Sommerfugle på Bognæs

Hvert år den 29 april tager min kæreste og jeg på udflugt. For den dag har jeg fødselsdag! Jubii! I år tog vi til en af de 100 smukkeste steder i Danmark – Bognæs. Mit håb var selvfølgelig, at vi fik set en masse sommerfugle, men også at vi fik set Havørn. For der er et par der har rede derude. Det blev en fed oplevelse, og et skønt fødselsdagsminde.

Udsigten fra Bognæs mod øst. Her ses Roskildefjord og Roskilde med forbrændingsanlægget.
Udsigten fra Bognæs mod øst. Her ses Roskildefjord og Roskilde med forbrændingsanlægget.

Vi parkerede bilen på den officielle parkeringsplads lige uden for Bognæs. Halvøen er privatejet, så man må ikke køre derind uden tilladelse. Men det gør nu ikke noget, for gåturen er fantastisk helt fra starten af. Man kan se fjorden, enge, fugle, insekter og i det fjerne en lille hyggelig havn. Allerede 20 meter nede af vejen dukkede den første sommerfugl op – en Aurora (Anthocharis cardamines) han. Den fløj livligt forbi, på sin jagt efter hunner. Vi gik længere op mod den store Bronzehøj kaldet Kongehøjen (tilsynladende er der også en Dronningehøj inde i skoven længere fremme, men den så vi ikke). Sikke en udsigt der var fra toppen!

Udsigt fra Bronzealderhøjen Kongehøjen mod Bognæs, vi fik ikke taget et billede helt fra toppen, men dette er for foden af Bronzealderhøjen, som lå højt i forvejen.
Udsigt fra Bronzealderhøjen Kongehøjen mod Bognæs, vi fik ikke taget et billede helt fra toppen, men dette er for foden af Bronzealderhøjen, som lå højt i forvejen.

Derefter gik turen ned af bakken og ud på Bognæs. Her er der forenklet beskrevet to veje du kan gå. Med mindre du har cykel med, kan du kun overkomme den ene, med mindre du er super fitness menneske. Vi valgte den Nordlige retning, for den var kortest, og jeg kan bedst lide at føle mig på toppen af verden :). Men havde vi haft cykler med, ville jeg gerne være taget den lange vej også. Men her kommer en gennemgang af de sommerfugle vi så på turen, og billeder af dem:

  • Aurora (Anthocharis cardamines)
  • Dagpåfugleøje (Aglais io)
  • Nældesommerfugl (Araschnia levana)
  • Skovrandøje (Pararge aegeria ssp. tircis)
  • Kejserkåbe (Argynnis paphia)
  • Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae)

Han af Aurora (Anthocharis cardamines) på Bognæs i foråret 2019. Fed fødselsdagstur.
Han af Aurora (Anthocharis cardamines) på Løgkarse (Alliaria petiolata). De er meget almindelige, men super smukke med deres orange kanter.
Hun af Aurora (Anothocharis cardamines) på Løgkarse (Alliaria petiolata).
Hun af Aurora (Anothocharis cardamines) på Løgkarse (Alliaria petiolata). Grunden til både hunnen og hannen kræser om Løgkarsen, er at det er en plante de lægger æg på, og at de elsker deres nektar.
Dagpåfugleøje (Aglais io) flader bare helt ud på sin pæl.
Dagpåfugleøje (Aglais io) flader bare helt ud på sin pæl.
Nældesommerfugl (Araschnia levana) hygger sig i overgangen fra eng til skov på Bognæs.
Nældesommerfugl (Araschnia levana) hygger sig i overgangen fra eng til skov.
Skovrandøje (Pararge aegeria ssp. tircis) sidder og soler sig på en Hvid Anemone (Anemone nemorosa).
Skovrandøje (Pararge aegeria ssp. tircis) sidder og soler sig på en Hvid Anemone (Anemone nemorosa).
Storplettet perlemorsommerfugl (Issoria lathonia). Denne meget smukke og meget store sommerfugl (35 - 48 mm), så vi mange af på en enkelt strækning i skoven. Desværre ville de ikke sidde stille (og i privat skov må man ikke forlade stien), så jeg fik ikke et billede. Derfor er det her et billede taget af Jose Delgar fra flicker.
Storplettet perlemorsommerfugl (Issoria lathonia). Denne meget smukke og meget store sommerfugl (35 – 48 mm), så vi mange af på en enkelt strækning i skoven. Desværre ville de ikke sidde stille (og i privat skov må man ikke forlade stien), så jeg fik ikke et billede. Derfor er det her et billede taget af Jose Delgar fra flicker.
Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae), den er nu fin den lille og meget almindelig sommerfugl. Denne så vi nu ikke så mange af på Bognæs.
Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae) er nu fin og lille, også selvom den er meget almindelig sommerfugl. Denne så vi nu ikke så mange af på Bognæs.

Det mest unikke var nok Nældesommerfuglen, men personligt var jeg meget begejstret for de billeder jeg fik af Auroraerne. For de er ikke særligt nemme at fotografere. De billeder jeg tog på Bognæs af dem, var mine allerførste fotografier. Det var det nu med flere af dem, men det skyldes jeg ikke er stødt på Storplettet perlemorsommerfugl eller Nældesommerfugle, mens jeg har haft mit kamera. Det var dejligt at se alle de sommerfugle, og de var der i store tal, så super fed oplevelse. Fordi man ikke behøver at være bange for at disse forsvinder i nær fremtid.

Jeg vil helt klart anbefale en tur til Bognæs, men husk en god madpakke. Jamen hov! Jeg nævnte jo noget med en Havørn, jeg gerne ville opleve, og ved I hvad – den fik jeg set på turen tilbage over Kongehøjen mod bilen <3.

Havørnen (Haliaeetus albicilla) byder os farvel på vej ned mod bilen.
Havørnen (Haliaeetus albicilla) ønsker tillykke med fødselsdagen og byder os farvel på vej ned mod bilen.


About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

Leave a Comment