29 kommuner deltog i sommerfuglekonkurrence

Hej alle sammen

Danmarks Naturfredningsforening og A. Vogel afholdt her i vinters/foråret 2018 en konkurrence om at vinde 100.000 kr. til et sommerfugleprojekt. Formålet var at gøre en indsats for at rede de danske sommerfugle, som her i 2017 oplevelse de værste livsbetingelser nogensinde, med den meget våde og kolde sommer. De er hårdt pressede i forvejen, og derfor blev der med konkurrencen lagt op til at kommunerne (som var de eneste der kunne deltage i konkurrencen) fik lagt nogle målrettede forvaltningsplaner så deres repræsenterede populationer af truede sommerfugle kunne få en hånd.

Furesø kommunes bud på en vinder i Sommerfuglekonkurrencen. Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippthoe) på Almindelig Kællingetand (Lotus corniculatus).
Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippthoe) på Almindelig Kællingetand (Lotus corniculatus). Furesø kommunes bud på en vinder i Sommerfuglekonkurrencen, var denne fine sommerfugl.

Selv hjalp jeg Furesø kommune i konkurrencen. Vi forsøgte at få penge til  Violtrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) på Baunesletten. Nu er vinderen fundet, det blev ikke os. De projekter der vandt var nu ret fantasiske – Silkeborg og Morsø vandt konkurrencen – Tillykke. Morsø vandt med et skønt projekt: De vil omdanne en gammel molergrav til et sommerfugleparadis ved blandt andet at rydde krat og sætte græssende kvæg på arealet. Plejen vil give sommerfuglene og blomsterplanterne i området bedre betingelser, og især er Markperlemorsommerfugle (Argynnis aglaja) i fokus (se øverste billede). Området vil forhåbentlig med tiden også kunne bruges som opholdssted for træksommerfugle. Forhåbentlig husker de at græsningstrykket skal være ekstremt lavt, ellers er græsning ikke en god plejemetode. Billederne herunder er klippet ud fra et indslag i TV2 Nord, se endelig med.

DN og A.Vogels Sommerfuglekonkurrence. Morsø kommune var den ene vinder. Her får de overrakt deres præmie på 100.000 kr. Nu må de gøre deres bedste for Marksommerfuglen (Argynnis aglaja) og de andre sommerfugle. Det bliver spændende at følge med i.
Morsø kommune var den ene vinder. Her får de overrakt deres præmie på 100.000 kr. Nu må de gøre deres bedste for Marksommerfuglen (Argynnis aglaja) og de andre sommerfugle. Det bliver spændende at følge med i.

 

DN og A.Vogels sommerfuglekonkurrence. Morsø lergrav har stået urørt i flere år, nu bliver det sommerfugle paradis. Det er en rigtig god ide, for der er solbeskinnede skråninger, fugtige og tørre område og nærings fattigt. Sommerfuglene vil elske det. Jeg håber dog at det omkransende landbrug er økologisk. Så sommerfuglene ikke udsættes for pesticider.
Morsø lergrav har stået urørt i flere år, nu bliver det sommerfugle paradis. Det er en rigtig god ide, for der er solbeskinnede skråninger, fugtige og tørre område og nærings fattigt. Sommerfuglene vil elske det. Jeg håber dog at det omkransende landbrug er økologisk. Så sommerfuglene ikke udsættes for pesticider.

Silkeborg kommune vandt med et hydrologi projekt i Gjern Bakker. De vil fælde dele af en Rødgranplantage og lukke grøfterne i området for at genoprette den oprindelige mose, super fedt, før Rødgran (Picea abies) gavner ikke rigtig de danske arter, da den ikke er hjemmehørende. Det er i forvejen et godt levested for sommerfugle, så kommunen hjælper hele seks truede sommerfuglearter og flere andre almindelige arter. Jeg har desværre ikke kunne finde information om hvilke, ved I det? I kan høre om indsatsen i TV2 Østsjællands indsag og læse mere.

DN og A. Vogel sommerfugle konkurrence vinder. Silkeborg kommune. Gjern Bakker (Silkeborg kommune), dette er kun del af det. Det meste er vokset til og skal udvikles til tørvmose igen. Det håber jeg også at kunne følge udviklingen af.
Gjern Bakker (Silkeborg kommune), dette er kun del af det. Det meste er vokset til og skal udvikles til tørvmose igen. Det håber jeg også at kunne følge udviklingen af.

Men det der glædede mig mest, var at 29 kommuner deltog med i alt 32 projekter. Danmarks Naturfredningsforening fortæller at de fik dobbelt så mange ansøgninger som de regnede med. Det viser, at der heldigvis er mange der gerne vil hjælpe sommerfuglene. De mangler bare penge til at kunne gøre det. Forhåbentlig bliver der lavet om på det i fremtiden. Men indtil politikkerne laver om på indsatsen, så siger jeg i hvert fald – tusind tak til både kommuner, DN og A.Vogel for jeres store indsats. Det glæder mig at der gøres store ting for selv små dyr.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

Leave a Comment