Spring til indhold

Haveblog – Min have d. 7 juli 2020

Almindelig Stokrose (Alcea rosea) i min lille byhave, der findes næppe en plante der er mere dansk bondeidylisk (trods den kommer fra Kina). Ildfugl.com, Haven, Haveblog, Min have den 7 juni 2020.blog, min have

Det er i starten af juli – det er tidlig morgen. Jesper og jeg vækkes af, at postbuddet ringer på døren. De første af mine stationary selection pakker er endelig begyndet at ankomme igen fra Japan efter en ventetid på 4 måneder. Jeg er henrykt! Stadig morgentræt sidder jeg på sengen, og åbner mine bokse, det er nogle fine og brugbare ting der er med. Jeg beslutter mig for at være kreativ, da dagens første byge stryger over os og informere os, ved at spille musik på drivhuset. Vi nyder sådan regnvejr. Efter en god morgenmad og henholdvist en kop te til mig og kaffe til kæresten – kommer næste byge strygende. Nu har jeg skiftet mening! Det er lige vejr til at tumle rundt på terrassen.

Det er hyggeligt at luge lidt på terrassen, mens en lille byge flyver over en. Her er det rabarberne der får lidt assistance.

Terapitid og lyserøde blomster

Jeg iføre mig mit dejlige par Getaway gummistøvler, min højt elskede gule regnjakke, og så er det ud og nyde freden. I sådan vejr får man verden udenfor for sig selv. Alle andre bliver indejeg nyder mit eget selskab i havendet er terapitid. Jeg nyder planterne, især roserne og min Almindelige Stokrose (Alcea rosea) som endelig er blomstret. Tænk! det var en lyserød Stokrose jeg havde sået! Jeg elsker lyserøde blomster. Jeg priser mig lykkelig, og jeg ser på, hvor godt de matcher mine lyserøde roser. De er så fine. Jeg vil snart gå på jagt efter nogle lyseblå blomster også. Jeg drømmer om en have med lyserøde, lyseblå og hvide blomster. Det klæder grønt så godt.

Min lyserøde Almindelige Stokrose (Alcea Rosea). Den er blomstret for første gang i år. Jeg har selv sået den i min byhave. Ildfugl.com, Blog, Haven, Haveblog - Min have den 7 juli 2020.
Min lyserøde Almindelige Stokrose (Alcea Rosea). Den er blomstret for første gang i år. Jeg har selv sået den i min byhave.
Min lyserøde rose. jeg ved desværre ikke hvilken sort det er. Men den er så smuk i farven! Og den bliver kun kønnere med regndråber på.

Planlægning og fornyelse

Nu er det sommer – det er tid til lidt vedligeholdelse, og udvikling af indkøbslister til fornyelseshyggeprojekter. Jeg skal endelig igang med for alvor at planlægge terrassen. Der skal måles op, laves research på møbler, bede og planter, snakkes budgetter og vælges farve til trappen. Jeg elsker at planlægge, det er næsten sjovere end selve fornyelsen. Jeg ser på mine krydderurter der vokser mellem fliserne. Jeg mangler et krydderurtebed. Så kommer jeg i tanke om højbedet, som jeg har fået af min bonusmormor. Det skal samles. Solen har valgt at skinne for en stund. Jeg kan tage regntøjet af og side lidt på trappen og samle det.

Samler højbed på terrassen. Idag er rent afslapning, som man nok kan se i tøjet og håret.
Nældens Takvinge (Aglais urticae) på Ager-Sennep (Sinapis arvensis). Ukrudt kan komme med positive overraskelser. Ukrudt er desuden en subjektiv opfattelse. Vi bestemmer selv, hvad der er ukrudt for os.

Mit bed og solsorteungerne

Nu kommer en Nældens Takvinge (Aglais urticae) forbi. Den distrahere mig lidt, og den sætter sig på den Ager-Sennep (Sinapis avensis), som jeg har ladet vokse i mit bed. Planten har været vært for en del insekter – ukrudt kan komme med glædelige overraskelser. Jeg ser videre i bedet, og jeg ser – igen – et problem, som jeg skal til at tage alvorligt. Mine rosers rødder er meget fritstående. Nogen har været lidt for grundige i deres insektjagt. Solsortungerne har fjernet jorden rundt omkring flere af bedets blomster. De har førsteret i min have, de bor der, jeg passer det bare. Skal de blive ved med at finde insekter, må jeg hellere være den store, og jeg skriver ny jord på min indkøbsliste. De skal vist også lige lære om ikke at overbruge af jordens ressourcer.

Rødderne på mine roser er meget blottede for tiden. Solsortungerne har opdaget, at det er et godt sted at lede efter mad.
Lige så snart jeg har sat mig ind i vinduet, kommer Solsortungerne og tumler rundt i haven. Den ene går allerede videre løs på rødderne på mine planter.

Fuglebadet og fuglene

Nu er bedet samlet. Det er nu lidt større end ventet, så jeg ved ikke om det vil kunne flettes ind i mine planer. Regnen er tilbage igen, det er så hyggeligt i dette vejr. Bortset fra et skift af fuglebadets vand, har jeg ikke meget mere at ordne herude. Jeg sætter vand over. Mens vandet koger, ser jeg til tomaterne. De er virkelig blevet store og jeg glæder mig til at høsten begynder om en måneds tid. Hjemmedyrkede grøntsager smager så skønt! Jeg har fået luget lidt mellem dem, og jeg roser mig selv for, at jeg i sidste uge fik taget mig sammen og bundet dem op. Blæsten vi har haft de sidste på dage, ville have slået dem helt omkuld. Nu har vandet kogt færdigt. Jeg skolder fuglebadet og henter frisk koldt vand i bagefter. Nu er jeg færdig herude. Jeg sætter mig ind i vinduskarmen og ser ud på fuglene. Der går ikke længe, før de første er ved fuglebadet. Vinduet er åbent, og jeg sidder og lytter til vinden, fuglene der bader, og ser regnen komme og gå. Jeg elsker min lille oase i byen.

Mine tomater er godt på vej nu. De er ved at blive store, om en måned kan jeg begynde, at høste de første.
En af gårdens Duer (Columbidae sp.) sidder i kirsebærtræet og nyder regnen.
Den søde Grønirsk han (Chloris chloris) sidder og kigger ned på mig fra æbletræet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content