Sommerfugle på Bognæs

Hvert år den 29 april tager min kæreste og jeg på udflugt. For den dag har jeg fødselsdag! I år tog vi til en af de 100 smukkeste steder i Danmark – Bognæs. Mit håb var selvfølgelig, at vi fik set en masse sommerfugle, men også at vi fik set Havørn. For der er et par, der har rede derude. Det blev en fed oplevelse, og et skønt fødselsdagsminde.

Udsigten fra Bognæs mod øst. Her ses Roskildefjord og Roskilde med forbrændingsanlægget.
Udsigten fra Bognæs mod øst. Her ses Roskildefjord og Roskilde med forbrændingsanlægget.

Ankomst til Bognæs

Vi parkerede bilen på den officielle parkeringsplads lige uden for Bognæs. Halvøen er privatejet, så man må ikke køre derind uden tilladelse. Men det gør nu ikke noget, for gåturen er fantastisk helt fra starten af. Man kan se fjorden, enge, fugle, insekter og i det fjerne en lille hyggelig havn. Allerede 20 meter nede af vejen dukkede den første sommerfugl op – en Aurora (Anthocharis cardamines) han. Den fløj livligt forbi, på sin jagt efter hunner. Vi gik længere op mod den store Bronzehøj kaldet Kongehøjen (tilsyneladende er der også en Dronningehøj inde i skoven længere fremme, men den så vi ikke). Sikke en udsigt der var fra toppen!

Udsigt fra Bronzealderhøjen Kongehøjen mod Bognæs, vi fik ikke taget et billede helt fra toppen, men dette er for foden af Bronzealderhøjen, som lå højt i forvejen.
Udsigt fra Bronzealderhøjen Kongehøjen mod Bognæs, vi fik ikke taget et billede helt fra toppen, men dette er for foden af Bronzealderhøjen, som lå højt i forvejen.

To veje man kan gå

Derefter gik turen ned af bakken og ud på Bognæs. Her er der to veje du kan gå. Er du på cykel kan du godt nå at nyde begge veje, men til fods skal du kun regne med den ene. Især hvis du vil nyde turen. Vi valgte den Nordlige retning, for den var kortest, og vi ville være sikker på, at vi kunne nå at nyde turen med nogle gode pauser. Men havde vi haft cykler med, ville jeg gerne være taget den lange vej også.

Hun af Aurora (Anothocharis cardamines) på Løgkarse (Alliaria petiolata).
Hun af Aurora (Anothocharis cardamines) på Løgkarse (Alliaria petiolata). Grunden til både hunnen og hannen kræser om Løgkarsen, er at det er en plante de lægger æg på, og at de elsker deres nektar.
Dagpåfugleøje (Aglais io) flader bare helt ud på sin pæl.
Dagpåfugleøje (Aglais io) flader bare helt ud på sin pæl.

Sommerfugle vi så på turen

På ruten kom vi både ind i skov, langs skovlysninger, langs strand og fjordeng og vi fik derfor en masse smukke indtryk. Det var simpelthen så smukt. Noget andet der var fedt, ved at vi kom forbi de mange forskellige naturtyper, var at vi fik set flere forskellige sommerfugle. Jeg nåede ikke at fotografere dem alle, men her kommer lidt billeder jeg tog:

Nældesommerfugl (Araschnia levana) hygger sig i overgangen fra eng til skov på Bognæs.
Nældesommerfugl (Araschnia levana) hygger sig i overgangen fra eng til skov.
Skovrandøje (Pararge aegeria ssp. tircis) sidder og soler sig på en Hvid Anemone (Anemone nemorosa).
Skovrandøje (Pararge aegeria ssp. tircis) sidder og soler sig på en Hvid Anemone (Anemone nemorosa).

Bognæs er en smuk oplevelse – Klar anbefaling

Hvad end man (som jeg) elsker at se på sommerfugle eller blot ønsker et skønt udflugtsmål, så må jeg sige – Bognæs er klart en oplevelse værd! Her er vanvittigt smukt med dansk skov og eng, som spejler sig i den smukke Roskildefjord. Når du får udsigten ud over vandet, kan du opleve det mest idylliske bondelandskab med små kirketårne og små byer rundt omkring. Man bliver bare lykkelig af at være ved Bognæs! Vi havde også held med vejret, det var en dejlig solrig og varm dag, hvilket noget også var grunden til, at mange sejlbåde var på vandet. Tag endelig afsted og få denne unikke oplevelse – Men husk godt med drikke og spise med. Lad mig anbefale nogle lækre hjemmelavede pirogger og en god saftevand!

Storplettet perlemorsommerfugl (Issoria lathonia). Denne meget smukke og meget store sommerfugl (35 - 48 mm), så vi mange af på en enkelt strækning i skoven. Desværre ville de ikke sidde stille (og i privat skov må man ikke forlade stien), så jeg fik ikke et billede. Derfor er det her et billede taget af Jose Delgar fra flicker.
Storplettet perlemorsommerfugl (Issoria lathonia). Denne meget smukke og meget store sommerfugl (35 – 48 mm), så vi mange af på en enkelt strækning i skoven. Desværre ville de ikke sidde stille (og i privat skov må man ikke forlade stien), så jeg fik ikke et billede. Derfor er det her et billede taget af Jose Delgar fra flicker.
Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae), den er nu fin den lille og meget almindelig sommerfugl. Denne så vi nu ikke så mange af på Bognæs.
Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae) er nu fin og lille, også selvom den er meget almindelig sommerfugl. Denne så vi nu ikke så mange af på Bognæs.

Jamen hov! Jeg nævnte jo noget med en Havørn, jeg gerne ville opleve, og ved I hvad – den fik jeg set på turen tilbage over Kongehøjen mod bilen, den kan I lige nyde her til sidst.

Havørnen (Haliaeetus albicilla) byder os farvel på vej ned mod bilen.
Havørnen (Haliaeetus albicilla) ønsker tillykke med fødselsdagen og byder os farvel på vej ned mod bilen.


About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment