Dagpåfugleøje (Inachis io) på asters (astars sp.) en smuk sommerfugl, måske Danmarks smukkeste sommerfugl. Læs om hvordan du får denne sommerfugl til at flytte ind i din have her.

Dagpåfugleøje

Inachis io (Linnaeus, 1758)

Kendetegn

Dette er en af Danmarks mest eksotisk udseende sommerfugle. Dens vingeoverside med øjepletter (som ligger grund til artens navn), kunne være inspireret af en kinesisk folkedragt. Den er så smuk, er helt sin egen, og den kan ikke forveksles med andre arter i Danmark. Faktisk findes der ingen art, der ligner den i verden. Hannen og hunnen er ens, med en sortbrun lidt silkeglinsende underside. Vingeoversiden er i kontrast farverig i en rød/orange farve, med øjepletter der kan variere i størrelse og udtryk af blå, gule og sorte farver. Især bagvingerne har det med at variere i øjepletterne. Her kan det blå i øjepletterne flyde sammen til en plet eller være opdelt i 2, 3 eller 4 pletter. Nogle gange mangler den blå farve helt. I sjældne tilfælde kan øjeplettens størrelse være meget lille eller helt manglende, og i stedet kan man finde en bleg plet i samme farve i samme farve som den lyse ring man finder omkring “øjet” på det normale dyr. Størrelsen af den enkelte sommerfugl kan også variere. De mindste kan være ned til 40 mm fra vingespids til vingespids. Mens de fleste er omkring 60 mm fra vingespids til vingespids. De er efter danske standarter nogle store basser.

Dagpåfugleøje (inachis io) soler sig på en pæl på Bognæs. Sommerfugle elsker at slikke sol, og Dagpåfugleøje er ingen undtagelse. Denne smukke almindelige sommerfugl er en sand dansk fryd!

Forvaltning

Arten er almindelig i Danmark. Den findes stort set over alt, da den er i stand til at flyve over 100 km, og dens levevis passer fint ind i det (desværre) nærings-rige Danmark. Selvom den ikke er truet (den er en habitat generalist) er den stadig en sjov og frydfuld oplevelse. Ønsker man den i sin have eller i sit nabolag, er det meget nemt. Man har den sikkert allerede. Ønsker man flere, nævner jeg her de behov arten har for at kunne trives:

Nektarplanter:

Planter fra overdrev (tørt)

 • Liden burre (Arctium minus)

Planter fra ferskvandsenge og skovenge (fugtigt)

 • Agertidsel (Cirsium arvense)
 • Filtret Burre (Arctium tomentosum)
 • Kærtidsel (Cirsium palustre)
 • Hjortetrøst (Eupatorium)
 • Pil (Salix sp.), suger saft af de “blødende “ranker
 • Skov-Burre (Arctium nemorosum)

Planter der kan vokse både vådt og tørt

 • Glat burre (Arctium lappa)
 • Gyldenris (Solidago sp.). Denne anbefaler jeg nu ikke, da den er invasiv. Vælger man den alligevel, skal den holdes i et lille omfang, og planterester skal altid brændes. Planten kan sagtens sprede sig fra lossepladser.
 • Asters (Aster sp.)
 • Sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
 • Mælkebøtte (Taraxacum vulgare)

Lokalitetskrav:

Dens levevis passer utroligt godt til de danske haver. Den elsker sol, gerne en masse blomsterbede med nogle af de ovennævnte planter (eller andre gode nektarplanter) og gamle frugttræer. Udover blomster og blødende træer ( fx pil) tiltrækkes arten nemlig i den sene sommer også af moden frugt. Om sommeren og efteråret skal sommerfuglen spise en masse, for den skal opbygge fedtdepoter, så den kan overvintre. Dagpåfugleøje er en af Danmarks få dagsommerfugle, som overvintre som voksen. Derfor er frugttræer også et lokalitets krav, sammen med brændestabler, et gammelt skur eller gamle/halvdøde træer, hvor sommerfuglen kan finde sprækker og hulrum at overvintre. Det er i øvrigt vigtigt, at lade mælkebøtterne i græsplænen være i fred, da sommerfuglen bruger dem som nektarkilde, når de vågner i det tidlige forår (marts). Dagpåfugleøje kan flyve langt omkring, så det er ikke livsnødvendigt med alle lokalitetskrav på ens ejendom. Men er man rigtig glad for arten, og ønsker at den fuldt ud slår sig ned på ens ejendom, så mangler der en vigtig ting – larvens værtsplante.

Værtsplanter:

Dagpåfugleøje trives i mange forskellige typer af habitater i det åbne land og i villakvarterer. De største samlinger af Dagpåfugleøjer ses nu i fugtige og blomsterige skovbryn, enge og ved moser og søer. Her ser man nemlig de største koncentrationer af brændenælder, som er værtsplanten for æg og larver. Ønsker man at studere artens æg, larver og pupper i sin egen have, skal man lave et brændnældebed. Brændenælder kan jo også spises som friske skud, og deer meget sunde, så det er ikke helt dumt. Hvilken art af brændenælder den foretrækker kender jeg ikke, men den virker ikke kræsen.

Forvaltningsmetode:

Dagpåfugleøje passer som førnævnt perfekt ind i en klassisk dansk have. Den er meget nem at få til at trives, og den vil klæde en hver dansk have som beboer. Den behøver ikke, at vegetation (græsset) udmagres for næring, så der kan komme alle mulige urter. Næsten tværtimod. Masser af næring, betyder mulighed for masser af brændnælder. Har man dens fortrukne nektarplanter, skal man være opmærksom på, at planterne skal trives. De fleste af dem skal ikke bruge andet end hvad naturen selv giver dem, evt. en skvat vand de varme sommerdage. Frugttræernes frugter må gerne ligge lidt i græsplænen, da de voksne elsker at suge saft i august/september. Husk ikke at bruge sprøjtegifte! Desuden må der gerne forfindes både læ fra vind, og være både gode solskins pletter og skyggeområder ved nektar- og værtsplanter. Det sikre at sommerfuglen kan finde det mikroklima der bedst sikre at æg og larver. Ved for varmt eller for koldt vejr, går mange/alle æg og larver til grunde. Har man en eller to skønne sommerfuglebuske og nogle frugttræer og bærbuske, ligger man lunt for sommerfuglens præference. Den kan trods alt flyve langt. Men vil man nyde sommerfuglen i store mængder, så husk at lade brændnælderne gro. Sidst vil jeg nævne, at et godt brændeskur eller en god kvastbunke er prikken over i’et i en Dagpåfugleøje have. Det er nemlig her de sover vinteren over, så I kan nyde den nye generation året efter.

Dagpåfulgeøje (Inachis io) på asters (aster sp.). Asters er en smuk stauder, som pryder de fleste haver især i august. Dagpåfugleøje elsker asters!


About The Author


ildfugl.com

Mit navn er Zelina, og jeg er biolog. Ildfugl.com er stedet, hvor jeg skriver om alt det der optager mig og gør mig glad: Natur, haver, udflugter, mad og drikke, bæredygtighed, sommerfugle m.m. Jeg har mange ting, jeg holder af, og gøremål jeg gerne vil. Alt sammen så bæredygtigt og sundt som muligt. Tak fordi I læser med - kommenter endelig! - Zelina

Related Posts

Leave a Comment