Han af Almindelig Blåfugl (Polyommatus icarus) på Forglemmigej (Myosotis sp.). Man kan kende hannen på den gråhvide underside, som man kan se her på billedet. Billedet er taget af Zelina Elex Petersen i juni 2017. Sommerfugleforvaltning, forvaltning af Almindelig Blåfugl, Ildfugl.com.

Min Hjertesag – Beskyt dagsommerfuglene

Forord

Jeg må nok siges, at være mest kendt for mit arbejde og mine store interesse omhandlende de danske dagsommerfugle. Dagsommerfuglene er også utvivlsomt min hjertesag. Jeg vil så gerne passe på disse små væsner, sørge for at så mange som muligt klare sig i det danske landskab. Derfor præsentere jeg også her – min oversigt over de danske arter, og det jeg ved om dem.

De bliver beskrevet med fokus på forvaltning (beskyttelse), så alle kan lære, hvordan dagsommerfuglene skal forvaltes (beskyttes) – og måske mest relevant – hvilke man kan hjælpe i sin egen have eller på ens grund. Hvad end man er privat haveejer eller udlært naturforvalter, om man er ny eller har studeret sommerfugle længe. Så er det her en side, hvor man kan lære om, hver af de danske dagsommerfugle arters behov/forvaltning.

Husk i øvrigt altid, at forvaltning tager udgangspunkt i de lokale individer. Gå ikke blindt efter anbefalingerne her på siden. Studer de eksakte dagsommerfugle individer, som I vil give en hånd i de omgivelser de holder til før forvaltningen. På den måde kan man se om, der er en bestemt planteart eller mikrohabitat (et sted på lokaliteten), som lige jeres dagsommerfugle ser ud til at foretrække. Der er jo ikke to mennesker – eller to sommerfugle (heller ikke inden for arten) der er helt ens.

Jeg skriver løbende om dagsommerfugle

Jeg skriver løbende, men jeg har ingen fast rytme i udgivelserne endnu. Det er når jeg har tid, at der kommer et nyt indlæg.

Dagsommerfuglene har sværhedsgrader

Alle arter er opdelt i sværhedsgrader fra 1 – 4:

 • 1: De dagsommerfugle som alle kan forvalte også den private haveejer. Det er også dagsommerfugle som flyver alle steder i Danmark.
 • 2: De dagsommerfugle som alle kan forvalte, men som kun lever nogle steder eller er trækkere. Det er arter som kræver, at man sætter sig ind i, om de lever der, hvor man bor.
 • 3: Dagsommerfugle for naturforvaltere. Både de nye og dem med få års erfaring i forvaltning af dagsommerfugle.
 • 4: Gælder for dagsommerfugle, som kun meget erfarne naturforvaltere skal håndtere, da de enten er ekstremt sjældne eller uddøde (som evt. kan føres tilbage til Danmark).

Grunden til opdeling i sværhedsgrader er, at nogle dagsommerfugle arter er mere vanskelige at forvalte. Mange af dem er stærkt truede, og de kræver en ekstremt grundig forvaltningsplan og grundig opfølgning på artens status og forvaltningsbehov.

Herunder kommer en liste over de danske dagsommerfuglearter. Øverst kommer en oversigt over de nuværende arter i deres familier, nedenunder kommer en liste over de uddøde. Jeg har sorteret de sjældne fund fra. Dem kommer der et særskilt indlæg om. Jeg har indtil nu skrevet om dem, som er fremhævet med farvet tekst. Klik med musen på navnet, på den dagsommerfugl, du vil læse om.

Oversigt – Nuværende arter i Danmark

BREDPANDEFAMILIEN (HESPERIIDAE)

 • Gråbåndet bredpande (Erynnis tages)
 • Spættet bredpande (Pyrgus malvae) – Sværhedsgrad 3.
 • Fransk Bredpande (Pyrus armoricanus)
 • Sortplettet bredpande (Carterocephalus silvicolus)
 • Stregbredpande (Thymelicus lineola)
 • Skråstregbredpande (Thymelicus sylvestris)
 • Kommabredpande (Hesperia comma)
 • Stor Bredpande (Ochlodes venata) – Sværhedsgrad 1.

HVIDVINGEFAMILIEN (PIERIDAE)

TAKVINGEFAMILIEN (NYMPHALIDAE)

BLÅFUGLEFAMILIEN (LYCAENIDAE)

Lille Ildfugl (Lycaena phlaeas). Beskyttelse af dagsommerfugle. Ildfugl.com

Oversigt – Arter der er uddøde i Danmark

SVALEHALEFAMILIEN (PAPILIONIDAE)

HVIDVINGEFAMILIEN (PIERIDAE)

 • Skovhvidvinge (Leptidea sinapis)
 • Enghvidvinge (Leptidea reali)

TAKVINGEFAMILIEN (NYMPHALIDAE)

BLÅFUGLEFAMILIEN (LYCAENIDAE)

Spørgsmål?

Har I spørgsmål, eller vil I gerne have hjælp til et sommerfuglehaveprojekt, artsbestemmelse og/eller andet, så skriv endelig til mig, kontaktformularen er i bunden af siden.

[contact-form-7 id=”57″ title=”Kontaktformular 1″]

Du kan også læse mere om dagsommerfuglene på enten Den danske natur.dk, Lepidoptera.dk, naturbasen.dk eller I kan læse bøgerne af Klaus Hermansen “Dagsommerfugle i Danmark” og T. W. Langer “Nordens Dagsommerfugle i farver”, som er en stor anbefaling fra mig.