Spring til indhold

Om mig

Om mig - Zelina Elex Petersen

Jeg hedder Zelina Elex Petersen, og ILDFUGL.com er min hjemmeside. Jeg er en formidler af hjertet, og natur og biodiversitet er min passion! Jeg lever af at holde sommerfuglesafarier, oplæg, rådgivning om sommerfuglehaver, skrive bøger (arbejder på den første) og lave blogindlæg her til siden. Jeg er en sand ildsjæl indenfor arbejdet med at rede truede arter. Især optager arbejdet med de danske sommerfugle mig. Min virksomhed er derfor opkaldt efter min yndlingsgruppe af sommerfugle – Ildfuglene. Jeg er mest aktiv her og på instagram eller på min LinkedIn-side. I er (selvfølgelig) velkommen til at følge med!

Zelina E. Petersen. Velkommen til min side!
Zelina E. Petersen. Velkommen til min side!

Lidt stikord om mig

Navn: Zelina Elex Petersen

Alder: 33 år

Uddannelse: Cand. Science biolog og Projektleder

Status: Gift med min vidunderlige mand Jesper

Bopæl: København

Type formidler: Højttalende, glad og tydeligt passioneret!

Antal danske arter set:… Enormt mange!

Yndlingsdyr: Jeg elsker alle dyr, men som yndlingsdyr vinder ænder! Jeg kan ikke vælge en bestemt art – synes de alle er fantastiske og vildt nuttede. Mange tror mine yndlingsdyr er sommerfugle – forståeligt, for jeg synes de er fantastiske, og når jeg formidler om dem, kan man tydelig mærke min entusiasme.

Yndlingsplante: Kirsebærtræer (igen elsker alle planter). Kirsebærtræer har altid blomstret på min fødselsdag, derfor betyder de meget for mig.

Yndlingssvamp: Blækspruttesvamp (Clathrus archeri)! Den er så mærkelig og flot.

Yndlingsalge: Søblomme (Nostoc pruniforme) som ligesom Blækspruttesvampe er virkelig fascinerende og ikke noget, man ser hver dag!

Hvorfor er natur og biodiversitet vigtig for dig: Jeg har aldrig kunne se på et insekt, en plante osv. uden at mærke at de var levende og med evne til føle som jeg. Derfor har jeg en forståelse for, at jeg deler verden med dem med stor næstekærlighed. Denne omsorg har ført til stigende fascination gennem livet.

Zelina Elex Petersen: Jeg elsker at nørde natur. Her tager jeg en kigger på en julerose hjemme i lejlighedens gårdmiljø. Jeg er heldig at få lov at holde en lille have, den bringer mig megen glæde, og jeg elsker at passe og pleje planter. Denne skulle nu bruges til et krea-projekt. SEO: Naturformidling, guidede ture i naturen, naturvejleder, foredrag om natur, foredrag om biodiversitet, sommerfugleekspert, naturnørd, Danmarks natur.

 

Zelina Elex Petersen: Jeg elsker at nørde natur. Her tager jeg en kigger på en julerose hjemme i lejlighedens gårdmiljø. Jeg er heldig at få lov at holde en lille have, den bringer mig megen glæde, og jeg elsker at passe og pleje planter. Denne skulle nu bruges til et krea-projekt.

Min baggrund – opvækst med naturbegejstring

Barndom i lille by i Nordsjælland

Jeg opvokset i den lille by Veksø lige uden for Storkøbenhavn. Med skole til 4 klasse, og derefter en rask cykeltur til nabobyen fra 5 – 9 klasse. Tjuhej hvor det gik med veninderne ud over bakkerne hver morgen og eftermiddag i alt slags vejr! Vi havde det så skægt og hyggeligt – og fandt på de sjoveste fantasilege der passede til vejret og årstid. Hjemme havde/har jeg en kernefamilie bestående af mor, far og søster. Her har naturnørderiet for alvor været at mærke. Med en mor der nød selskab på havevandringer i skumringen, her snakkede vi om alle planterne i haven. Og med en far der lærte min søster og jeg en masse om dyr! Især på ferier fik vi lært en masse om strandens, skovens og engens dyr.

Et barn der elskede at være udendørs

Jeg har siden barndommen elsket dyr og at være udendørs. Mine forældre har fortalt mange historier om mine spæde år, hvor de skulle være ekstra opmærksomme på, at jeg ikke spiste edderkopper, snegle eller andet småkravl. Det kan jeg nu ikke huske meget af. Jeg husker mere min tid i børnehave og folkeskole, hvor jeg helst ville være ude – især i regnvejr – for der fik jeg legepladsen for mig selv (ikke at jeg ikke ville lege med mine veninder, men en gang i mellem var verden dejlig at udforske selv, og de gad ikke hoppe i vandpytter længe nok!). Når jeg var færdig med vandpytter, gik jeg på eventyr. Jeg ledte efter nye planter, svampe, dyrespor og så efter fugle. Om foråret så jeg især efter “blå sommerfugle”, for de var mine yndlings!

Hvordan jeg valgte at læse biologi

Selvom natur betød alt for mig som barn, viste jeg overhoved ikke, at det skulle blive en karrierevej som voksen. Det kom først, da jeg på en ferie i 2010 (20 år gammel) var på Samsø og ivrigt observerede krabbers territoriekamp på stranden. Hvor en klog fyr (han er i dag min mand) smilede og sagde “Du skal da være biolog”. Der blev tændt en kæmpe lyspære over mit hoved. Året efter startede jeg på studiet, og i 2017 fik jeg en kandidat i Biologi. Mit speciale handlede om min yndlings sommerfugl – Violetrandet ildfugl (Lycaena hippothoe) – da arbejdet med at hjælpe de truede sommerfugle var vigtig for mig under studiet – og stadig er min hjertesag i dag.

Bred erfaring med natursyn og -oplevelser

Efter min tid på studiet, har jeg arbejdet i mange forskellige brancher. På studiet havde jeg kloge Flemming Ekelund som mentor. Han anbefalede mig at få bred brancheerfaring. Det ville give mig forståelse, der ville gøre det nemmere at skabe de forandringer jeg søgte. Således fik jeg indblik i daglige gøremål, formål, holdninger og verdenssyn indenfor natur hos både Naturstyrelsen, Børnehaven Regnbuen, Landbrugsstyrelsen, Miljøpunkt indre by og Christianshavn, Allerød kommune (for slet ikke at nævne studietiden med Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening). Her lagde jeg mærke til, hvor meget jeg elskede at fortælle om natur og finde måder at indarbejde biodiversitet i de mange naturverdener. I foråret 2022 blev jeg enig med mig selv om, at jeg inden udgangen af året ville gøre det – Starte Ildfugl – min helt egen formidlingsverden.

Mig - Zelina E. Petersen - og min mand - Jesper Navne - Jeg er så heldig at have en vidunderlig mand, der lige som jeg elsker at lære nyt, være udendørs og som er en kæmpe nørd (præcis som mig). SEO: Naturformidling, guidede ture i naturen, naturvejleder, foredrag om natur, foredrag om biodiversitet, sommerfugleekspert, naturnørd, Danmarks natur.

 

Mig – Zelina E. Petersen – og min mand – Jesper Navne – Jeg er så heldig at have en vidunderlig mand, der lige som jeg elsker at lære nyt, være udendørs og som er en kæmpe nørd (præcis som mig).

Formidling med fokus på glæde, håb og optimisme

Jeg tilbyder foredrag og guidede ture om alle emner indenfor den danske natur til både private, foreninger og virksomheder. Indenfor begge kategorier, kan I både vælge speciale emner eller generelle emner. Ved speciale emner fokusere vi på at blive klogere på en enkelt art eller gruppe af arter – Det kan fx være sommerfugle. Ved generelle emner fokusere vi på et bredere naturemne, det kunne fx være “Guldkorn og solstrålehistorier om biodiversitet”, “Danmarks mest spændende arter” eller lige præcis det emne, som I bare har helt vildt lyst til at nørde lidt med.

Min tilgangsvinkel til formidling om naturen er fuld af optimisme og gåpåmod. Jeg ved, at de gode historier normalt ikke når lige så langt, som de frygtlige – det gør jeg noget ved. Naturen i sig selv er berigende, sansefuld og Livsbekræftende. Arbejdet der gøres for dens fremtid er lige så smukt og glædefuld. Derfor kan I være sikker på, at når I tager hjem fra en stund i mit selskab, så er det med et smil. Mit håb er, at jeg også kan give jer modet på at benytte nogen af guldkornene derhjemme, så I selv blive en del af de positive naturhistorier, som jeg kan fortælle om.

I kan kontakte mig på Kontakt.ildfugl@gmail.com eller sende mig en “Direct message” på min instagram profil ildfugl_com“, for spørgsmål om foredrag, safarier eller rådgivning. Jeg glæder mig til at høre fra jer. Velkommen til!

Zelina Elex Petersen på udflugt til Dybbøl. Her fotograferet ved Skanse 10. Et af Danmarks 100 smukkeste steder. SEO: Naturformidling, guidede ture i naturen, naturvejleder, foredrag om natur, foredrag om biodiversitet, sommerfugleekspert, naturnørd, Danmarks natur.

 

Jeg er på skanse 10, Dybbøl! Jeg elsker at lære om Danmarks historie, det sætter nutiden og fremtidige beslutninger i smukke og fornuftige perspektiver! Da Dybbøl samtidig er kåret til et af Danmarks 100 smukkeste steder, var det klart et sted, som jeg skulle besøge

Skip to content