Spring til indhold

Gammauglen

Gammaugle (autographa gamma) kendetegn:

Det er en sommerfugl som variere meget i både farve og størrelse; Gammas forvingers grundfarve variere fra lysere til mørkere grå, med sorte tegninger. Gamma er normalt på 32 – 43mm. Men nogen individer kan være en del mindre på kun 25 mm. Hannen og hunnen ser ens ud.

Det man med sikkerhed altid kan kende gamma på, er at den på forvingen har et karakteristisk hvidt mærke midt på vingen, der ligner det græske bogstav gamma. Der kan meget meget sjældent ses individer, hvor gammategnet er afbrudt. Her kan man ikke skelne den fra dens to andre danske arter i autographa-slægten som hedder Det Gyldne U (Autographa pulchrina) og Det Gyldne J (Autographa jota). 

Gammaugle (Autographa gamma) i min lille byhave i Brønshøj. Ildfugl.com
Gammaugle (Autographa gamma) på Oksetunge (Anchusa officinalis).

Udbredelse

En af Danmarks mest almindelig natsommerfugle. Gammauglen er udbredt i hele landet, hvor den kan ses i store antal. Nogle år ses der særligt mange, her kan man spotte flere hundrede på en gang.

Hvor kan den ses:

Det er en natsommerfugl, der flyver både om dagen og natten. Den er nektarspiser, og den kan derfor opleves suge nektar på mange forskellige blomster. Bl.a. kan den ses suge nektar på Lavendel (Lavandula), Oksetunge (Anchusa officinalis), Havestokroser (Alcea rosea) m.fl. Kaster man sig ud i lyslogning eller sukkerlogning om natten, kan man også få den at se. 

 Hvornår kan man se den:

Den voksne sommerfugl har mange generationer på et år. Den har derfor en lang flyvetid (som man kalder det, når de voksne sommerfugle er på vingerne). Den er set i flere af årets måneder især fra maj – oktober. Flere af de individer vi ser i Danmark er trækkende sommerfugle fra udlandet. Derfor er det også svært for os at vurdere præcis hvor mange generationer, der forekommer hver år. 

 Hvor ser man larven:

Larven er ikke kræsen, og spiser i reglen bare lave planter. Den voksne gammaugle hun har derfor meget frit slag, når det kommer til, hvor hun kan lægge sine æg. Hun er også set lægge æg på mange forskellige sjove objekter. Fx en ske (som ses på billedet t.h. eller nedenfor alt efter om du ser med på din computer, Ipad eller tlf.). Larven ses fra forår til efterår.  

Gammaugle (Autographa gamma) æg på en ske. Foto af Zelina Elex Petersen (2018, Brønshøj).
Skip to content