Lille ildfugl (Lycaena phlaeas) på Strand-Engelskgræs (Armeria maritima ssp. maritima) på Ulvshale strandeng - igen. Billedet er inkluderet, fordi man tydeligt kan se den tørre vegetation i baggrunden, som arten elsker. Ildfugl.com, Sommerfugle og forvaltning, Lille ildfugl.

Lille ildfugl forvaltning

Lycaena phlaeas (Linnaeus, 1761)

Kendetegn

En meget livlig lille sommerfugl med et vingefang på 25 – 30 mm, som er nem at kende. Lille ildfugls farver er klare rødgyldne i forvingerne med sorte pletter og bagvingerne er mørke med brede gyldne sømbånd. Bagvingernes underside er som regel gråbrun med spinkle, sorte pletter og en ikke så tydelig orangerød bølget sømlinje. Små hunner af Dukatsommerfuglen (Lycaena virgaureae) og Violetrandet ildfugl (Lycaena hippothoe) kan godt forveksles med en Lille Ildfugl, men samligner man bagvingerne, vil man se nogle meget anerledes mønstre. Hunnen er som regel større, mere rundvinget og med lidt smallere sort forvingesøm i forhold til hannen.

Omkring halvdelen af alle Lille ildfugl individer har små blå pletter på bagvingerne. Denne form kaldes caeruleopunctata. Der kan være mellem 2 – 5 pletter, nogle individer har meget tydelige pletter mens andre kun har svage spor af dem. Man kan også finde en sjælden alba version af sommerfuglen, som er lys flødefarvet i stedet for gyldenrød. Genet for farven nedarves recessivt som menneskers blå øjne. Alba varianten findes kun på nogle lokaliteter. Bagvingernes farve og tegning variere en del. Grundfarven er blyblå til lysebrun. Den smalle røde sømlinje kan være fremtrædende, og de sorte pletter kan være markante eller mangle fuldstændigt.

Lille ildfugl har to (nogle gange tre) generationer på et år, og 2. generationen er endnu mindre, end ovennævnte mål. Variationen kan være ret stor og afhænge af generationen. Forvingernes sorte pletter kan være ret små punkter eller store og udflydende. Der findes en variation der hedder suffusa: Her kan den sorte søm og forvingekant være bredere og uskarpt afgrænset indad, samtidig med at pletterne er forstørret og den gyldne farve sløret af mørke skæl, så forvingerne får et mere dunkelt udtryk. Denne form er mest talrig i 2. generationen, hvor Lille ildfugl desuden er udstyret med finere haler (udvækst på bagvingerne), end 1. generationen er om foråret. Nogen gange kan man opleve en 3. generation om efteråret, som er meget meget små.

Lille ildfugl (Lycaena phlaeas) på Strand-Engelskgræs (Armeria maritima ssp. maritima) på Ulvshale strandeng. Den elsker tørre lokaliteter med masser af Almindelig Rødknæ (Rumex acetosella).

Forvaltning

Lille ildfugl er vidt udbredt i Danmark. Den kan roligt regnes som en af vores mest almindelige sommerfugle. Forvaltning i naturområder er ikke livsnødvendigt eller svært. Pas på sommerfuglen ved at lade være med at gødske, og høste høet på sine lokaliteter med Almindelig Rødknæ (Rumex acetosella) i etaper. På den måde har arten altid et sted at holde til. Men hvis man ønsker Lille ildfugl i en normal dansk have, kan det komme til at kræve en indsats. Herunder lister jeg de behov, som man skal have ekstra fokus på hos Lille ildfugl (det skal siges at den besøger mange flere plantearter):

Lille ildfugls nektarplanter

Planter fra overdrev (tørt)

 • Almindelig Knopurt (Centaurea jacea)
 • Almindelig Merian (Origanum vulgare)
 • Almindelig Rejnfan (Tanacetum vulgare)
 • Blåmunke (Jasione montana)
 • Brandbæger (Senecio sp.) fx Eng-Brandbæger (Senecio jacobaea ssp. jacobaea)
 • Due-Skabiose (Scabiosa columbaria)
 • Gul Evighedsblomst (Helichrysum arenarium)
 • Hedelyng (Calluna vulgaris)
 • Timian (Thymus sp.)

Planter der kan vokse både tørt og fugtigt

 • Almindelig Røllike (Achillea millefolium)
 • Blåhat (Knautia arvensis)

Planter fra Ferskvandsenge (fugtigt)

 • Ager-Tidsel (Cirsium arvense)

Lille ildfugls lokalitetskrav

Lille Ildfugl er en solelsker og søger ivrigt blomster! Den foretrækker de tørre lokaliteter. Er du vågen, har du nok allerede opdaget det ud fra plantelisterne oven over. De holder til på sydvendte bakker, tørre sandede overdrev, heder, strandoverdrev, diger, braklagte magre jorde, ruderater med åbne jordpletter uden vegetation. Den er størst fan af næringsfattig jord. For her kommer der flest, af dens foretrukne nektarplanter. Sommerfuglen virkelig elsker sol, og man ser dem tit på soleksponerede steder som jordpletter, grusveje og stier langs marker og skovlysninger.

Værtsplanter til Lille ildfugl

Syreplanter (Rumex sp.) er artens planter. Den er set lægge æg på både Kruset Skræppe (Rumex crispus), Almindelig Syre (Rumex acetosa) og flere. Men den vigtigste syreplante er Almindelig Rødknæ (Rumex acetocella), en plante der netop vokser tørre og relativt næringsfattige steder. Har man den på grunden, kommer sommerfuglen højst sandsynligt forbi.

Forvaltningsmetode for lokaliteter til Lille ildfugl

Ønsker man Lille ildfugl på sin grund, kræver det masser af lys, masser af “ukrudt” og en næringsfattig jord. Den er ikke en sommerfugl for enhver have. Den kræver en ejer, der ikke er bange kommentarer om “doven have” eller “sløset have”. Her skal etableres “vild have” for naturen (og Lille ildfugl). Det betyder, at græsset skal høstes og fjernes, så man får næringen ud af jorden. Her lader man græsset gro, og man høster den ene havdel omkring 1 juni, og anden halvdel omkring slut august.

Man kan høste græsset, så det ligner brede stier eller i firkanter, så det ser mere “med-vilje-agtigt-ud”. Husk at lade høsten lige på jorden i et par dage, så planterne smider frøene. Skal du bruge høet efterfølgende, så høst altid på dage, hvor de lover sol de næste tre dage, så høet kan tørre ind, og man undgår mug (og andre svampeangreb). Man skal ikke opgive at få Lille ildfugl, hvis man bor et sted med fugtigt jord. Sommerfuglen kan også findes på ferskvandeng eller på ferskvandsengslignende steder– bare der er masser af vilde blomster. Her er forvaltningsmetoden den samme.

Lille ildfugl (Lycaena phlaeas) på Strand-Engelskgræs (Armeria maritima ssp. maritima) på Ulvshale strandeng – igen. Billedet er inkluderet, fordi man tydeligt kan se den tørre vegetation i baggrunden, som arten elsker.

Hvis I er interesserede i at læse mere om Lille ildfugl, vil jeg bl.a. anbefale Klaus Hermansens bog “Dagsommerfugle i Danmark”, Den Danske NaturLepidoptera.dk eller Michaels Stoltzes bog “Danske Dagsommerfugle”. Vil I læse om andre sommerfugle, som I kan få i jeres have, kan i bl.a. læse om Dagpåfugleøje (Inachis io).

Tak fordi I læste med.About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

2 Comments

Leave a Comment