Jesper og jeg er vokset op i 1990’erne, hvor man for alvor kunne mærke miljø- og naturproblemerne. Det har præget os, og det har fået os til at klø os i hovedbunden, over den samtidig stigende forbrugerisme. Det er vigtigt for miljøet og naturen, at vi alle bliver beviste om denne vores ubeviste dobbeltmoral. Vi bekymre os mere om miljøet og naturen end vores forfædre, men vi har samtidig et større forbrug end vores forfædre. Varerne er blevet billigere, og især i lande som Danmark er lønnen steget. Så vi kommer let til at bruge penge og derved jordens ressourcer, uden at det er nødvendigt. Mange af os er ikke trænede i en bæredygtig levevis, og derfor er det vigtigt, at vi deler vores hverdagsaktivisme med andre. Ved at gå forrest, baner vi vejen for andre. Derfor vil jeg her, gerne dele mine 10 tips til, hvordan man kan leve mere bæredygtigt.
“Det er vigtigt for miljøet og naturen, at vi alle bliver beviste om denne vores ubeviste dobbeltmoral. Vi bekymre os mere om miljøet og naturen end vores forfædre, men vi har samtidig et større forbrug end vores forfædre.”
1. Få et overblik over dit forbrug, vurder dine behov og prioriter.
Et budget er en vigtigt forudsætning for en sund økonomi i husholdningen og for at leve bæredygtigt. Start med at se på husholdningens sidste årsregnskaber. Ja det tager tid, men det er det værd! Man får bevidsthed omkring, hvor man lægger sine penge. Går de til restaurant- og cafebesøg med venner, dit walk-in-closet, rejser og oplevelser? Hvis man kun kigger på måned til måned, kan det se helt fredsommeligt ud. Men i husholdningens årsregnskab afsløres det nemt, om pengene er brugt fornuft. Det giver de færreste sig tid til i dag.
Læg et budget for, hvordan du vil bruge pengene. Her vil det være mest bæredygtigt, at investere i lokale oplevelser, donere lidt penge til miljø- og naturforeninger og købe mindre tøj og indretningsting. Modediller både i tøjet og i indretning tager let meget af budgettet hurtigt. Disse er også de mere skadelige indkøb, fordi de indkøbte varer skiftes ud ved nye trends. Værd forsigtig med modetrends – uanset hvordan tøjet er produceret, er det stadig mest bæredygtigt ikke at købe tøj! Køb kun tøj, sko, møbler, service osv. som du virkelig har brug for. Personligt køber jeg sjældent tøj – sådan to gange om året køber jeg en kjole eller en t-shirt. For jeg har det, jeg skal bruge. Husk at investere i god kvalitet, så du ved det holder længere. Det er dyrene, men man sikre også tit at lokale producenter får en bedre løn, og at miljøet ikke overbelastes.
2. Etabler en bæredygtig husholdning
Det næste der skal efterses er ens rengøringsmidler og vaskemidler. De kan være fyldt med kemikalier, der ikke alene er skidt for kroppen, men også skidt for miljøet at producere og bruge. Gå efter Svanemærket eller EU-Blomsten, når du handler. Uanset hvilket produkt du vælger af disse mærker, er du sikker på, at de er mest bæredygtige. Disse mærker stiller høje krav til miljø- og kemikalier. Så der kommer mindst muligt ud i miljøet, og på din krop. Et ekstra plus ved disse produkter, er at de lægger vægt på muligheden for at genbruge og recirkulere de benyttede materialer.
Svanemærket og EU-blomsten gælder ikke kun for rengørings-og vaskemidler. Du kan også finde mærkerne på aviser, magasiner, sengetøj, møbler, maling, brændeovne, legetøj m.m. Samme krav som til rengørings- og vaskemidler gælder her. Men til fx møbler stiller Svanemærket også krav til kvalitet. For levetiden er som regel, den største indflydelse på hvor bæredygtigt produktet er. På ecolabel.dk, kan du læse mere om hvad de to labels står for og hvilke varer og services, som benytter dem. På www.svaneshoppen.dk kan du købe nogle af dine miljømærkede varer. Her forhandles kun produkter med Svanemærket og EU-Blomsten.
3. Mindre madspild – mere bæredygtig forbrug
Der er meget madspild i private husholdninger, som vi nemt kan gøre noget ved, hvis vi planlægger lidt bedre. Lav en ugentlig madplan og indkøbsliste derefter – Og hold dig til dem! Så får du kun købt og brugt de råvarer, som du har brug for. Husk at tænke morgenmad, frokost og snacks ind i den. For det er tit her, hvor der kan komme ekstra i kurven. Ekstra indkøb er ikke bæredygtig. Så hold dig fra spotvarehylden og de hyggelige puder i hyggeshoppeafdelingen. Køb også gerne mere bæredygtig mad som fisk – men ingen laks.
Det største madspild sker i detailhandlen. Her må vi fortælle politikkerne, hvad vi vil have. Det koster CO2, vand og naturskadende nærringstoffer, at producere disse varer. Det slider på vores planet. Vi smider 700.000 tons mad ud hvert år. Her kommer (kun) 260.000 fra husholdningen. Så detailhandlen skal virkelig oppe sig. Lav en ordning, hvor studerende, lærlinge, husmorhjælpen og hjemløseherbergs kan få udleveret mad og andre produkter som dyner, tøj og make-up. Det smides ud i store mængder, selvom det intet fejler! Disse menneske-grupper har om nogen stramme økonomiske vilkår, så hvorfor kan de ikke få det, som vi andre ikke kan bruge?
4. Begræns dit forbrug af plast og olie – både i emballage og i tøj
Begræns dit forbrug af plast og emballage. Det er også hørt før, og det kan være svært ved emballage. Men især i tøj bliver der brugt en del olie og plast. Polyester, Elastan, Nylon (polyamid) og akryl er lavet af råolie. Det forurener en del at fremstille. Derfor skal man tænke sig om, før man køber tøj af dette materiale. Det er nemlig særligt dyrt for miljøet, da det ofte fungere som fastfashion (køb tøj – brug få gange – smid ud). Stof lavet af olie, er dog utroligt holdbart, så det er ok, hvis man bare holder sig til kun at købe det, som man har brug for.
Drik kaffe af kopper og postevand af glas. Engangskaffekopper fra to-go-kaffe og flasker fra flaskevand og – sodavand er langt fra en bæredygtig filosofi. Jeg ser mange i supermarkeder, som køber de små 33 cl sodavandsflasker ved kassen, fordi de er på køl! Altså kun fordi de er kolde! Det er helt vanvittigt, de er meget dyre end en 2 liters, og det er langt større spild af plast. Hav altid din drikkedunk på dig i stedet. Og skulle du få lyst eller behov for sodavand efter supermarkedet, så hæld op fra en 2 liters. Og prøv at sige pyt til at den ikke er iskold. Det mest bæredygtige råd i historien er nok, at holde dig til postevand og hjemmelavet saft. Det er billigere og skåner planeten for det tåbelige CO2 forbrug til produktion af flasker og transport.
“Det mest bæredygtige råd i historien er nok, at holde dig til postevand og hjemmelavet saft.”
5. Overvej din transport – vælg bæredygtige transportmidler
Okay, denne kender de fleste. Lad bilen stå og tag cyklen, bussen eller toget i stedet. Vi skælder altid på den offentlige transport. Det er ret uretfærdigt, for vi har et af de bedste offentlige transportsystemer i verden. Bevares der er fejl, men de bliver kun bedre, hvis vi benytter systemet mere. Vi passagerer skal også blive bedre til at rose, når vi har fået en god oplevelse. Ros er motiverende, det er skideballer uden stop ikke. Nok om toge og busser, for hvis man ligesom jeg elsker frisk luft, så kan man tage cyklen i stedet. Igen – vi er så heldige med cykelstierne på landet og i byerne. Selvom vi ser os som en cykelnation, er det kun 24 % der cykler på arbejde og 16 % der cykler til uddannelser. Der kan vi godt blive mere bæredygtige.
6. Reparer, genbrug og find på kreative gaver
Vi danskere er blevet rigtig gode til at genbruge. Det er super godt for naturen og miljøet, at vi sender tøj, vi er vokset ud af eller ikke kan reparere videre til andre. Super bæredygtigt, og det føles meget bedre end at smide ud. Jo flere ting der cirkulere, jo færre ting er der brug for at producere. Vi er samtidig blevet bedre til at reparere selv. Der er nemlig stor hjælp at hente på sociale medier og nettet. Selv hygger jeg mig tit reparere mit tøj, ved hjælp af tips fra Pinterest. Her finder jeg broderingsvideoer (til at lappe huler) og husmodertips.
Det er særligt sjovt og bæredygtigt, at bruge ting du ikke selv har gavn af mere til gaver. Det kan fx være møbler, tøj dit barn har brugt eller en bog du synes er god, men har læst nok gange. Jeg fik en DVD maskine af min kærestes lillebror for nogle år siden i fødselsdagsgave. Han havde købt en ny, og jeg manglede en. Det var en rigtig god gave (tak Jonas)! Hjemmelavede gaver er både en måde at spare penge på, bidrage til et bedre miljøregnskab og få kvalitetstid med dem, som man elsker. Min kæreste og jeg er begyndt at give gaver, som vi selv laver. Til jul lavede vi fx slik til alle. Det blev varmt modtaget.
7. Støt lokalt og bæredygtigt – både i mad, shopping og underholdning
Vores vigtigste stemme i kampen for en mere bæredygtig verden, er måden vi bruger pengene på. Prøv at bruge pengene så lokalt som muligt. Den lille lokale boghandel, gavekort til det lokale spisested eller den lokale lille gårdbutik. Vi er mange der sætter pris på oplevelser, med dem vi elsker. Så hvorfor ikke give et gavekort du selv har lavet, til et smykke- eller klatrekursus, et lokalt teaterstykke eller en tur i skoven med picnickurv (fyldt med lokalt dyrket mad).
8. Tilknyt dig medieplatforme med fokus på miljø og natur
Jo mere man ved, jo nemmere er det at tage de bæredygtige beslutninger. Viden er magt, og gudskelov er der mange platforme at finde information hos. Her er mit bedste råd at være kildekritisk! Der er mange platforme derude, som ikke deler viden baseret på fakta og videnskab. Dem skal man holde sig fra. Jeg er selv uddannet biolog, og jeg ved derfor en del om natur og miljø. Jeg kan let genskue hvilke medieplatforme, som man roligt kan betro sig til. Her vil jeg især anbefale jer, at I følger: Forbrugerådet tænk, dr.dk, Danmarks Naturfredningsforening, Samvirke og WWF Danmark. Nogle af dem er afhængige af abonnementer. Men disse abonnementer er godt givet ud. Da dine penge går til at sikre bæredygtighed indenfor miljø og natur.
9. Meld dig ind i et bæredygtigt fælleskab om miljø- og naturbeviste livsstile
I disse corona tider, er vi nok nogen stykker, som savner et fælleskab. Jeg har i hvert fald fået tid til at tænke lidt over, hvor jeg vil lægge min fritid. Jeg er faldet over en del fælleskaber, som omhandler bæredygtig livsstil: Kompost- og hønsehold i baggården, Kødfri mandags- mad-klubber, kogræsserlaug, lokalt kyst-fiskeri, indsamling af vild mad, skovhave-fælleskaber og den jeg lige nu er mest begejstret for – maritime nyttehaver!
Jeg er selv arbejdsløs lige nu og min kæreste læser stadig, så vi har ikke råd til vores egen maritime-køkkenhave. Men det er en klart anbefaling for mig, at I mødes med andre hverdagsaktivister om en fællesinteresse. Så man møder nye venner, får nye ideer til hverdagsaktivsme og får et lækkert produkt eller måltid ud af det – Win-win-win! Husk det er nemmere at ændre vaner, når man gør det med andre. Brug de sociale medier til at finde fælleskaber. Det kan også være mindre fælleskaber, som at rense strande for affald eller lokale fødevarefælleskaber.
10. Del din hverdagsaktivisme
Den bedste måde at rede verden på, er ved at dele de gode råd og tips! Mange er stadig nye til den grønne hverdagsaktivisme, og det er nemt at overse de små ting, som vi kan gøre bedre. Her skal vi også huske, at det er helt ok, hvis vi ikke kan det hele. Det er sjældent et menneske kan følge alle miljø- og natur-råd. Men del budskabet – Vis hvad du gør! Og husk at det at leve bæredygtigt skal være hyggeligt – Først og fremmest skal alt vi laver være hyggeligt. Husk også at vi kan gøre så meget mere – når vi står sammen om det. Mit store forbillede Signe Wenneberg opfordrer til at vi fortsætter under taggene #wtfgørvimedklimaet og #stopmadspild og #hverdagsaktivsme. Så lad os alle gøre det ^^.