Spring til indhold

Ulvshale Nordstrand

Vegetationen langs stranden har meget af den Almindelige Sodaurt (Salsola kali) og Østersø-Strandsennep (Cakile maritima ssp. baltica). Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.

Det er endnu en dejlig dag på Møn. Min familie og jeg har besluttet os for at tage en tur til Ulvshale Nordstrand. Vi er her hvert år og bader om sommeren. Men nu er det oktober, og det er bestemt ikke badevejr. Alligevel er stranden smuk, og vi beslutter at gå en tur langs vandkanten, og nyde at vi trods alt kom til Ulvshale Nordstrand igen i år. Vi vil gå helt hen til hvor lækysten starter (hvor der ikke længere er sand langs vandkanten). Det er en god gåtur på to – tre timer, solen skinner og luften er tyk af latter og interne jokes. Min familie er den bedste!

Om turen:

God gåtur, for alle aldre, ikke kørestols venlig.

Varighed: ca. to timer alt efter hvor lang tid man bruger på pause. Vi brugte en halv time (tre timer i alt, da vi gik langsomt og pjattede imens).

Medbringes: Mad og drikke, kamera, kikkert og tag gummistøvler på hvis det er vinterhalvåret, sanddaler hvis det er sommer.

Ulvshale strand, kort over den smukkeste gåtur langs stranden, en god oplevelse på Møn.
Kort over ruten på turen langs den smukkeste del af Ulvshale strand – den Nordlige del. Turen starter ved den røde stjerne (P-plads) og man vender om og går tilbage ved den gule stjerne.
Almindelige Sodaurt (Salsola kali) er skyllet i land fra længere oppe af stranden. Planten er 1-årig og der kommer derfor nye af denne generations frø til næste år. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Almindelige Sodaurt (Salsola kali) er skyllet i land fra længere oppe af stranden. Planten er 1-årig og der kommer derfor nye individer af denne generations frø til næste år.

Når man er gået fra parkeringspladsen (bagved campingpladsen), går man ned til vandet og til højre. Det gjorde vi. Vandet var stille og indbydende. Uden sten og med det blødeste sand. Bare det var sommer og man kunne hoppe i vandet, men det var isende koldt nu. Vi nyder nu også hinandens selskab så godt, at vi lidt glemmer bademulighederne.

Den smukke Ulvshale Nordstrand i oktober måned. Stranden er også et besøg værd om efteråret. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Den smukke Ulvshale Nordstrand i oktober måned. Stranden er også et besøg værd om efteråret.
Ulvshale Nordstrand på Møn en smuk dag i oktober. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Ulvshale Nordstrand på Møn en smuk dag i oktober.
Min søster og jeg snakker om hvad vi skal samle på stranden. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Min søster og jeg snakker om hvad vi skal samle på stranden.

Solen skinner og det er rart at kunne udforske stranden på en helt anden måde end man gør om sommeren. Normalt handler alt om hvad der er under vandoverfladen. Nu er det klitterne, planterne og fuglene der fanger vores opmærksomhed, mens turen går op langs Ulvshale Nordstrand. Vi ser bl.a. Sodaurt (Salsola kali), Knortegæs (Branta bernicla) og bier.

Kortegæs (Branta bernicla) holder pause i det lavt læggende vand og spiser lidt Ålegræs aka. Almindelig bændeltang (Zostera marina). Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Knortegæs (Branta bernicla) holder pause i det lavt læggende vand og spiser lidt Ålegræs aka. Almindelig Bændeltang (Zostera marina).
Kortegås (Branta bernicla) trænger til lidt privatliv før trækket går videre mod de Franske kyster. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Knortegås (Branta bernicla) trænger til lidt privatliv før trækket går videre mod de Franske kyster.
Almindelige Sodaurt (Salsola kali) og Østersø-Strandsennep (Cakile maritima ssp. baltica) optræder i store mængder langs stranden. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Almindelige Sodaurt (Salsola kali) og Østersø-Strandsennep (Cakile maritima ssp. baltica) optræder i store mængder langs stranden.
Et godt stykke oppe på ruten kan man finde bænke. Godt sted til en pause. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
På Østersø-Strandsennepen fløj en Jordhumlebi (Bombus terrestris) rundt. Denne søde lille bi var et dejligt sidste sommersyn, her i det snart sene efterår. Den fik mig til at længes efter somrene på Møn – Vi ses igen til sommer mit Møn.

Som vi kommer længere op af stranden, kan vi se hvordan den udvikler sig. Her kommer flere planter som Østersø-Strandsennep, og der er mange insekter trods årstiden. Vi finder også en masse bænke og beslutter at holde et hvil, hvor vi får noget at drikke og nogle gode bolsjer. Vi vil ikke snacke for meget, for vi har købt røget fisk på det lille Røgeri i Stege, som vi skal hjem og spise når turen er slut. Det ser vi frem til.

Et godt stykke oppe på ruten kan man finde bænke. Godt sted til en pause. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Et godt stykke oppe på ruten kan man finde bænke. Gode steder til en pause.
Man kan også gå lidt inde i klitterne, her er masser af smukke og sjove planter. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Man kan også gå lidt inde i klitterne, her er masser af smukke og sjove planter.
Vegetationen langs stranden har meget af den Almindelige Sodaurt (Salsola kali) og Østersø-Strandsennep (Cakile maritima ssp. baltica). Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Vegetationen langs stranden har meget af den Almindelige Sodaurt (Salsola kali) og Østersø-Strandsennep (Cakile maritima ssp. baltica). Et smukt syn selvom det efterhånden er meget vissent.

Efter pausen gik vi videre mod enden af Ulvshale Nordstand. Det var tydeligt hvornår vi havde nået enden. Nogle af de andre besøgende valgte at gå videre langs lækysten. Men vi ville gerne hjem og hygge lidt i sommerhuset med vores gode fisk. Så efter vi havde stået lidt, og vi havde nydt duften af det salte rolige vand, set den smukke himmel og natur, og nydt lyden af vinden i Marehalmen (Leymus arenarius) og træerne (og fuglene), gik vi tilbage langs stranden.

Sandstranden udvikler sig til en lækyst lige så stille og smukt. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Sandstranden udvikler sig til en lækyst lige så stille og smukt.
Rød Brandmand (Cyanea capillata) ender sine dage på stranden. Der var overraskende mange af dem. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Rød Brandmand (Cyanea capillata) ender sine dage på stranden. Der var overraskende mange af dem.
Naturens finurligheder har lavet et hjerte af Ålegræs aka. Almindelig bændeltang (Zostera marina). Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Naturens finurligheder har lavet et hjerte af Ålegræs (Zostera marina).
Nu er vi nået vejs ende, og går turen tilbage langs stranden. Ulvshale Nordstrand, Oplev spændende Møn.
Nu er vi nået vejs ende, og går turen tilbage langs stranden.

Den tur går vi igen en anden gang, men næste gang tager vi nok maden med og noget mere vand. For så kan vi sidde længe på toppen af Møn og nyde naturen her. Her er bare flot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content