Spring til indhold

Danske Dagsommerfugle

Danske Dagsommerfugle

Lille ildfugl (Lycaena phlaeas) på Hvidkløver (Trifolium repens). Denne er fundet på Baunesletten I Nordsjælland tilbage i 2017. Ildfugl.com, Sommerfugle og deres forvaltning, Lille ildfugl.

Dagsommerfugle er min helt store hjertesag. Jeg elsker at nørde dem, lære alt om deres adfærd, deres levesteder, og hvordan man kender forskel. De er så unikke i deres udvikling. Tænk sig, at de er de eneste insekter, der udvikler skæl på vingerne! Og som oven i købet kan forekomme i alverdens farver og mønstre! Nogle noget afslappede brune, andre klassiske hvide og nogle i overdådige næsten pralende farver. 

Vi har en hel del sommerfugle i Danmark. Der findes to grupper. Dagsommerfugle som vi har ca. 66 arter af. Mens natsommerfugle trumfer med over 2.500 arter! Det skal lige siges at navnene er lidt dårligt givet – mange dagsommerfugle kan godt flyve om natten, og nogle natsommerfugle flyver kun om dagen – biologer er ikke altid lige kloge i deres navngivning. 

Herunder præsenteres de forskellige danske dagsommerfugle arter. De står præsenteret efter deres familier. I mine tekster er skriv om, hvordan I kan give dem en hånd i haven eller på virksomhedsgrunden. Det er et overfladisk skriv, og det er altid en god ide, at tale med en ekspert om, hvordan man får størst succes med en sommerfuglehave. Her ville jeg være et skarn, om jeg ikke lige gjorde reklame for egen rådgivning

Husk – ikke to sommerfugle er ens – man ved ikke 100 % hvad de vil have. De har tendenser, særligt efter hvor de bor i landet. Fx har jeg hørt mange tale om, hvordan en sommerfugl kaldes Violetrandet ildfugl lever af forglemmigej – det har jeg aldrig observeret i Nordsjælland. Derfor vil jeg med største fryd, opfordre til, at man selv tager ud i området man selv bor i og nørder sommerfuglene. 

Nu lidt om sommerfugleskriverierne nedenfor. Jeg har ikke fået skrevet om alle arter endnu, og jeg skriver ved lejlighed. Jeg har givet hver art en sværhedsgrad fra 1 – 4. Nogle arter er nemmere at hjælpe end andre, og nogle er så truede, at der SKAL eksperter ind over: 

1: De dagsommerfugle som er nemme at give en hånd, og som flyver overalt i Danmark. 2: De dagsommerfugle som er nemme at give en hånd, men som lever lokale steder. 3: De dagsommerfugle som der skal en ekspert på, fordi de er truede eller uddøde (som der er god mulighed for at få tilbage til Danmark). 4: De dagsommerfugle som kun MEGET ERFARNE EKSPERTER SKAL HÅNDTERE. De er enten meget sjældne eller uddøde (og kun med stor omhug kan hjælpes til Danmark igen). 

Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus) på Røsnæs. En sjælden sommerfugl i Danmark. Ildfugl.com

Oversigt - Nuværende arter i Danmark (opdelt efter familie)

Bredpandefamilien (Hesperiidae)
Hvidvingefamilie (Pieridae
Takvingefamilien (Nymphalidae)
Blåfuglefamilien (Lycaenidae

Oversigt - Arter der er uddøde i Danmark (opdelt efter familie)

Svalehalefamilien (Papilionidae)
Hvidvingefamilien (Pieridae

    • Skovhvidvinge (Leptidea sinapis)
    • Enghvidvinge (Leptidea reali)

  •  
Takvingefamilien (Nymphalidae)
Blåvingefamilien (Lycaenidae)

Har I spørgsmål, er I velkommen til at bruge kontaktformularen nedenfor. Det er mig der svarer altid. Hvis I vil læse mere om dagsommerfugle andre steder, vil jeg anbefale Den danske natur.dk, Lepidoptera.dk, naturbasen.dk  og/eller I kan læse bøgerne af Klaus Hermansen “Dagsommerfugle i Danmark” og T. W. Langer “Nordens Dagsommerfugle i farver”.

Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia) på Blodrød Storkenæb (Geranium sanguineum). Røsnæs. Danske dagsommerfugle. Ildfugl.com
Skip to content