Musse-Vikke (Vicia cracca) i store mængder på den øverste del af terrænet på Baunesletten.

Violetrandet ildfugl søgning

Igår var jeg på en vaskeægte eftersøgning. Som titlen afsløre var det ikke nogen person der var blevet væk. Nej det var den årlige “Er-Violetandet-Ildfugl-mon-stadig-ved-Gretesholm-og-Gedevasebro” eftersøgning. Der blev set en enkelt ved Gedevasebro sidste år af Emil Bjerregård. Jeg kender ham, fyren ved hvad han snakker om. Men en er meget bekendt ikke nok til at opretholde en bestand. Så i år tog jeg sammen med nogle af DN-furesøs medlemmer til de to lokaliteter og ledte efter den.

Eftersøgning af den truede art Violetrandet ildfugl. Naturoplevelser nær Farum sø. Udsigt over Gedevasebro hvor der græsses af kvæg. Søde dyr og venlig lodsejere. Stor ros til mennesket bag indsatsen! Men plejen er ikke så god for Violetrandet Ildfugl. Som vi ikke fandt på turen.
Udsigt over Gedevasebro hvor der græsses af kvæg. Søde dyr og venlig lodsejere. Stor ros til mennesket bag indsatsen! Men plejen er ikke så god for Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe). Som vi ikke fandt på turen.

Det var helt perfekt Violetrandet Ildfugl vejr. Solen skinnende men blev afbrudt af skyer. Der var en let brise. Det var 20 grader, og vores humør var højt. Vi mødtes i krydset mellem Kong Volmersvej og Ganløsevej, og så gik vi ned mod Gedevasebro. Her gik vi ind i folden med kvæg. Den meget sød ejer gav os lov. Selvfølgelig under forudsætninger om at man ikke gør kvægene fortræd. Et lille tip; bare gå uden om flokken, så sker der ikke noget. Vi gik området igennem, og vi så en masse spændende insekter og skønne blomster. Men ingen af os fandt Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe). På den anden side af broen var der intet at komme efter. Her er området ejet af en anden lodsejer, som i øjeblikket har heste. Han vil vist have kvæg på sigt. Han har lige overtaget det. På den indhegnede del var græsset bidt helt ned af heste, og på den åbne del (der er kommunens) var der slået hø. Så der var ikke andet for end at gå mod Gretesholm. Vi håbede vi var mere heldige der.

Natur omkring Farum sø. Naturoplevelser. Almindelig blåfugl <em>(Polyommatus</em> icarus) han på almindelig kællingetand (<em>Lotus</em> <em>corniculatus),</em> ved Gedevasebro. Den er meget slidt, men det er også sidst i dens sæsonen. Jeg kender desværre ikke de små biller, men de da fine med deres metalliske udseende.
Almindelig blåfugl (Polyommatus icarus) han på almindelig kællingetand (Lotus corniculatus), ved Gedevasebro. Den er meget slidt, men det er også sidst i dens sæsonen. Jeg kender desværre ikke de små biller, men de da fine med deres metalliske udseende.

Her kan man følge en sti der går gennem krat og mose. Nøj en hyggelig tur det var. Vi lyttede til sang fra Nattergal (Luscinia luscinia) og Solsort (Turdus merula). I det fjerne kunne man høre en gøgs (Cuculus canorus) kukken. Vandspejlet fra mosen blev afbrudt af Guldsmede og Vandnymfer. Efter deres summen omkring satte de sig på smukke hvide Nøkkeroser (Nymphaea alba) også kendt som Hvide Åkander. De satte sig også på Gule åkander (Nuphar lutea). Derefter kom vi til et stykke af stien, hvor man kunne se ind over det private overdrev. Her græsser der også Heste. Vi havde ikke lov til at gå derind, selvom det så meget lovende ud for Violetrandet Ildfugl. Der var mange fine blomster, men vi måtte gå videre mod destinationen.

Lægeoksetunge <em>(Anchusa officinalis),</em> på Gretesholm, en af de få der blomstre i tørken. Naturen omkring Farum sø. Naturoplevelser. Eftersøgning Violetrandet Ildfugl.
Lægeoksetunge (Anchusa officinalis), på Gretesholm, en af de få der blomstre i tørken.

Da vi kom til Gretesholm, kunne vi se at kommunen ikke havde sat køer derud. Det nok også det bedste for køerne, for alt var knas tørt! Der var nogle få nektarplanter der holdt skansen, men tørken havde sat sine præg. Det var nu ikke helt skidt, det vrimlede med græshopper. De sprang til alle sider når man kom gående. Det fik mig til at tænke på mine barndoms ferier på Ulvshales strandenge (Møn) i juli måned, når vi børn spillede fodbold, og græshopperne fløj om ørene på os. Vi var jo ikke ret høje. Men tilbage til Gretesholm og eftersøgningen, vi fandt ikke nogen Violetrandet Ildfugl. Det var for tørt. Den kan godt have opholdt sig på det private naboareal. Det håber vi.

otal indtørret Håret Høgeurt <em>(Hieracium pilosella)</em> på Gretesholm. Tørkeindekset er på 10, hvilket betyder at der ikke er vand tilbage i de øverste jordlag, hvilket planterne lider under. Naturen omkring Farum sø. Naturoplevelser. Violetrandet Ildfugl eftersøgning.
Total indtørret Håret Høgeurt (Hieracium pilosella) på Gretesholm. Tørkeindekset er på 10, hvilket betyder at der ikke er vand tilbage i de øverste jordlag, hvilket planterne lider under.

Nu var der gået halvanden time. Klokken var halv fem, og vejret var mere overskyet. Trods de dårlige odds, besluttede vi at tage en tur til Baunesletten. Her er Violetrandet ildfugl med sikkerhed. Desuden skulle jeg finde ud af, hvor den opholder sig i år. Jeg har lovet Furesø kommune at finde ud af, hvilket område de ikke skal slå, fordi sommerfuglen opholder sig der. Vi gik hele området igennem i etaper, på en række af fem mennesker. En meget effektiv måde at jage insekter op fra vegetationen. Men vi fandt den ikke – hva’behar! Det er så usandsynligt. Men den ville simpelthen ikke flyve i det skyede vejr. Det lignede også at det ville regne. Alle dens yndlings planter var knastørre, som på Gretsholm. Det kan derfor være den har flyttet sig fra sit normale habitat.

Naturen omkring Farum sø. Naturoplevelser. Violetrandet Ildfugl eftersøgning. Udsigt over Baunesletten. Et meget kuperet område med en smuk udsigt. Et hyggeligt sted at gå rundt.
Udsigt over Baunesletten. Et meget kuperet område med en smuk udsigt. Et hyggeligt sted at gå rundt.

Trods en forgæves eftersøgning var det en hyggelig dag med skønt selskab, DN-furesø, vi ska’ på tur sammen igen 🙂

Medlemmer af DN-Furesø: Fra venstre er det Marie-Inger Dam, Lars, Lisbet Heerfordt og Steen Kryger. Violetrandet Ildfugl eftersøgning. Naturopleveler. Naturen omkring Farum sø.
Medlemmer af DN-Furesø: Fra venstre er det Marie-Inger Dam, Lars, Lisbet Heerfordt og Steen Kryger.


About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, min byhave, udflugter, udflugtsmas og -snacks, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Tak fordi I læser med :) - Zelina

Related Posts

Leave a Comment