Sommerfuglene skaber Halloween-agtig stemning i maj

Idag gik jeg en tur ved Degnemosen i Brønshøj, og tænkte på hvor få sommerfugle der er i byen. Jeg passerede nogle Almindelig Hvidtjørn træer (Crataegus laevigata), og her støtte jeg på et edderkoppespind – som jeg ærligt indrømmer jeg troede det var. Da jeg så nærmere på det, man er vel nysgerrig, opdagede jeg at det var larver! Det er ikke et nyt fænomen for mig, jeg har hørt om Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia) der lægger æg på Lancet Vejbred (Plantago lanceolata) og laver et ordentligt spind. Dagpåfugleøjeens larver (Aglais io) laver også et solidt spind på Stor Nælde (Urtica dioica), og der er sikkert flere som jeg ikke lige kan huske lige nu. Men jeg har aldrig før set spind på Almindelig Hvidtjørn! Så det måtte jeg straks hjem og undersøge.

Naturoplevelser. Larvespind. Æblespindemøllarver (<em>Yponomeuta malinellus</em>) på Almindelig Hvidtjørn træer (<em>Crataegus laevigata</em>).
Æblespindemøllarver (Yponomeuta malinellus) på Almindelig Hvidtjørn træer (Crataegus laevigata).

 

Naturoplevelser. Larvespind. Almindelig Hvidtjørn (Crataegus laevigata) ved Degnemosen. Æblespindemøllarver (Yponomeuta malinellus) lever på Almindelig Hvidtjørn og kan spinde det helt ind. Men det er ikke sket her.
Almindelig Hvidtjørn (Crataegus laevigata) ved Degnemosen. Æblespindemøllarver (Yponomeuta malinellus) lever på Almindelig Hvidtjørn og kan spinde det helt ind. Men det er ikke sket her.

Det viste sig, at det lidt Tivoli Halloween agtige edderkoppespind er totalt almindeligt. Der kan man se. Det kommer fra Æblespindemøl (Yponomeuta malinellus) som også er total almindelig. Jeg undersøgte sagen nærmere og fandt lidt interessante fakta om Æblespindemøl:

  • Spindet er produceret af larverne ved hjælp af spindekirtler, da der kan være mange larver på et sted kan de spinde stort set alting ind. indpakningen beskytter larverne mod fjender som fugle.
  • Larverne spiser kun løvblade, ikke frugter. Træet kan lide så meget under at miste løvet, at frugterne bliver mindre end normalt. Selvom det i nogle tilfælde kan se voldsomt ud, og man kan blive bekymret for træet/busken, så dør det ikke af det.
  • I Holland er en hel bil engang blevet pakket ind.
  • Et træ kan (alt efter hvor stort det er) være vært for op til 5.000 larver, som kan spinde det næsten helt ind.
  • Arten er i fremgang. Man ved ikke helt hvorfor, men formentlig har klimaforandringerne gjort at det der er færre fjender. Det kan også være fordi, det mildere klima har givet mildere vintre. Om vinteren gemmer larverne sig, i det sekret der blev sat om deres æg (af forældrene) der forrige forår. Det er lettere at overleve når klimaet er mildere. Det er muligvis også grunden til et besynderligt fænomen. For 10 – 2o år siden ville et individ ikke vende tilbage til samme træ/busk den er klækket fra, men det gør de nu. Før I tiden var der sjældet et træ syg to år i træk. Idag er der mange eksempler på at det sker fem år i træk.
Naturoplevelser. Larvespind. Gren af Almindelig Hvidtjørn (<em>Crataegus laevigata</em>) helt spundet ind af Æblespindemøllarver (<em>Yponomeuta malinellus</em>).
Gren af Almindelig Hvidtjørn (Crataegus laevigata) helt spundet ind af Æblespindemøllarver (Yponomeuta malinellus).

Det er en sjov oplevelse, så tag ud og se dem nu. Har du tjørn i nærheden, har du sikkert også æblespindemøl.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

Leave a Comment