Spring til indhold

Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl

Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) hun på Klæbrig Brandbæger (Senecio viscosus). Arten har mange nektarplanter, dette er en af de vilde, som mange andre dagsommerfugle også bruger. Billedet er taget i juli 2020 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.

Pieris brassicae (Linnaeus, 1758)

Stor Kålsommerfugl kendetegn

Stor Kålsommerfugl beskrives af mange køkkenhaveentusiaster som et skadedyr! Dens larver – kålormene – kan let fortære de stolt opdyrkerede kålplanter og derved ødelægge den fryd fyldte høst. Men lad det ikke skræmme jer. Arten er utrolig at studere. Man kan let følge dens metamorfose (fuldstædig forvaltning hos insekterne) på første række. Det er en relativt stor sommerfugl (vingefang på 50 – 60 mm), og den er derfor en smule større end de andre Kålsommerfugle.

Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på Sommerfuglebusk (Buddleja davidii). Dette er en han, hvilket man kan se på, at han ikke har nogle pletter på vingerne. Billedet er taget i august 2019 af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på Sommerfuglebusk (Buddleja davidii). Dette er en han, hvilket man kan se på, at han ikke har nogle pletter på vingernes overside. Billedet er taget i august 2019 af Zelina Elex Petersen.

Hannen og hunnens kendetegn

Hos Stor Kålsommerfugl er kønnene stort set ens. Kroppen er sort, vingerne er hvide på oversiden med sorte aftegninger og gullige på undersiden. Hannen mangler to store, kraftige sorte pletter midt på forvingeoversiden, som hunnen har. Stor Kålsommerfugl kan for det utrænede øje, godt forveksles med andre kålsommerfugle. Især kan Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae) godt ligne den meget. Men ser man på forsiden af vingerne, kan man se at forvingepletten fortsætter lidt ned langs sømmen hos Stor Kålsommerfugl. Det ses ikke hos Lille Kålsommerfugl.

Hvad angår ligheden med de andre kålsommerfugle, så er tegningerne kraftigere hos Stor Kålsommerfugl end hos de andre kålsommerfugle. Hvis man husker det, kan Stor Kålsommerfugl kendes allerede i flugten. Undersiden af bagvingerne varierer fra gullighvid til varmt gul. Størrelsen kan også varierer en del. Stor Kålsommerfugl har 2. generationer på en sommer, den anden generation er som regel større end den første.

Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på Sommerfuglebusk (Buddleja davidii). Dette er en hun, hvilket man kan se på, at hun har pletter på vingernes overside. Billedet er taget i august 2019 af Zelina Elex Petersen.

Æg, laver og pupper

Æggene lægges mange sammen. Nogle gange helt op til 100 sammen på værtsplantens bladunderside. Æggene er flaskeformede, gullige og klækker efter 1 – 2 uger. De små larver spiser først æggeskallen og vandrer herefter i små selskaber ud på bladene, hvor de gnaver huller. Det går ret hurtigt for larverne at spise værtsplantens blade (se billede af larver under værtsplanteafsnittet længere ned i teksten). Hvilket også er grunden til, at kålormene kendes som store plager i køkkenhaver.

Efter 3 – 4 uger er larverne færdige med at vokse, og de gør sig klar til at forpuppe sig. Den store larve er nu grøn- og sortplettet med gul ryglinje. Som hos andre arter af kålsommerfugle ses larverne ofte, når de vandre rundt og leder efter egnede steder til forpupning. De forpupper ofte på husmure eller stolper og gerne i et par meters højde. Her er larverne og pupperne meget lette at finde. Det skyldes meget at puppen er grønlig, gul til gråbrune nuancer med fine sorte prikker, som let skiller sig ud på en væg. Det er efterårs generationens pupper som overvintre til næste forår.

Æg af Stor Kålsommefugl (Pieris brassicae) på Broccoli (Brassica oleracea var. italica) i min lille byhave. Hunnen kan lægge op til 100 æg på samme plante. Disse planter var ikke store nok til at huse så mange individer. Her er ca. 45 æg. Billedet er taget juli 2018 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen. Billedet er taget i juni 2018 af Zelina Elex Petersen.
Æg af Stor Kålsommefugl (Pieris brassicae) på Broccoli (Brassica oleracea var. italica) i min lille byhave. Hunnen kan lægge op til 100 æg på samme plante. Disse planter var ikke store nok til at huse så mange individer. Her er ca. 45 æg. Billedet er taget juli 2018 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen.

Udbredelse

Stor Kålsommerfugl er en af Danmarks mest almindelige dagsommerfugle. Den kendes overalt fra Danmark, også på de mindste danske øer. I Europa er den meget almindelig og findes overalt.

Stranden nær Nørreskoven på Als er et af de steder man kan se Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) komme flyvende fra det fynske øhav. Sommerfuglen er en god flyver, og kan trækker langt over vand. På billedet ses også min kæreste Jesper. Billedet er taget august 2019 af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Stranden nær Nørreskoven på Als er et af de steder man kan se Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) komme flyvende fra det fynske øhav. Sommerfuglen er en god flyver, og kan trækker langt over vand. På billedet ses også min kæreste Jesper. Billedet er taget august 2019 af Zelina Elex Petersen.

Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl (sværhedsgrad 1)

Som nævnt er arten netop kendt fra køkkenhaver. Det er her og på dyrkede marker, at arten er mest udbredt. Det er her de safte kultiverede kålplanter vokser – som må siges ikke kun er værdsat af mennesker. At nogle kalder den et skadedyr, det kan godt forstås, hvis tanken var man selv skulle spise det såede.

Men i disse tider, hvor sommerfuglene har det svært, og vi mennesker sagtens kan købe vores kål hos den lokale købmand. Så tænker jeg, at vi godt kan unde de små hvide danskere – som de jo er – et fristed I vores køkkenhave. De er jo trods alt yndige, en del af livets kredsløb og – igen – sjove at studere!

Det er nu langt fra kun kålplanter, som arten benytter som værtsplanter. Faktisk er Stor Kålsommerfugl en sommerfugl med meget få krav til levestedet generelt. Det er nok også derfor, at den stadig er almindelig i Danmark, selv den er mindre almindelig, end den var for 100 år siden. Men jeg har alligevel herunder samlet viden om arten, så man kan tjekke om man har en have eller virksomhedsgrund, hvor den trives:

Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) hun på Klæbrig Brandbæger (Senecio viscosus). Arten har mange nektarplanter, dette er en af de vilde, som mange andre dagsommerfugle også bruger. Billedet er taget i juli 2020 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) hun på Klæbrig Brandbæger (Senecio viscosus). Arten har mange nektarplanter, dette er en af de vilde, som mange andre dagsommerfugle også bruger. Billedet er taget i juli 2020 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen.

Nektarplanter

Stor Kålsommerfugl er en dagsommerfugl, der har nogle klare nektarplante favoritter, og mange af dem er nemme at have i haven. Den suger nektar af flere planter. Her er de mest fremtrædende fra mine undersøgelser.

Planter fra overdrev (tørt)
  • Kær-Tidsel (Cirsium palustre)
  • Læge-Oksetunge (Anchusa officinalis)
Planter fra ferskvandsenge og skovenge (fugtigt)
  • Agertidsel (Cirsium arvense)
  • Almindelig Høgeurt (Hieracium vulgata)
  • Hvid Kløver (Trifolium repens)
  • Kær-Tidsel (Cirsium palustre)
  • Trævlekrone (Lychnis flos-cuculi)
Planter der kan vokse både vådt og tørt
  • Almindelig Knopurt (Centaurea jacea)
  • Horse-Tidsel (Cirsium vulgare)
  • Blåhat (Knautia arvensis)
  • Brombær (Rubus sp.)
  • Hindbær (Rubus ideaus)
  • Mælkebøtte (Taraxacum vulgare)
  • Nelliker (Dianthus sp.)
  • Stor Knopurt (Centaurea scabiosa)
Nektarplanter – haveplanter
  • Almindelig Merian (Origanum vulgare)
  • Almindelig Syren (Syringa vulgaris)
  • Asters (Aster sp.)
  • Bredbladet Timian (Thymus pulegioides)
  • Nelliker (Dianthus sp.)
  • Ranunkler (ranunculus sp.)
  • Sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
  • Ægte Lavendel (Lavandula augustifolia)
Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae) på Almindelig Røllike (Achillea millefolium). Den ligner Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på en prik, men Lille Kålsommerfugl er mindre i vingefanget (45 mm) end Stor Kålsommefugl (50 - 65 mm), og vingespidsen er mindre og mere grålig hos Lille Kålsommefugl, mens den større og sort hos Stor Kålsommerfugl. Billedet er taget i Brønshøj 2019 af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae) på Almindelig Røllike (Achillea millefolium). Den ligner Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på en prik, men Lille Kålsommerfugl er mindre i vingefanget (45 mm) end Stor Kålsommerfugl (50 – 65 mm), og vingespidsen er mindre og mere grålig hos Lille Kålsommerfugl, mens den større og sort hos Stor Kålsommerfugl. Stor Kålsommerfugl kan også ses suge nektar af Almindelig Røllike. Billedet er taget i Brønshøj 2019 af Zelina Elex Petersen.

Værtsplanter

For 100 år siden – før vi for alvor droppede enge, brakmarker, læhegn og begyndte at bruge pesticider – kunne man se kæmpe sværme af Stor Kålsommerfugl. Den kunne udrydde en kålmark! Apropos kålmark så er en af grundene til, Stor Kålsommerfugl stadig er relativt almindelig, at den som værtsplante til æg/larver kan bruge flere forskellige typer af planter:

Vilde planter
  • Almindelig Strandsennep (Cakile maritima)
  • Gul Reseda (Reseda lutea)
  • Løgkarse (Alliaria petiolata)
  • Strandkål (Crambe maritima)
  • Takkeklap (Bunias orientalis)
Værtsplanter – haveplanter
  • Edderkoppeblomst (Cleome Hassleriana) 
  • Farve-Vajd (Isatis tinctoria)
  • Peberrod (Armoracia rusticana)
  • Sommerfuglekarse(Tropaeolum peregrinum)
  • Tallerkensmækker (Tropaeolum majus)
  • Velduftende Aftenstjerne / Natviol (Hesperis matronalis)
Kålplanter (Den bruger flere end de listede)
  • Broccoli (Brassica oleracea var. italica) 
  • Grønkål (Brassica oleraceavar. sabellica)
  • Hvidkål (Brassica oleracea var. capitata)
Larver af Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på Broccoli (Brassica oleracea var. italica) i min lille byhave. Jeg plantede Broccoli for at logge Stor Kålsommerfugl til, så jeg kunne studere dem. Det var smadder spændende, at se larverne udvikle sig. Jeg vil klart anbefale jer at plante værtsplanter, og nyde artens udvikling på tæt hold. Billedet er taget juli 2018 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af Dagsommefugle. ildfugl.com
Larver af Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) på Broccoli (Brassica oleracea var. italica) i min lille byhave. Jeg plantede Broccoli for at logge Stor Kålsommerfugl til, så jeg kunne studere dem. Det var smadder spændende, at se larverne udvikle sig. Jeg vil klart anbefale jer at plante værtsplanter, og nyde artens udvikling på tæt hold. Billedet er taget juli 2018 i Brønshøj af Zelina Elex Petersen.

Adfærd

Stor Kålsommerfugl er en sommerfugle, der flyver langt, og den er god til at flyve. Jeg har tit set den langs kyster. Når man er på stranden, ses den tid flyve over havet eller kommende mod en fra havet. Tit kan man se relativt mange flyve sammen. Den er også en af de dagsommerfugle, som man kan opleve om natten.

Hvis man prøver at lyslogge sommerfugle efter mørkets frembrud, kan man være heldig, at den kommer forbi sammen med bl.a. Admiral (Vanessa atalanta) og Tidselsommerfugl (Vanessa Cardui). De er også begge kendt for at kunne trække om natten. Det er vel og mærke bedst i maj og sommermånederne, at prøve med lyslogning, da det er her, de flyver i størst antal. Kålsommerfugl kan opleves fra marts til oktober, da den har flere generationer på et år. Det er puppen, der overvintre i kvast eller på varme steder på husmurer eller i brændestabler. Her venter den på foråret.

Pupperne af Stor Kålsommerfugl klækker gerne allerede i marts. Puppe-individerne der har siddet lune steder med læ (fx midt inde i byen, her temperaturen som regel en halv grad varme end på landet), klækker som regel først. Her kaster de sig over Mælkebøtter, så for gud skyld, fjern dem ikke fra haven! Normal finder man flest individer fra denne første generation midt maj og juni ud.

Anden generationen af Stor Kålsommerfugl kommer normalt først i slutningen af juli. I start september begynder der at være langt mellem Stor Kålsommerfugl individerne, og som regel er der kun få slidte individer tilbage. Men nu hvor september efterhånden er blevet en sommermåned. Er det sket, at efteråret har været varmt nok til, at en tredje og fjerde generation er dukket op i løbet af september og november. Efter parringen har hunnen travlt med at skriftevist lægge æg og besøge blomster for nektar.

Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) Hun på Østersø-Strandsennep på Ulvshale strand. Dette er igen en vild plante, som arten benytter som nektarplante. Billedet er taget 2017 på Ulvshale stand på Møn af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) hun på Østersø-Strandsennep på Ulvshale strand. Dette er igen en vild plante, som arten benytter som nektarplante. Billedet er taget 2017 på Ulvshale stand på Møn af Zelina Elex Petersen.

Beskyttelsesmetode

Stor Kålsommerfugl trives i mange forskellige typer af habitater. Så mange at man ikke kan sige, den har et specifikt habitat. Dens levevis passer utroligt godt til en traditionel have med fine plantebede og buske, som dem nævnt ovenfor under nektar- og værtsplanter (men også flere andre, studerer hvad dine Stor Kålsommerfugl individer kan lide). Stor Kålsommerfugl kan flyve langt omkring, så det er ikke livsnødvendigt med alle krav/behov på ens ejendom, for at give Stor Kålsommerfugl en hånd. Men ønsker man at studere Stor Kålsommerfugls fulde livscyklus, så er det en god ide, at opfylde så mange krav som muligt. Herunder har jeg en tre-trins-guide til den perfekte Stor Kålsommerfugl have:

Tre-trins-guide til Stor Kålsommerfugl have
  1. Det perfekte mikroklima. De gode stor Kålsommerfugl haver har både områder med læ fra vind, solskinspletter (de voksne individer elsker at solbade) og skyggeområder nær nektar- og værtsplanter. Det sikre at sommerfuglen kan finde det mikroklima, der bedst sikre, at æg og larver overlever til de næste livsstadier. Ved for varmt eller for koldt vejr, går mange/alle æg og larver til grunde.
  2. Nektarplanter og værtsplanter; som de ovennævnte. Det er godt at have så mange som muligt, men også sørge for at der er blomster hele sommerhalvåret. Så der ikke kun er blomster på en tid af året. Især i marts er det vigtigt, at lade mælkebøtterne i græsplænen være i fred, da Stor Kålsommerfugl bruger dem som nektarkilde, når de kommer ud af puppen. Her blomstre ikke så meget andet. En sommerfuglebusk eller flere er også et stort hit for Stor Kålsommerfugl og flere andre sommerfugle. Husk ikke at bruge sprøjtegifte! 
  3. Overvintringssteder: Brændestabler, et gammelt skur eller en god husmur med gode varme og tørre hjørner. Her kan Stor Kålsommerfugl sætte sig som puppe i fred. De skal selvfølgelig ikke forstyrres med berøring, skulle man opdage en. Derfor er det en god ide at sætte informationsskilte op ved puppen, hvis man oplever at området bliver forstyrret.
Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) hun på haveplante. Man oplever tit Stor Kålsommerfugl i haver, ikke kun pga. kålplanter, men også fordi her er masser af gode stauder, som den kan suge nektar på. Billedet er taget i Jonstrup 2016 af Zelina Elex Petersen. Beskyttelse af Stor Kålsommerfugl. Beskyttelse af dagsommefugle. Ildfugl.com.
Stor Kålsommerfugl (Pieris brassicae) hun på haveplante. Man oplever tit Stor Kålsommerfugl i haver, ikke kun pga. kålplanter, men også fordi her er masser af gode stauder, som den kan suge nektar på. Billedet er taget i Jonstrup 2016 af Zelina Elex Petersen.

Mere information om Stor Kålsommerfugl

Vil I læse mere om Stor Kålsommerfugl, vil jeg anbefale Den Danske NaturLepidoptera.dk eller Klaus Hermansens bog “Dagsommerfugle i Danmark”. Hvis I vil læse om andre arter, som man kan få i sin have, vil jeg også gerne henvise til mit forvaltningsindlæg om Dagpåfugleøje (Inachis io), Nældens Taktvinge (Aglais urticae) og Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni).  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content