Spring til indhold

Bastruptårnet til Buresø

Den rene sø er egentlig privatejet, men de har lejet den østlige del ud til Egedal kommune, så der er offentlig adgang her, og etableret en badebro og grillforanstaltninger. Der er her mulighed for en skøn udflugt.

Jeg vil gerne prøve at give beskrivelser af gode ture, som man kan tage i naturen. Her er en skøn naturudflugt forslået – den ultimative oplevelse lige uden for Storkøbenhavn. Et godt område til udflugter er Øvre Mølle ådal. Her er fantastisk smuk natur, og utrolig meget historie! Jeg er opvokset i området, og jeg kender derfor naturen og historien godt. Om du kender til området, eller er ny, så er jeg sikker på at du vil finde, at området har mange skønne oplevelser. Dette er en af mine favoritter. En gåtur fra Bastruptårnet til Buresø.

Om turen:

  • God cykel og gåtur, for alle aldre, ikke kørestolsvenlig.
  • Varighed: ca. to – tre timer alt efter antallet af pauser og længden af dem (hold endelig en masse, man skal nyde udflugter).
  • Medbringes: Badetøj, håndklæder, drikkedunk (sodavand), snacks og madpakke.
Kort over turen fra Buresø til Bastruptårnet. De røde stiblede linjer viser ruten, stjernerne viser seværdigheder og pauser.
Kort over turen fra Bastruptårnet til Buresø. De røde stiplede linjer viser ruten, stjernerne viser seværdigheder og pauser.

Bastruptårnet

Turen starter ved en lille parkeringsplads på Stengårdsvej tæt ved Bastruptårnet. Det er nemt at slå op på Google Maps. Vejen til Buresøen, starter med et visit til ruinen af Bastruptårnet. I middelalderen var tårnet en del af en række befæstninger, der gik tværs over det nordøstlige Sjælland. Dengang stod vandet højere, og åløb, søer og moser afløste hinanden (ved Buresø lå også engang en mindre fæstning). Den snævre passage mellem Bastrup sø og Buresø, var en af få muligheder for at komme på tværs af ådalen mellem Roskilde og Helsingør. Nogen må have fundet området så betydningsfuldt, at de byggede et tårn der er 21 meter i diameter, har 6 meter tykke vægge, og var ca. 3 etager højt. Det har nok været nordeuropas største tårn i 1100-tallet, og idag er det et godt bud på et af Danmarks ældste (bevarede) ikke kirkelige bygninger (læs mere på Egedal Leksikon).

En tur langs Bastrup sø

Når man har nydt tårnet, og den kanon gode udsigt. Går turen ned langs vandet til højre og ned forbi det vestlige hjørne af Bastrup sø. Her er pænt, fuld af fuglesang og højt til loftet. Herfra går man forbi et shelter, og videre med mark på højre side, og den smukke sø på venstre hånd. Området er dejligt og forfriskende på en sommerdag i juni. Herfra er det bare at følge vejen, så kommer man til en krydsningen af Ganløsevej lige der, hvor den bliver til Lyngevej. Her finder man et vejskilt der siger “Småsøerne” – det er næste stop på turen.

Der hvor Ganløsevej bliver til Lyngevej, bliver man af vejen ført forbi et blåt vejskilt "Småsøerne" står der, og det føre ind i tunneldalen - på vejen til Buresø.
Der hvor Ganløsevej bliver til Lyngevej, bliver man af vejen ført forbi et blåt vejskilt “Småsøerne” står der, og det føre ind i tunneldalen – på vejen til Buresø.

Tunneldalen

Man går nu over på den anden side ned til vejen og ind i tunneldalen. En tunneldal er et levn for istidens slutning, hvor vandet fra en kæmpe gletcher har fosset gennem landskabet og lavet en tunnel. I starten har området været fyldt med vand, men nu er det blevet til en dal. Her kan man rigtig nyde udsigten. Ca. 100 meter inde af stien skal man lægge mærke til en sten til venstre med to blå pile på. Den er sat for at markere kildespringet! Det er nemlig her at selveste Mølleåen, som ender i Østersøen har sit udspring. Men det er også her at en anden kilde starter der løber den anden vej og bliver til Buresø og Græse å som så ender i Roskilde fjord. Hva’be’har mine damer og herrer, det er da sjovt at tænke på.

Småsøerne. Her kan man se skiltet der markere vejen mod småsøerne og tunneldalen hvor man skal gå ned.
Her kan man se skiltet, der markere vejen mod småsøerne og tunneldalen hvor man skal gå ned.
Øvre Mølle ådals smukke natur, tur fra Bastrup sø til Buresø. Her går turen gennem småsøerne.
Turen langs stendiget og ind i tunneldalen.
Øvre Mølle ådals smukke natur. Denne sten viser stedet hvor der er kildespring, som henholdsvist løber mod øst og bliver til Mølleåen og mod vest og bliver til Græse å der løber til Roskilde fjord.
Denne sten viser stedet hvor der er kildespring, som henholdsvist løber mod øst og bliver til Mølleåen og mod vest og bliver til Græse å der løber til Roskilde fjord.

Småsøerne

Man følger herefter vejen videre langs det idylliske stendige, der følger hele nord grænsen af Ganløse Eged som skoven hedder. Diget fortæller, at det åbne område har været afgræsset i århundreder. I dette område, har der været mennesker altid. Man passere en høj træstub af et smukt træ der ved at blive nedbrudt på venstre hånd. Træet er meget smukt, og det er skam, at man ikke normalt lader dem blive så høje. Når den høje træstub er passeret, kommer man til et Natura 2000 område – Småsøerne. Dette er et af kun tre ekstrem rigkær tilbage på Sjælland, og her er en vandvittig smuk flora! Området er markeret ved, at der inde i indhegningen er en ekstra indhegning, for her må køerne ikke græsse før august, når alt er afblomstret. Man passer godt på rigdommen. Her lever også en lille isblåfugl population, som jeg har beskrevet i et tidligere indslag.

Øvre Mølle ådals smukke natur. Fra stien gennem tunnedalen kan man se den afgræssede eng med Krogenlund skoven i baggrunden.
Fra stien kan man se den afgræssede eng med Krogenlund skoven i baggrunden.
Øvre Mølle ådals natur, her langs stien fra Bastrup sø, gennem Småsøerne til Buresø. Køer græsser i tunneldalen, hvor der også er adgang for mennesker, men bare gå uden om køerne så gør de ikke noget.
Køer græsser i tunneldalen, hvor der også er adgang for mennesker, men bare gå uden om køerne så gør de ikke noget.

Pas på de fine og sårbare blomster

Man må gerne gå ind i indhegningen, bare gå uden om køerne og lad nu være med at plukke blomster – de fleste af dem er truet, for der finde ikke mange af de økologiske forhold de kræver. Men tag billeder, og nyd dem i deres pragt, især er det her værd at gå en turen i maj, for her blomstre en rigtig sjældenhed – Melet Kodriver (Primula farinosa) – der trods det mærkelige navn er utrolig smuk, min yndlings blomst! Har man ikke lyst til at gå derind – kan man tage turen videre langs stien, og lytte til Gulspurv (Emberiza citrinella), Nattergal (Luscinia luscinia) eller min all-time-favorit Gransangeren (Phylloscopus collybita).

Øvre Mølle ådals smukke natur. Tur fra Bastrup sø til Buresø. Her er et godt sted til at holde et hvil. Her sidder mange og nyder en snack. Dette er udsigten over tunneldalen fra sandbakken/Ganløse åsens nordlige del.
Her er et godt sted til at holde et hvil. Her sidder mange og nyder en snack. Dette er udsigten over tunneldalen fra sandbakken/Ganløse åsens nordlige del.
Øvre Mølle ådals smukke natur. Tur fra Bastrup sø til Buresø. På Sandbakken kan finde en smuk men for tiden noget tør vegetation, med Rød Kløver (Trifolium pratense) og Gul Snerre (Galium verum).
På Sandbakken (Åsen) kan finde en smuk men for tiden noget tør vegetation, med Rød Kløver (Trifolium pratense) og Gul Snerre (Galium verum).

Ganløse Åsen

Herefter går der ikke så langt tid, så kommer man over en sandbakke. Dette er den nordligste del af en lang ås, og denne sandede ås hedder Ganløse Åsen. Den blev også dannet i slutningen af sidst istid. Fra den kan man se ud over tunneldalen, et dejligt sted igen at holde en pause, hvis man vil og nyde lidt mere sodavand og småkager. Man sidder gerne noget tid i sjældenhederne Bakke-Jordbær (Fragaria viridis), Almindelig Merian (Origanum vulgare), Hjertegræs (Briza media) m.m. Nu kan man gå videre af stien. Man passer et sted, hvor Naturstyrelsen lige har åbnet til skoven, for at skabe en anden sjælden naturtype – åben skov – som især mange insekter mangler. Det er stadig nyt. Nu bliver det rigtig spændende – især for dem der elsker at bade, for nu vil man kunne se Buresøen.

Øvre Mølle ådals smukke natur. Naturoplevelser. Naturstyrelsen har åbnet skovkanten af Krogenlundskoven, så der bliver mere lyst. Den åbne skov vil og få år myldre af planter og insekter.
Naturstyrelsen har åbnet skovkanten af Krogenlundskoven, så der bliver mere lyst. Den åbne skov vil og få år myldre af planter og insekter.

Buresøen

Denne skønne, meget rene sø er egentlig privatejet, men søens ejerne har lejet den østlige ende ud til Egedal kommune, og området i østenden er stillet offentligt til rådighed til grillning og badning. Her vil jeg forslå at man hviler sig lidt, spiser sin medbragte frokost, får badet lidt i søen. Den er skøn at bade i. Man kan også bare sætte sig ud på mollen og stikke fødderne i vandet. Er man der på en hverdag, har man området for sig selv og kan nyde stilheden. Her er ingen store veje tæt ved.

Øvre Mølleådals smukke natur. Naturoplevelser. Her ved Buresøen er anlagt badebro, udlagt sand og sat grill og borde op. Så der er rig mulighed for en god udflugt, og et godt hvil efter turen går tilbage igen mod Bastruptårnet.
Her ved Buresøen er anlagt badebro, udlagt sand og sat grill og borde op. Så der er rig mulighed for en god udflugt, og et godt hvil efter turen går tilbage igen mod Bastruptårnet.
Øvre Mølle ådals smukke natur. Naturoplevelser. Når man er nået til Buresøen må man ikke snyde sig selv for en dejlig dukkert. Søen er knokkel ren, og området er smukt. På en hverdag i juni er her ingen mennesker. Så smid skoene, nyd solen, det varme vand og vinden i træerne.
Når man er nået til Buresøen, må man ikke snyde sig selv for en dejlig dukkert. Søen er knokkel ren, og området er smukt. På en hverdag i juni er her ingen mennesker. Så smid skoene, nyd solen, det varme vand og vinden i træerne.

Efter et velfortjent hvil, går turen tilbage igen, gennem de smukke omgivelser, en dejlig tur i eget tempo. Go’ fornøjelse, og tak fordi i læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content