de fleste dagsommerfugle lander, når de kommer fra Tyskland eller Polen. Kryds fingre for at vi får flere i fremtiden.
Den 04-05-2022 – Et hotspot for Grønåret kålsommerfugl og Aurora
Kære Naturlogbog. Jeg var simpelthen så heldig! Ved et sandt tilfælde – faldt lille mig over en perle af en lokalitet! Jeg var på tilsyn for Allerød kommune, hvor jeg skulle se til en bestand af Japansk pileurt (Reynoutria japonica). Jeg ved det – øv!. Men hvilken positiv overraskelse jeg også fik. Her vrimlede med Grønåret Kålsommerfugl (Pieris napi) og Aurora (Anthocharis cardamines). Det var så smukt. De fløj om ørerne på hinanden. Hannerne passede territorier, og hunnerne afviste hanner i stor stil, mens de sugede nektar på Mælkebøtter (Taraxacum sp.) og Løgkarse (Alliaria petiolata). Sidst nævnte er formentlig grunden til, at der var så mange af dem. Det vrimlede med saftigt løgkarse. Begge dagsommerfugle har denne som værtsplante. Det var et rigtigt smukt sted.
Den 30-04-2022 – Spøjse glassværmere (sesiider)
Kære Naturlogbog. I dag var jeg på tur med Lepidopterologisk forening rundt i Nordsjælland. Formålet med turen, var at lære om de finurlige og smukke glassværmere af nok Danmarks største ekspert indenfor gruppen – Kasper Nyberg. Galssværmere er en gruppe af natsommerfugle, der ligner hvepse mere end de ligner sommerfugle. Larverne er “endofage”, hvilket betyder at de lever inde i stammer, grene, planterødder eller stængler. De ligner maddiker med brune hoveder. Vi var både i Saltpetermosen ved Hillerød og på Melby overdrev. Det var en vildt god tur! Vi startede i Saltpetermosen, hvor vi ledte efter Stor Glassværmer (Aegeria apiformis). Det var meget interessant at se, hvordan den havde gnavet huller i Sejlepil. Derfor kørte vi videre til Melby overdrev, hvor vi så efter flere forskellige af de i alt ca. 13 arter vi har i Danmark! Det var en virkelig lærerig tur – Tak for en god stund alle sammen (især til vores guide Kasper Nyberg).
Den 23-04-2022 – Store Dyrehave
Kære Naturlogbog. I dag var jeg i Store Dyrehave med min Geocacher-ven Mads. Vi gik en lang tur rundt omkring i skoven og fandt Geocatches (jeg spillede også Pokemon Go). Allerede fra parkeringspladsen af så vi en masse spændende dyr! Vi startede med at se flere hanner og hunner af Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni), dem endte vi med at se en del af. Af andre sommerfugle så vi Skovrandøje (Pararge aegeria), Dagpåfugleøje (Aglais io), Nældens Takvinge (Aglais urticae), Lille kålsommerfugl (Pieris rapae) og Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)! Sidste blev jeg helt paf over. Desværre nåede jeg ikke at få et billede, før den forsvandt mellem træerne. Til gengæld fik jeg en trøstepræmie i at se både Skovfirben (Zootoca vivipara) og Grøn Frø (Pelophylax esculentus). Det var en virkelig dejlig dag i høj sol!
Den 17-04-2022 – Påsketur i Hareskoven
Kære Naturlogbog. I dag var jeg på tur i Hareskoven sammen med min kusine. Vi ville bare ud og nyde det dejlige Påskevejr og gå en skøn tur. Det fik vi også gjort. En dejlig tur med masser af dejlige dyr omkring os. Vi startede med at se en han af Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) flyve lige forbi bilen. Det startede godt. På turen fik vi også set masser af Nældens Takvinge (Cynthia cardui), Dagpåfugleøje (Aglais io) og et enkelt eksemplar af Det Hvide C (Polygonia c-album). Vi gik en dejlig tur rundt om Djævlemosen og Store Brænteljung, og alle varme steder vrimlede det med Skovfirben (Zootoca vivipara). Der var også et hav af fuglestemmer, det er jo parringstid. De fedeste dyr var efter min mening Stor Humleflue (Bombylius major) og Rødhals (Erithacus rubecula). Der var et hav af Stor Humleflue – det er så sød og ufarlig en flue. Den ligner en lille kolibri og lever også af at suge nektar. Den er kun voksen fra slut marts til start maj. Så tag ud og oplev den nu. Rødhals er alminelig hele året rundet, men den gør mig bare altid glad.
Den 09-04-2022 – Svampetur i Sortmosen
Kære Naturlogbog. Jesper og jeg gik på jagt efter den super fede Blå frø! Ja vi har sådan en i Danmark – men kun i få uger. Det er Spidssnuet frø (Rana arvalis), hvor hannen bliver blå. Men mere om det i det andet indlæg, for vi så den ikke. Naturen er nu så fint indret, at den aldrig skuffer! Vi gik i en gammel mose med hængesæk, og der var mange gamle og væltede træer. Derfor var der også mange svampe. Vi så Broget Læderporesvamp (Trametes versicolor), som er en almindelig svamp i Danmark og resten af verden. Den en rådsvamp, men nogen gange (som i dette tilfælde) kan den opleves på træstubbe. Vi så også Randbæltet hovporesvamp (Fomitopsis pinicola) som lever af næletræer og andre hårdføre træer, samt Tøndersvamp (Fomes fomentarius). Svampe-frugtlegmer er altid så firnurlige i deres udtryk.
Den 06-04-2022 – Ænderne er landet i gården
Kære Naturlogbog. Vi får hvert forår nogle særlige beboer i gården – nemlig Madame og Monsieur – vore Gråandepar (Ana platyrhynchos). En af de der herlige tilbagevendende naturoplevelser. Herinde har de dejlig og fred, mere end de ville få nede i andedammen. Her er også buske, hvor Madame kan have en lille rede i ro og fred. Hver aften går de rundt og tikker mad. De får rigeligt, og de fleste prøver at give andet end bare brød. Jeg har prøvet med glutenfri havregryn (ænder kan ikke tåle gluten) og glutenfri brød. Det vil de gerne have. Men ellers ved jeg egentlig ikke, hvad jeg skal give dem. De er nogle dejlige gæster, som altid vil være velkommen her.
Den 24-03-2022 – Solslikken i godt selskab
Kære Naturlogbog. Idag havde jeg fornøjelse af at nyde solen på terrassen i selskab med det fineste eksemplar af Grøn Bredtæge (Palomena prasina). Tænk at man kan finde sådan en fin tæge inde i Brønshøj. Arten er nu netop kendt for at klare sig udmærket i kulturlandskabet – haver ingen undtagelse. Det skal bare være usprøjtet, som det er hos mig. Den suger på forskellige løvtræer, buske og urter – den er ret glad for skærmplanter, nælde, hindbær og brombær. Jeg nød at få et så tidligt billede af den, da den senere på året bliver mere grøn. Jeg elsker den brun-grønne farve den har lige efter vinteren. Jeg skal også huske i juni og juli at gå ud og lede efter nymfer. De er flotte grønne, og lige før udvikling til vokse får de vilde grønne aftegninger.
Den 27-02-2022 – Morgentur med Stor Flagspætte (Dendrocopos major) overraskelse
Kære Naturlogbog. I dag gik jeg en tidlig morgentur. Jeg gik i Degnemosen (en park i Brønshøj), og her hørte jeg den umiskendelige lyd af en spætte der hakkede. Da jeg så op, sad der tre individer af Stor Flagspætte (Dendrocopos major) oppe i en stor Park-Lind (Tilia x europaea). Jeg studerede dem lidt, det lignede de testede træet, for at se om de kunne udhule det. De fløj dog videre efter en times tid. Før stormen Bodil, boede der et par i en gammel bøg i Degnemosen. Det væltede under stormen. Der bor vist ingen spætter i parken mere, men jeg har set nogle bo rundt omkring i Brønshøj. Jeg håber nu, at vi snart får en højre biodiversitet i byen og flere gamle træer, så vi får flere spætter.
Den 20-02-2022 – Twitching efter Rødhoved And (Netta rufina)
Kære naturlogbog. Idag twitchede jeg en aktivitet i fuglekiggeri hvot man søger en tidligere fundet sjælden fugl. Jeg fandt i dag den sjældne Rødhovedet and (Netta rufina), som er en fugl i familien egentlige andefugle. Den har kun en håndfuld ynglepar i Danmark. Den beregnes kritisk truet på den danske rødliste, men den regnes dog ikke som truet ifølge den internationale rødliste. Igår blev der set en i Sortedam sø i København. Jeg cykler ind efter den, og jeg fandt den i Sankt Jørgens sø. Jeg finder det sjovt, da den normalt lever i vegetationsrige søer og brakvandsområder med klart vand. Her dykker den efter bundplanter og smådyr eller søger føde i overfladen. Så klart er vandet ikke i søerne, men jeg nød at se en sjælden fugl!
Den 19-02-2022 – Ravtur til Bøgeskov havn
Kære Naturlogbog. I nat var stormen Nora over os, og den førte mange ting med ind til de danske kyster. I lyset af stormen, så min Mand Jesper og jeg vores snit til at stikke ud til kysten og lede efter rav. Vi havde fået ravlygter i julegave af Jespers mor, og de skulle jo prøves. Efter storme er der bedst chance for at finde nogle stykker. Vi forsøgte os ved noget der hedder Bøgeskov havn. Det ligger lidt i forlængelse af Stevns klint. Selve havnen ligger klintfri, men på den anden side hejser en skrænt sig igen langs skoven. Vi tog først afsted om aftenen, og vi var nok for sent ude. Der havde nok allerede været andre om morgenen. Vi fandt to mikro stykker, men til gengæld fandt vi en masse stykker vættelys og små forstenede stykker musling. Jeg elsker fossiler! Meget begejstret kom de små stykker med hjem.
Ældre indlæg om ture i naturen – Ildfugls Naturlogbog
Den 21-09-2021 – Konference om biodiversitet i Københavns kommune
Kære Naturlogbog – Så har jeg prøvet at være på en stor konference! Det er en af de lidt mere læringsrige oplevelser.
Den 18-01-2021 – Udflugt til Pøleåen ved Solbjerg Engsø
Kære Naturlogbog – Endnu en af de rigtig dejlige oplevelser! En skøn tur i vinterlandskabet.
Den 10-01-2021 – Tur til Værebro å ved Måløv. Søgen efter Vandstær (Cinclus cinclus)
Kære Naturlogbog – sikke oplevelser man kan få om vinteren. Idag havde Jesper og jeg en dejlig tur.
Den 07-07-2020 – Haveblog – Min have d. 7 juli 2020
Kære Naturlogbog – Sikke en dejlig sommer – kommer ikke rigtig på tur eller oplevelser grundet Covid. Men nyder min lille byhave.
Den 05-06-2020 – Fugle i byen og i min byhave
Kære Naturlogbog – Man behøver ikke tage på tur, for at få oplevelser i naturen.
Den 27-05-2020 – Udflugt til Camp Adventure
Kære Naturlogbog – Så er der fødselsdags tur med min skønne familie.
Den 17-02-2019 – Natur ved Bagsværd sø
Kære Naturlogbog – sikke en hyggelig tur med min dejlige veninde Kristine.
Den 20-10-2018 – Æblernes dag på Møn
Kære Naturlogbog – Det var et rigtigt hyggeligt arrangement og en hyggelig tur med familien.
Den 18-10-2018 – Ulvshale Nordstrand
Kære Naturlogbog – Jeg elsker at være på stranden, og om efteråret kan man gå en god lang tur langs bølgerne.
Den 17-10-2018 – Ulvshale
Kære Naturlogbog – Som altid nød jeg gensynet med mit elskede Møn, en dejlig tur!
Den 19-08-2018 – Sophienholm slot
Kære Naturlogbog – En utrolig kultiveret og skøn oplevelse!
Den 08-08-2018 – Gensyn – Store Brænteljung
Kære Naturlogbog – en af de kedelige oplevelser – søen var næsten væk!
Den 29-06-2018 – Bastruptårnet til Buresø
Kære Naturlogbog – sikke en dejlig oplevelse og en god tur!