Spring til indhold

Fugle i byen og i min byhave

Grønirisk (Chloris chloris) i æbletræet i min gård. Finkeart og en trækgæst på vej nordpå. Fra "Fugle i byen og i min byhave".

Jeg finder en stor glæde i det liv, der udfolder sig omkring mig – fuglene er ingen undtagelse. Det har jeg gjort, fra da jeg var helt lille. Min mor og jeg plejede at gå aftenvandringer i haven om foråret/sommeren og se på alle de blomster der blomstrede i haven. Solen var altid ved at gå ned, og fuglene ville synge dagen i seng. Det er nogle af de lykkeligste minder, jeg har fra min barndom. Min far satte også stor pris på fuglene. Hver vinter gav min far fuglene æbler, og når vi havde spist, kom fedtet fra panden ud på græsplænen. Solsortene har altid rendt i hælene på ham, når han gik rundt i haven. Jeg er opvokset hos forældre der elsker havens fugle.

Mange fugle i byen

Efter jeg er flyttet til byen, har livet omkring mig skiftet silhuet. Normalt kunne jeg på landet, se frem til bl.a. Hvid Stork (Ciconia ciconia) om sommeren ude på Frederiksundsvejs lygtepæle, vi havde mange spurvefugle (Passeriformes) i haven og vi kunne høre Sanglærker (Alauda arvensis) og til tider Nattergale (Luscinia luscinia) om aftenen. I byen er fuglene blevet mere robuste og snedige i deres natur. Her er dog stadig nogle gamle kendinge fra landlivet. Byen er bestemt ikke tømt for fugle! De gør mig alle lykkelig i min hverdag. Her er ikke plads til at skrive om dem alle, så jeg vil præsentere nogle af de byfugle, som jeg støder på i min gård og i min lille byhave – og holder af.

Bor midt på træk rute

Lad mig starte med at præsentere dem, som jeg hver år venter på med længsel. Vi får en del trækgæster forbi gården, og det er en sand fryd. Vi bor tæt ved et tusinder af år gammelt trækstop for mange fugle. Degnemosen har idag ikke nær så mange insekter og bær at tilbyde en træt trækfugl, som den havde for bare 100 år siden (her har været et sandt mekka for fuglene). Idag finder fuglene, det de skal bruge i omkringliggende byhaver.

Gårdens trækgæster

Flere store flokke af Silkehaler (Bombycilla garrulus) kommer hvert forår til min gård og spiser bær. Samtidig tager de en tår vand i min egen lille byhave.

Vi får hvert år i marts/april besøg af Traner (Grus Grus) i store antal flyvende hen over hoved på os.. Vi får i samme periode besøg af Silkehalerne (Bombycilla garrulus), som tager sig et velfortjent hvil og snackpause i vores gård. Vi har et fuglebad (stor potteunderskål), som jeg rengøre og genfylder hver dag. Derfor kommer de tæt på og lader sig fotografere til gengæld for en tiltrængt tår vand. Dem spejder jeg efter hvert år. Sjaggere (Turdus pilaris) kommer også forbi hvert forår. De er ellers fugle, der også kan finde på at overvintre, men disse er bare på kort ophold på deres vej til Norge. Grønirisken (Chloris chloris) er jeg begyndt at se i gården for et par dage siden. I forgårs nød den også en del stunder i vores æbletræer.

Grønirisk (Chloris chloris) i æbletræet i min gård. Finkeart og en trækgæst på vej nordpå.

Sommerens gæster

Mursejleren (Apus apus)

Der er også dem, som bliver hele sommeren. I min evige kærlighed til svaler, havde jeg overset en fugl, der minder en del om dem. Mursejleren (Apus apus) flyver hen over byhimlen om sommerenen sand byfugl. Den elsker de høje bygninger, som er geniale til at bygge redder på, og varmen i byen er lige sagen! Første sommer herinde troede jeg, at det var flagermus. Men efter en del observationer, opdagede jeg min fejl. Det er først rigtig sommer, når de kommer hjem fra Afrika i maj. De fylder byens sommer (især de lyse nætter) med deres lidt skingre stemmer – og jeg kunne ikke undvære det for noget!

Mursejlerne (Apus apus) flyver hen over min byhave i maj, juni og juli. Dette billede er ikke taget af mig selv. Det er fundet på Flicker, og er taget af Frode.

Gråand (Anas platyrhynchos)

Vi har hvert år et andepar, der indtager gården fra april. Hr og fru Gråand (Anas platyrhynchos) flytter fra Degnemosen og ind i gården – uden tvivl for at få fred for de andre hanænder, katte og ja – mennesker. I juni får hunnen unger. Sidste år blev det til 2 små dunende ællinger. Det giver lidt problemer, for hun kan aldrig finde ud på egen hånd, og der er altid nogen, der må hjælpe hende ud af porten, over vejen og ned til søen. Jeg fik den glædelige fornøjelse sidste år. Hvor jeg udstyret med en stor papkasseside og en ildsjæl fra dyrenes ambulance, fik dem guidet på vej. Jeg kan garantere at man føler sig som verdens bedste menneske bagefter, og hvilken støtte og ros man får fra sine medmennesker for sin dåd.

Hun Gråand (Anas platyrhynchos) er en almindelig byfugl. Denne hunand trækker sig hvert år tilbage til min gård og får ællinger i ro. Jeg møder hende, når hun kommer forbi min egen lille byhave og får vand.

Hverdagens byfugle

Solsorten (Turdus merula)

Solsorten (Turdus merula) er for mig en helt særlig fugl. Den er Danmarks mest almindelige fugl, befinder sig godt i vores villahaver, da græsplæner og æbletræer gør det nemt for den at finde regnorme og æbler. Den har altid været i mit liv. Herinde har vi også et par. I år har de fået to unger. De er lige nu igang med at starte op på tilværelsen som voksen. De tumler rundt ude i mit bed og min busk. De har ikke rigtig lært, at mennesker er farlige endnu, så de er ikke sky overfor mig. Når jeg kommer for at rense fuglebadet på varme dage, står de nærmest i kø for et bad. Jeg når aldrig op af køkkentrappen, før de er der. Solsorteungerne er så nuttede, at jeg i min glæde tilgiver, deres forældres larmen kl. 6 om morgen hele april måned, når de bliver vrede over at gråkragerne (som også har rede i gården), kommer for tæt på Solsortereden.

Juvenil Solsort (Turdus merula) – eller solsorteunge lytter efter Huskadens lyde (Pica pica), mens den ordner fjer.

Duen (Columbidae sp.)

Duen (Columbidae sp.) – flyvende rotte bliver den kaldt – uintelligent og måske endda “den fede fugl”! Dette er nu ikke helt retfærdigt. Den er her kun, fordi bygningerne invitere i deres klippelignende faconer, og fordi her er mad. De rydder op – er naturens skraldemænd. Jeg nyder at se de store runde plyssede fugle sove i Kirsebærtræerne ude foran mit vindue. Især i let regnvejr kan man se dem, for her er ingen ude i gården. De minder mig om cykelturene i skole på landet. Vi mødtes ved en venindes hus og kørte sammen i en flok på fire til nabobyen. Min veninde havde ugler boende ude i haven! Hvilket var stort, indtil jeg sagde det højt. Med latter i stemmen, fik hendes mors forklaret, at det var nok duerne, jeg havde hørt. Jeg har aldrig taget fejl siden – nyder stadig deres pludren.

Due (Columbidae sp.) leder efter mad. Sikkert rester af de umodne kirsebær, som den æder løs af for tiden.

Afsluttende ord

Der er mange andre fugle i min byhave: Musvitter (Parus major), Skovspurv (Passer montanus), Gråkragerne (Corvus cornix), Husskade (Pica pica), Fiskehejre (Ardea cinerea), Rødhals (Erithacus rubecula) og jeg kan blive ved… Men jeg skriver jo nok lidt om dem en anden god gang. Jeg håber I nød at læse denne lille præsentation, af de byfugle, som jeg har i min gård og min byhave. Husk at sætte pris på de små mirakler omkring jer – det gør bare alting lidt mere rart. Afsluttende vil jeg blot sige tak, fordi du læste med – hav en dejlig dag.

Musvit (Parus major) tager en dukkert i mit fuglebad en varm dag i juni 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content