Udsigt over Baunesletten set fra den lavest liggende del af området.

Violetrandet Ildfugl 2. søgning

Idag tog jeg på tur til Baunesletten for at fortsætte den vigtige eftersøgning af de truede Violetrandet ildfugle (Lycaena hippothoe) og deres æg. Det er en opgave jeg udføre frivilligt for Furesø kommune, så de undgår at beskadige æg, når de skal slå hø her i juni. Så det er en ret vigtigt opgave, for der skal kun et katastrofalt høslæt til så er hele populationen uddød. Det er desværre sket. Men ikke her, og her assistere jeg for tredje år i træk.

Naturen nær Farum sø. På jagt efter Violetrandet ildfugl (Lycaena hippothoe). Udsigt over Baunesletten og Farum sø: Her kan man rigtig se den store forskel i terrænet - og at det trænger til vand
Udsigt over Baunesletten og Farum sø: Her kan man rigtig se den store forskel i terrænet – og at det trænger til vand!

Sidste år så vi resultatet af 2016 indsatsen, hvor Furesø kommune kørte uden om området med æg. Der fløj lidt over 15 individer i 2017, dobbelt så mange som der plejer, hvilket er godt for det første år.  I 2017 fandt jeg og Carsten Juel fra DN-Furesø mange af artens æg. Pga. af kulden var de sidste år placeret højt i terrænet. Hvor der var varmere mikroklima. Furesø kommune kørte også sidste år uden om Violetrandet ildfugls æglægningsområde, det blev først høstet i oktober. På det tidspunkt lever larverne ikke længere i toppen af Almindelig Syre (Rumex acetosa), de er kravlet ned i bunden af vegetationen ved rossetten. På denne måde skader man ikke den kommende generation, og artens overlevelses chancer er størst.

Naturen nær Farum sø - på jagt efter Violetrandet ildfugl. Den røde pil peger mod en lille hvid cirkel på Almindelig Syre (Rumex acetosa), det er et æg af Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe), set på Bauneseletten.
Den røde pil peger mod en lille hvid cirkel på Almindelig Syre (Rumex acetosa), det er et æg af Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe), set på Bauneseletten.

Men pga. det enormt dårlige sommerfuglevejr i 2017, er der ikke mange der flyver i år. Den er blevet set af flere andre derude, bl.a. Carsten har set en hun derude. Men de få der flyver gemmer sig godt. Idag brugte jeg tre timer (til vejret slog om til regn), men jeg fandt i alt kun tre æg! Det kan ikke være rigtigt, og jeg må lede igen. Næste gang prøver jeg at slå mig sammen med DN igen, de er super hyggelige at være sammen med, og så vil de rigtigt gerne hjælpe arten. Forhåbentlig går det bedre der, for Furesø venter på besked, og det er vigtigt de får den. Jeg så måske ikke Violetrandet Ildfugl, men jeg så en masse andre dyr og planter, dem kan I se lidt af her herunder, og I kan se flere i mit portfolio.

Naturen nær Farum sø. På jagt efter Violetrandet ildfugl (Lycaena hippothoe). Det er en larve af Dagpåfugløje (Aglais io) vi ser her. Læg mærke til de ubehagelige pikke. Det er ikke alle fugle der vil spise den.
Det er en larve af Dagpåfugløje (Aglais io) vi ser her. Læg mærke til de ubehagelige pikke. Det er ikke alle fugle der vil spise den.
Natur nær Farum sø, Baunesletten. Denne meget fine flue har ikke fået et dansk navn, den hedder på latin Mesembrina meridianus.
Denne meget fine flue har ikke fået et dansk navn, den hedder på latin Mesembrina meridianus.
Naturopleveler nær Farum sø, Baunesletten. En super sød Stor Bredpande (Ochlodes sylvanus) på Rødkløver (Trifolium pratense).
En super sød Stor Bredpande (Ochlodes sylvanus) på Rødkløver (Trifolium pratense).
Naturen Nær Farum sø, Baunesletten. Gul fladbælg (Lathyrus pratensis) og en Løvgræshoppe, der ikke er skarp nok på billedet til at den kan artsidentifiseres. Men kan du finde den?
Gul fladbælg (Lathyrus pratensis) og en Løvgræshoppe, der ikke er skarp nok på billedet til at den kan artsidentifiseres. Men kan du finde den?


About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment