Spring til indhold

Beskyttelse af Aurora

Han af Aurora (Anthocharis cardamines) med de karakteriske orange forvingespidser. Ingen anden Dansk dagsommerfugl ligner Aurora. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Aurora forvaltning. Forvaltning af Dagsommerfugle. Ildfugl.com.

Anthocharis cardamines (Linnaeus, 1758)

Aurora kendetegn

Hannen og hunnen af Aurora har begge et vingefang på 33 – 47 mm. Aurora er navnet på den græske gudinde for morgenrøden. Dagsommerfuglen har passende fået navnet pga. hannens orange forvingespidser. Her kommer en gennemgang af kendetegnene for arten, så I kan genkende arten i begge køn og i alle stadier.

Hannens overside

Hannen er helt unik i sin overside, hvid grundfarve på vingerne, mens forvingernes yderste er orange. Det er der ingen anden dansk sommerfugl, der har. Derudover har hannen langs randen af bagvingerne små sorte pletter. Hver forvinge har en lille sortbrun plet på midten og sortbrune vingespidser. Kroppen er sort ligesom roden af vingerne.

Han af Aurora (Anthocharis cardamines) med de karakteriske orange forvingespidser. Ingen anden Dansk dagsommerfugl ligner Aurora. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Aurora forvaltning. Forvaltning af Dagsommerfugle. Ildfugl.com.
Han af Aurora (Anthocharis cardamines) med de karakteriske orange forvingespidser. Ingen anden Dansk dagsommerfugl ligner Aurora hannen. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen.

Hunnens overside

Hunnens vinger er hvid i grundfarven med små sorte pletter langs randen af bagvingerne som hannen, men uden den karakteristiske orange farve. Kroppen er sort ligesom roden af vingerne. Hunnen kan let kendes fra andre kålsommerfugle på sine afrundende vinger (som er sorte) og på den halvrudeformet sorte plet på midten af forvingen. De andre kålsommerfugle har spidse vinger og pletterne har andre former og sidder anderledes. Hunnen har især stor lighed med den sjældne Grønbrogede Kålsommerfugl (Portia daplidice). Men Grønbroget Kålsommerfugls forvingemidtpletter og vingespidser er større og mere brogede i sort og hvidt, og den lever kun ved Gedser.

Aurora (Anthocharis cardamines) hun på Mølkebøtte (Taraxacum sp.). Læg mærke til de at hun ikke er orange men hvid med sorte runde vingespidser og sorte halvrudepletter på forvingerne. Billede er taget på Bognæs den  29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Forvaltning af Aurora, Forvaltning af dagsommerfugle. Ildfugl.com
Aurora (Anthocharis cardamines) hun på Mølkebøtte (Taraxacum sp.). Læg mærke til at hunnen ikke er orange men hvid med sorte runde vingespidser og sorte halvrudepletter på forvingerne. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen.

Begge køns underside

Undersiden er ens for de to køn. Forvingen er hvid med en sort plet i midten, der ligner en halvmåne og med grønbrunbrogede vingespidser. Den forreste rand på forvingen har sortbrune pletter. Bagvingen er broget i hvid og grønbrunt mønster. Her kan Aurora igen forveksles med Grønbroget Kålsommerfugl. Men Grønbroget Kålsommerfugl er kun grønlig i mønsteret og mangler helt det sorte.

Æg, larver og pupper

Aurora hunner lægger sine æg enkeltvis og ofte på stilken af en udsprungen blomst på værtsplanten. Formen på ægget er som en flaske med omkring 18 længderibber og som nylagt blegt hvidligt, men bliver efter et par dage stærkt orange. Æggene er derfor nemme at finde, især fordi værtsplanten er meget åben. Derfor kan man let tage en pause fra hverdagen med sine børn eller kollegaer og sammen studere, om æggene er ved at blive til larver. Æggene klækker efter fem til seks dage, hvorefter larven æder skallen og kryber over på en ung og blød frøskulpe, som den spiser.

Larvens liv forgår kun sjældent væk fra skulper, som den vil fortsætte med æde, til den er fuldvoksen efter to til tre uger. Den fuldvoksne larve er slank og blågrøn med lyst tonede sider og fine sorte prikker. Puppen er helt sin egen. Den er svajrygget med hovedet trukket ud i en meget lang spids. Den ophænges på foderplanten eller i lav vegetation i nærheden. I starten er den grøn med lys sidestribe. Nogle pupper fortsætter med denne farve, mens andre skifter farve til lyst vissenbrun efter nogle dage. Puppen klækker først næste forår efter 10 – 11 måneder.

I overgangen fra eng til skov lever der mange sommerfugle. Her i lysningen på Bognæs, stod der flere Løgkarse (Alliaria petiolata) planter. Ser man godt efter, vil man lægge mærke til en han af Aurora (Anthocharis cardamines), som flyver rundt. Billedet er taget den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Aurora forvaltning. Forvaltning af Dagsommerfugle. Ildfugl.com
I overgangen fra eng til skov lever der mange sommerfugle. Her i lysningen på Bognæs, stod der flere Løgkarse (Alliaria petiolata) planter. Ser man godt efter, vil man lægge mærke til en han og en hun af Aurora (Anthocharis cardamines), som flyver rundt. Billedet er taget den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen.

Udbredelse af Aurora

Aurora er en almindelig dagsommerfugl i Danmark, og den findes alle steder i Danmark på nær Anholt andre få småøer. I Jylland ser den også ud til at mistrives helt ud mod den jyske vestkyst, hvor den opleves i væsentlig mindre grad. Aurora er også almindelig i det meste af Europa. Dens brede udbredelse skyldes hovedsageligt, at den er en god flyver og at den har mange værtsplanter.

Udsigt over til Gershøj fra Bognæs med en smuk eng fyldt med Mælkebøtter (Taraxacum sp.). Her fløj en del Aurora (Anthocharis cardamines) i april 2019. Billedet er taget af Zelina Elex Petersen. Forvaltning af Aurora, Forvaltning af Dagsommerfugle. Ildfugl.com.
Udsigt over til Gershøj fra Bognæs med en smuk eng fyldt med Mælkebøtter (Taraxacum sp.). Her fløj en del Aurora (Anthocharis cardamines) i april 2019. Billedet er taget af Zelina Elex Petersen.

Beskyttelse af Aurora (sværhedsgrad 1)

Aurora er nem at få i sin have eller på sin virksomhedsgrund. Den trives vel i de gødede haver og grunde. Man kan sagtens nøjes med at lave et stort bed eller to til Aurora. Man behøver ikke bruge hele haven eller plænen. Bedene kan holdes smukke og symmetriske, så det passer til den traditionelle havekultur samtidig med, at man give naturen en hånd. Det er en klar anbefaling fra mig, at man gør plads til denne lille dagsommerfugl. Den er gudesmuk og rigtig hyggelig at have boende. Her kommer en oversigt over planter, metoder mm., som kan hjælpe en med at indrette områder til sommerfuglen.

Nektarplanter

Planter fra overdrev (tørt)
  • Almindelig Gåsemad (Arabidopsis thaliana)
  • Rank Vejsennep (Sisymbrium officinale)
  • Salomons Lysestage (Lepidium campestre)
  • Tårnurt (Arabis glabra)
Planter fra ferskvandsenge og skovenge (fugtigt)
  • Almindelig Vinterkarse (Barbarea vulgaris)
  • Engkarse (Cardamine pratensis)
  • Judaspenge (Lunaria annua)
  • Løgkarse (Alliaria petiolata)
  • Vandkarse (Cardamine amara)
  • Vedvarende Måneskulpe (Lunaria rediviva)
  • Velduftende Aftenstjerne (Hesperis matronalis)
  • Udspærret Vinterkarse (Barbarea vulgaris var. arcuata)
Planter der kan vokse både vådt og tørt
  • Ager-Kål (Brassica rapa)
  • Agersennep (Sinapis arvensis)
  • Almindelig Pengeurt (Thlaspi arvense)
  • Hyrdetaske (Capsela bursa-pastoris
  • Stivhåret Kalkkarse (Arabis hirsuta var. hirsuta)
  • Vild Rucola / Salatsennep (Eruca sativa)
Aurora (Anthocharis cardamines) hun på værtsplante Løgkarse (Alliaria petiolata), som også er en foretrukken nektarplante. Læg mærke til det grøn og sortbrogede mønster på undersiden af bagvingen. Et godt kendetegn for Aurora. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Forvaltning af Aurora, forvaltning af dagsommerfugle. Ildfugl.com
Aurora (Anthocharis cardamines) hun på værtsplante Løgkarse (Alliaria petiolata), som også er en foretrukken nektarplante. Læg mærke til det grøn og sortbrogede mønster på undersiden af bagvingen. Et godt kendetegn for Aurora. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen.

Værtsplanter

En af grundene til at Aurora er almindelig, er fordi den har mange værtsplanter! Alle ovennævnte nektarplanter, er også dens værtsplanter. Værtsplanter er vigtige for en Aurora venlig have eller grund. Når de skal indarbejdes i haven. Kan det gøres nemt, ved at etablere bede. Jeg vil anbefale to versioner af bede til formålet. Det første er det spiselige bed: Her planter man Løgkarse og Rucula. Så ved Børn og medarbejdere, at de evt. kan samle lidt grønt til maden i det bed. Husk at æg og larve ikke befinder sig på bladene. Men i friske blomster og i skulper (frøstande). Så længe man kun spiser bladene, spiser man ikke æg og larver.

Det andet bed er det eksperimenterende bed: Her spreder man frø fra Korsblomster, som man har fundet. Finder man en blomst ligner sennep (blomst med fire gule eller hvide blomsterblade i hver blomst), kan man også høste frø af den, og sprede dem her. Så bliver bedet et eksperiment, hvor man kan studere, hvilke planter Aurora foretrækker (læs mere om forslag til hvor I kan finde frø og hvad man skal være opmærksom på i en Aurora have/grund under afsnittet Forvaltning).

Aurora (Anthocharis cardamines) han på jagt efter hunner i skovbryn. Billedet er taget på Præstengen i Farum den 8 maj 2018 af Zelina Elex Petersen. Aurora forvaltning. Forvaltning af dagsommerfugle. Ildfugl.com
Aurora (Anthocharis cardamines) han på jagt efter hunner i skovbryn. Billedet er taget på Præstengen i Farum den 8 maj 2018 af Zelina Elex Petersen.

Adfærd

Hannerne er rastløse fra morgen til sen eftermiddag. De farer omkring for at lede efter uparrede hunner, og de jager alt, hvad der ikke er hun Aurora’er væk. Det gør den i øvrigt svær at fotografere. Hannen har det med at være mest rolig om morgen, hvor han skal samle energi til dagen fra nektarplanterne. Hunnerne bliver klækket noget tid efter hannerne, og de lever en roligere tilværelse. Hunnerne bruger mest tiden på at suge nektar og lægge æg på nektar/værtsplante i en god balance. Både hannen og hunnen er mest aktiv i varmt solskinsvejr, og kan blandt andet opleves i store tal langs vejkanter i skove med masser af korsblomster. Her får de både sol, skygge og læ.

Aurora (Anthocharis cardamines) trives blandt andet langs veje i skove, hvor der vokser korsblomster langs vejkanten. Her kan den få både læ og masser af sol mens den indtager næring. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Aurora Forvaltning, Forvaltning af dagsommerfugle. Ildfugl.com
Aurora (Anthocharis cardamines) trives blandt andet langs veje i skove, hvor der vokser korsblomster langs vejkanten. Her kan den få både læ, skygge og masser af sol, mens den indtager næring. Billedet er taget på Bognæs den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen.

Beskyttelsesmetode

Som nævnt, behøver Aurora ikke en hel stor Korsblomstmark (alle de fortrukne nektar- og værtsplanter er fra Korsblomstfamilien). Aurora kan nøjes med nogle store bede (se under værtsplanter for forslag til udarbejdelse af bede). Er man et moderne naturhave- menneske, som ikke har noget imod at omlægge hele haven til naturhave. Så kan man herunder læse en tre-trins-guide til en Aurora-venlig have:

Tre-trins-guide til Aurorahave
  1.  Det perfekte mikroklima. Den voksne Aurora elsker at opholde sig i skovbryn og fugtige enge. Den elsker det fugtige klima, så sørg for at du/I har budskabs, træer eller hæk i haven eller på virksomhedsgrunden. De/det holder på fugt. Gerne et lille lavvandet sø eller vandhul, som der altid er vand i. Det er også med til at holde området fugtigt. Variationen i solrige og skyggefulde steder er vigtig. Hunnen lægger æg, hvor temperaturen er perfekt for æggenes udvikling. I varme somre lægger hun æg i kølige områder og omvendt i kolde somre.
  2. Nektar- og værtsplanter til larverne. Aurorahunnen lægger æg på særligt udvalgte plantearter (se under nektarplanter). Find nogle kapsler med frø som er modne i juni i skoven (på fugleognatur.dk kan I se, hvor der vokser nogle). Plant frøene i Auroraområdet på steder, hvor græs og andet ikke kan kvæle dem eller udskygge dem. Du må ikke gøre skade på de etablerede planter. Så skader du næste års generation. Du kan også spørge din planteskole, om de har nogle spændende frø fra korsblomster (men ikke broccoli, spidskål eller andre store kåltyper, dem bruger Aurora ikke). Køb ikke planter (med mindre de er økologiske, pesticider dræber sommerfugle).
  3. Jo mere plads jo bedre. Sommerfugle elsker plads som os mennesker, og Aurora er ingen undtagelse. Selvom den ikke behøver plads, kommer der flere individer, jo mere plads man giver dem. Hvis man kan få nogle gode naboer med i projektet. Så kan I også have et Aurora projekt sammen.
Eng nær Bognæs. Her ses en masse Mælkebøtter (Taraxacum sp.). Aurora (Anthocharis cardamines) kan også opleves i stor stil på Mælkebøtter, men den lægger ikke æg på dem. Værsplanter for æg findes der mange af, men de er alle i Korsblomstfamilien. Billedet er taget den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen. Aurora forvaltning. Forvaltning af dagsommerfugle. Ildfugl.com.
Eng nær Bognæs. Her ses en masse Mælkebøtter (Taraxacum sp.). Aurora (Anthocharis cardamines) kan også opleves i stor stil på Mælkebøtter, men den lægger ikke æg på dem. Værtsplanter for æg findes der mange af, men de er alle i Korsblomstfamilien. Billedet er taget den 29 april 2019 af Zelina Elex Petersen.

Mere information om Aurora

Hvis man ønsker mere viden om Aurora, vil jeg anbefale Danske-natur.dkLepidoptera.dkNaturbasen.dk eller bøgerne af Klaus Hermansen “Dagsommerfugle i Danmark” og T. W. Langer “Nordens Dagsommerfugle i farver”. Hvis I vil læse om andre danske dagsommerfugle, som I nemt kan indrette jeres have eller virksomhedsgrund til. Kan I læse om Dagpåfugleøje og/eller Almindelig Blåfugl.

1 tanke om “Beskyttelse af Aurora”

  1. Pingback: Beskyttelse af Skovblåfugl - ildfugl.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skip to content