Laks er lækkert – men spiser man den, forurener man enten kroppen og havet med miljøgifte eller støtter overfiskning.
Jeg elsker at spise fisk. Det er absolut noget, af det bedste jeg ved. Når Jesper og jeg tager til Møn med min familie hver år, skal vi altid ned forbi et hemmeligt lille røgeri, og så køber vi røget fisk sammen med min mor, som også elsker det. Vi kan stort set spise det hele, Makrel, Ørred, Sild you-name-it. Vi plejede også at købe Laks. Lige indtil efteråret 2019, Hvor en kollega i Landbrugsstyrelsen gjorte mig opmærksom på, hvor miljøskadelig og usund opdrættet laks er, og hvor overfisket Vildlaks er. Mange elsker (Vild) Laks eller Atlantisk Laks (Salmo salar), som den egentlig hedder. Hvilket gør, at efterspørgslen er så høj, at Atlantisk Laks bliver overproduceret og overfisket. Mange medier bl.a. DR og TV2 har skrevet på deres hjemmesider om problemerne med laks. Derfor har jeg også taget stilling og vælger laksen fra.
Fire anbefalinger til hvordan du vælger fisk
Men fisk er sundt for os, og man skal stadig helst spise fisk to gange om ugen. Der findes jo andet end Atlantisk Laks. Vi skal bare lære andre vaner, i hvilken fisk vi vælger. Jeg har på WFFs hjemmeside læst lidt på sagen, og jeg vil gerne anbefale jer, at gøre det samme. Men her er kort overblik, over deres fire vigtigste råd:
- Køb lokale fisk først og fremmest. Det sætter mindst klimaaftryk. Atlantisk Laks er for det meste opdrættet i Norge, og det efterlader et unødvendigt klimaaftryk at hente den hjem til Danmark.
- Gå efter certificerede fisk. Gå efter MSC- og ASC-mærkerne når du køber fisk. Så ved man, at fisken ikke er overfisket, og at den er opdrættet med omtanke for forbruger og miljø.
- Køb gerne forskellige fisk, det er sundere for dig selv og er med til at sikre en god balance for naturen.
- Spis fisk fanget med skånsomme redskaber. Undgå at købe fisk fanget med Bundtrawl, da det gør skade på havets økosystemer.
Drop Atlantisk Laks – Andre fisk og Skaldyr man kan spise
Nu sidder du måske og tænker “Når nu ikke Laks, hvad skal jeg så servere for gæsterne til Påskefrokosten?” eller bare “Hvilken fisk skal jeg så spise?”. Der er gudskelov mange forslag til, hvad vi forbrugere ellers kan spise af fisk. Jeg vil til hver en tid anbefale at spørge en fiskehandler og købe fisken hos ham. Han ved besked, og så støtter man et lille lokalt erhverv. Det er prisen værd, så spændende er det ikke at holde liv i Rema 1000 hele tiden. Men hvis man vil have nogle hurtige forslag til andre fisk og skaldyr, som man kan spise og/eller opskrifter til dem, så kan man enten læse artiklen Fiskehandler om laks: “Smid den fisk tilbage i havet”, eller læse WWF’s Fiskeguide hæfte eller læse hos Forbrugerrådet Tænk om hvilke fisk der er i sæson, for det er også vigtigt at tænke på.