Spring til indhold

Spis klima- og naturvenligt – Undgå Palmeolien i dine indkøbsvare

En regnbue over Ulu Baram regnskov i øst Malaysia Borneo. Regnskoven i Malaysia trues af Palmeolieindustrien, der hvert år brænder mere og mere regnskov for at etablere palmeplantager til Palmeolieindustrien. Fra Ildfugl.com, Blog, Hverdagsaktivisme, Spis Klima- Og Naturvenligt - Undgå Palmeolien I Dine Indkøbsvare

En vigtig ingrediens at undgå i det bæredygtigte, Klima- og Naturvenlige og CO2 Neutrale køkken er Palmeolie. Denne vegetabilske olie gør oven i købet enhver fødevare til usund mad. Er du nødt til at købe fødevare med palmeolie, så gå efter RSPO certifikatet – Selvom den ikke sikre din klima- og natursamvittighed.

Palmeolie er i meget mad – men vi bør reducere vores forbrug

Natur, biodiversitet, truede arter og klima – er mærkesager i min lille husholdning. Der er en ingrediens der findes i rigtig meget mad, og som er dårlig for klima, natur og for os selv. Jeg er særligt opmærksom på Palmeolie! Denne vegetabilske olie har sneget sig ind i stort set alle færdigretter, slik, kiks og kager m.m. Forbrugerrådet Tænk, WWF og Verdens Skove anbefaler man reducerer sit forbrug af palmeolie.

Palmeplatager skyder op i Indonesien og Malaysia. Her Brændes regnskov for at etablere plantagerne. Køberen af Palmeolien er især de vestlige lande - Her inkluderet Danmark. Fra Ildfugl.com, Blog, Hverdagsaktivisme, Pas på palmeolien i din mad.
Palmeplatager skyder op i Indonesien og Malaysia. Her Brændes regnskov for at etablere plantagerne. Køberen af Palmeolien er især de vestlige lande – Her inkluderet Danmark.

Natur brændes og CO2 udledes – Regnskoven betaler prisen for vores forbrug

Det er særligt regnskoven i Indonesien og Malaysia der trues af produktion af palmeolie. Der sker ved at regnskoven brændes, for at gøre plads til palmeplantager. Fra 1998 til 2008 steg palmeoliearealet i Indonesien med 279 %. Et areal på 15 millioner hektar af den højeste biodiversitet og bedste natur er gået tabt til palmeolieproduktionen. Derudover er det kæmpe mængder CO2 som er blevet frigivet fra træerne og sat ud i atmosfæren. Den store Regnskovsudryddelse sker, fordi den vestlige verdens fødevareindustri har fået en enormt efterspørgsel herpå. Det er en billig olie, og forbrugerne vil have billig mad! Den kan erstatte de traditionelle/dyre ingredienser og holder sig flydende ved stuetemperatur. Derfor kan du finde den i mange produkter. De fleste fastfoodkæder bruger også palmeolie i deres mad fx Burger King og Mac Donalds.

Trogonoptera brookiana eller Rajah Brooke's birdwing er en af de sommerfugle der lever i regnskoven i Malaysia, som får ødelagt sine levesteder. Fra Ildfugl.com, Blog, Hverdagsaktivisme, Pas på palmeolien i din mad.
Trogonoptera brookiana eller Rajah Brooke’s birdwing er en af de sommerfugle der lever i regnskoven i Malaysia, som får ødelagt sine levesteder.

En rigtig usund olie – lav i stedet maden fra bunden

Det er en olie med et højt indhold af mættet fedt, hvilket betyder at den er en meget usund planteolie. Kroppen har svært ved at nedbryde den, derfor bliver olien om-lejet til fedt, der bruger lang tid i kroppen. Palmeolie findes i rigtig meget mad. Men man kan undgå det helt ved at holde sig til kun at købe råvare, og lave sin mad fra bunden. Det kan lyde utroligt og umuligt i det travle liv, som vi alle har i 2020. Men det kan lykkes! Min kæreste og jeg har et levende køkkenprincip om, at vi laver så meget som muligt af vores mad fra bunden. Vi elsker at lave mad – det er en leg med ingredienser! Plus vi vil hjælpe med at passe på regnskoven (og hjemmelavet mad smager bare skønt!)

Skal du bruge fødevare med palmeolie. Se efter RSPO Certificeringen når du handler og gerne vil beskytte regnskoven. Ildfugl.com, Blog, Hverdagsaktivisme, Pas på palmeolien i din mad.
Skal du bruge fødevare med palmeolie. Se efter RSPO Certificeringen når du handler og gerne vil beskytte regnskoven.

Den bedste planteolie i forhold til plads

Oliepalmer er den olieplante, som har det største udbytte planteolie pr. areal. Det er derfor bedre for naturen at vores planteolieforbrug baseres på palme end andre olieplanter som raps, solsikker eller soja. Soja produceres også på regnskovsgrund og bruges yderligere til foder til grise. De kræver meget mere plads til at producere nok planteolie, og vi vil jo stadig en gang imellem være uartige og bestille mad på Mac’en. Problemet er hvor plantagerne etableres. Plantagerne bør etableres på steder, hvor det ikke føre til afskovning og tab af natur, biodiversitet og føre til CO2 udledning. Det er muligt at etablere plantagerne på anden landbrugsjord med lavere udbytte. Oftest fældes regnskoven fordi træet i området kan sælges og derfor finansiere omlægningen til olieplantager.

Gå efter certificeringen – hvis det skal være..

Den bedste beskyttelse af regnskoven, er at vi forbrugere laver vores mad selv. Kan vi nu ikke det hele tiden, så er det næstbedste at benytte RSPO certificeringen (Rema 1000 har især mange produkter under dette mærke). Den henviser til, at der blevet brugt den mest skånsomme form af palmeolie. Certificeringen er dog kun et skridt i den rigtige retning. Den er ikke tilstrækkelig, for den forhindre ikke afskovning eller sikrer en ansvarlig produktion af palmeolie. Men jo mere vi som forbrugere efterspørger denne ordning, når vi køber produkter der indeholder palmeolie, jo mere får producenterne øjnene op for vores støtte. Men igen! Hvis man virkelig gerne vil rede regnskoven, skal man skære ned for brugen af produkter med det. Det største problem er stadig det store behov for palmeolien – lav derfor i stedet klima- og naturvenlig mad fra bunden med børnene og/eller din partner. Det er også en fantastisk måde at bruge tid sammen på – at skabe noget.

Kilder:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content